?>

TürkAkım üzerinden 5 yılda 104,1 milyar metreküp gaz taşındı

TürkAkım üzerinden yaklaşık Türkiye'ye 44,4 milyar metreküp, Avrupa'ya 59,8 milyar metreküp gaz ulaştırıldı.

Ekonomi - 7 ay önce

Ankara

Rusya'daki doğal gaz rezervlerini Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıran TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı aracılığıyla 5 yılda toplam 104,1 milyar metreküp gaz taşındı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden 1 Ocak 2020-31 Aralık 2024 döneminde yaklaşık Türkiye'ye 44,4 milyar metreküp ve Avrupa'ya 59,8 milyar metreküp gaz akışı sağlandı. Böylece, söz konusu dönemde boru hattı üzerinden toplam 104,1 milyar metreküp gaz Türkiye ve Avrupa'ya ulaştırıldı.

Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz sağlayan Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa boru hatlarının kullanıma kapatılması ve Ukrayna'dan gaz sevkiyatının durdurulması sonrası Avrupa'ya gaz iletebilecek tek geçiş güzergahı olarak TürkAkım'ın önemi giderek artıyor.

Uzmanlar, son dönemde yaşanan gelişmeler sonrası Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacını karşılamada TürkAkım'ın kapasitesinin yeterliliğini ve hattın kapasitesinin artırılması ihtimalini tartışıyor.

TürkAkım projesinin teknik özellikleri

İlk olarak Aralık 2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında duyurulan proje için imzalar, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak tarafından 10 Ekim 2016'da atılmıştı.

Rusya'nın Anapa şehrinden Türkiye'nin Trakya kıyısındaki Kıyıköy'e uzanan 930'ar kilometre uzunluğundaki iki deniz hattıyla 142 ve 70 kilometre uzunluğunda iki ayrı kara hattından oluşan TürkAkım, 31 Aralık 2019 itibarıyla gaz akışına hazır hale getirilmişti.

Hattın resmi açılışı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 8 Ocak 2020'de yapılmıştı.

İki hattının her birinde 15,75 milyar metreküp olmak üzere toplam 31,50 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip TürkAkım'ın ilk hattı Türkiye'ye gaz akışı sağlıyor. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Gazprom'un eşit ortaklığında kurulan TürkAkım Gaz Taşıma AŞ tarafından yapılan ve Kıyıköy'den Bulgaristan'a kadar uzanan 142 kilometre 48 inçlik ikinci hat üzerinden ise Avrupa'ya gaz aktarılıyor.

Gazprom'un alt şirketi Gazprom Export'tan 6 Ocak 2022'de yapılan yazılı açıklamada, Gazprom Export ile BOTAŞ arasında TürkAkım boru hattı üzerinden taşınmak üzere 4 yıl vadeli doğal gaz alım sözleşmesi imzalandığı bildirilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Alibaba, süpermarket zinciri Sun Art'ın satışı için anlaşmaya vardı

2025-01-01 19:38 - Ekonomi

Türkiye Maarif Vakfından Kırgızistan'da FETÖ okullarının devriyle ilgili açıklama

2024-12-31 20:50 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Silahın, şiddetin, terörün devri artık sona ermiştir

2025-01-04 15:42 - Siyaset

ABD, Suriye'de kapsayıcı ve hesap verebilir hükümete geçiş sürecine desteğini yineledi

2025-01-07 10:44 - Dünya

Ağrı'da karlı yolları aşan Gezici Kütüphane köy çocuklarını kitaplarla buluşturuyor

2024-12-31 13:38 - Çevre-Hayat

Ankara'da Gazze'deki Kemal Advan Hastanesi müdürünün serbest bırakılması çağrısında bulunuldu

2025-01-03 23:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin parçalanmasına, üniter yapısının bozulmasına rıza göstermeyiz

2025-01-06 19:32 - Siyaset

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Bahçelievler'de öğrencilerle buluştu

2025-01-03 16:39 - Teknoloji

Almanya'da Noel pazarına araçla düzenlenen saldırıda ölü sayısı 6'ya yükseldi

2025-01-06 11:37 - Dünya

Avro Bölgesi kredileri faiz indirimlerine rağmen yavaş büyüyor

2025-01-02 15:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Borsa günü rekorla tamamladı

18:48 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Fındıktaki zirai don kaynaklı zarar için 2,3 milyar lira tazminat ödenecek

18:32 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri üst üste ikinci haftada rekor kırdı

15:02 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 176 milyar 510 milyon dolara çıkarak rekor kırdı

14:57 - Ekonomi

Hatay Hassa'da üretilen üzümün hasadına başlandı

14:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Borsa günü rekorla tamamladı

18:48 - Ekonomi

İngiltere ve 21 uluslararası ortak, İsrail'in "E1 Projesi"ne onay kararını kınadı

18:43 - Dünya

Trabzonspor'un yeni transferi Olaigbe, takımına katkı sağlamak istiyor

18:38 - Spor

Bakan Yumaklı: Fındıktaki zirai don kaynaklı zarar için 2,3 milyar lira tazminat ödenecek

18:32 - Ekonomi

Muğla ve Adana'daki orman yangınlarına müdahale ediliyor

17:53 - Gündem