?>

'Türkçe'den Bulgarca'ya 3 bin 500 kelime geçmiştir'

Bulgaristan Plovdiv Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. Meryem Salim, "Türkçe'den Bulgarca'ya 3 bin 500 kelime geçmiştir. Bunlar edebi dilde değil konuşma dilindedir." dedi.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

KIRKLARELİ

Bulgaristan Plovdiv Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Meryem Salim, "Türkçe'den Bulgarca'ya 3 bin 500 kelime geçmiştir. Bunlar edebi dilde değil konuşma dilindedir." dedi.

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesince Türkoloji Çalışmalarında Yeni Arayışlar Çalıştayı'na katılan Salim, yabancı alıntı sözcüklerin bir dili asla yozlaştırıp, yabancılaştırmayacağını söyledi.

Yabancı kelimelerin dillere anlam ve zenginlik kattığını ifade eden Salim, dillerin başka dillerden sözcük almasının gayet normal olduğunu anlattı.

Tarih açısından diller arası ilişkilerin önemli olduğuna değinen Salim, "Komşu ülkeler arasında her zaman dil ilişkileri meydana gelmiştir. Türkçe'den Bulgarca'ya 3 bin 500 kelime geçmiştir. Bunlar edebi dilde değil konuşma dilindedir. Bilindiği gibi Osmanlılar'ın Balkan coğrafyasında siyasi ve askeri yetkisiyle birlikte Türk kültürü ile Blkan topluluklarındaki etkileşim de başlamıştır. Osmanlılar'ın bölgeyi fethi ile birlikte Balkan topluluklarının yapısında büyük bir değişiklikler meydana gelmiştir. Bunlardan biri de dildir. Binlerce Türkçe sözcük Balkan dillerine de girmiştir. Bu Balkan dilleri arasında Bulgarca da vardır." diye konuştu.

Türkçe kelimelerin Bulgarca'ya değer kattığına dikkat çekti

Türkçe'de de Bulgarca sözcüklerin bulunduğunu hatırlatan Salim, Türkçe ve Bulgarca dillerinin önemli olduğunu aktardı.

Türkçe kelimelerin Bulgarca'da bir hayli fazla kullanıldığını belirten Salim, Türkçe kelimelerin de Bulgarca'ya değer kattığına dikkat çekti.

Salim, bazı Türkçe kelimelerin ise Bulgarca'daki anlamlarının zamanla değişim gösterdiğini sözlerine ekledi.

Bugün sona erecek çalıştay sunumlarla devam ediyor.

Muhabir: Özgün Tiran

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sonbaharda doğa tutkunlarının uğrak mekanı: Arapgir

2018-10-29 18:08 - Gündem

Hububatta gübre desteği müjdesi üreticiyi sevindirdi

2018-10-26 19:42 - Ekonomi

Hayvanlar alemine camla hayat veriyor

2018-10-27 18:32 - Çevre-Hayat

Suriyeli dördüzler Türkiye'de hayat buldu

2018-10-27 16:02 - Çevre-Hayat

'Türkiye, insani yardımda dünyaya örnek'

2018-10-27 17:07 - Gündem

'Judogiller' sporu sevdiriyor

2018-10-28 19:02 - Spor

İnsanlık 44 yılda hayvanların yüzde 60'ını yok etti

2018-10-30 19:32 - Dünya

Kurtulmuş, belediye başkan adaylarının 5 özelliğini açıkladı

2018-10-26 02:02 - Siyaset

Tren raylarını tarım aletlerine dönüştürüyor

2018-10-27 17:02 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe'de yüksek divan kurulu yarın toplanacak

2018-10-26 13:32 - Spor

İlgili Haberler

Devlet Tiyatroları, yeni sezonda 12 bölgede 21 yeni oyun sahneleyecek

18:53 - Kültür Sanat

Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı

19:52 - Kültür Sanat

Farklı sanat dallarının birleşimiyle ortaya çıkan 'neva' ile ahşap eserler üretiyor

11:42 - Kültür Sanat

Şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler vefat etti

15:53 - Kültür Sanat

Bosna Hersek'te Osmanlı mirası köprüye ev sahipliği yapan Mostar, her mevsim turistlerin uğrak noktası

12:53 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

04:08 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı'na ilişkin yargılama sürdü

01:08 - Gündem

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon ilk galibiyetini aldı

00:37 - Spor

Devler Ligi'nin ikinci haftası 9 maçla başladı

00:28 - Spor