?>

Türk yumurtası 19 ülkeye ihraç edildi

Türkiye, bu yılın 7 aylık döneminde 19 ülkeye 180 milyon dolarlık yumurta sattı.

Ekonomi - 8 yıl önce

ANKARA - Deniz Çiçek Palabıyık / Mustafa Çalkaya

Türkiye bu yılın 7 aylık döneminde 19 ülkeye 180 milyon dolarlık yumurta ihraç etti.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yaptığı derlemeye göre, geçen yıl 23 ülkeye 289 bin ton yumurta satılarak karşılığında 289,4 milyon dolar gelir elde edildi. Geçen yıl en fazla ihracat 232,7 milyon dolarla Irak'a gerçekleştirildi. Bu ülkeyi 18,2 milyon dolarla Suriye, 12 milyon dolarla Suudi Arabistan izledi.

Bu yılın 7 ayında ise 19 ülkeye 180 milyon dolar tutarında 171 bin ton yumurta ihraç edildi. Bu yıl da 154,8 milyon dolarla en fazla yumurta Irak'a satıldı. Irak'ı 5,5 milyon dolarla Azerbaycan, 3,3 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 3,1'er milyon dolarla Suudi Arabistan ve Suriye, 2,6 milyon dolarla Katar takip etti. Türkiye'den bu dönemde Libya, Somali, İran, Bahreyn, Umman, Kuveyt, Kazakistan, Sudan, Burkina Faso, Fildişi Sahilleri, Lübnan, Gürcistan ve Afganistan'a yumurta gönderildi.

Öte yandan Avrupa'nın bazı ülkelerinde üretilen yumurtalarda böcek ilacı "fipronil" maddesinin bulunmasıyla başlayan krizin ardından Türkiye'de de konuya yönelik izleme süreci sürdürülüyor. Türkiye'de yapılan analizlerde yumurtalarda söz konusu madde tespit edilmedi.

"Kalıntı İzleme Planı uygulanıyor"

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uyguladığı "Ulusal Kalıntı İzleme Planı" ile AB direktifine uygun olarak ürünlerde kalıntı araması yapıldığını belirterek, "Her yıl, belli sayıda örnek toplanarak yetkili laboratuvarlarda kalıntı analizleri gerçekleştiriliyor. Analiz edilecek ilaç ya da bulaşanlar da yine bu plan kapsamında tanımlanmış durumda. Bakanlık, kümesteki tozdan dahi örnek alıp inceliyor." diye konuştu.

"Parazitler bağışıklık kazandığı için kullanımı arttı"

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı da fipronil maddesinin AB ve ABD dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kümes hayvanlarında bit mücadelesinde kullanıldığını aktardı. Parazitlerin, her ilaca olduğu gibi bu ilaca karşı da bağışıklık gösterdiğine işaret eden Vargı, "Parazitler bağışıklık kazandığı için her geçen yıl daha fazla kullanılmaya başlandı. Bu da yumurtaya geçişe neden oldu ve skandal ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Motorine 6 kuruş zam

2017-09-07 19:55 - Ekonomi

ÖZET İZLE: Türkiye 1-0 Hırvatistan| Türkiye Hırvatistan Geniş Özet ve Golleri İzle

2017-09-06 13:17 - Spor

Tüm yurtta sıcaklıklar artacak

2017-09-07 16:22 - Gündem

Müşteki avukatından Ahmet Tosun'a 'Allah'tan kork' çıkışı

2017-09-08 23:27 - Genel

FETÖ'cü darbeci general, 'Kaymakamı al' emri vermiş

2017-09-06 21:07 - Gündem

Narkotim ekiplerinden çocuk yuvasına bayram ziyareti

2017-09-04 17:12 - Asayiş

Tülütabaklar çocukları korkuttu

2017-09-07 00:32 - Çevre-Hayat

'Çıkın mertçe söyleyin ve gereğini yapın'

2017-09-06 18:12 - Siyaset

Demba Ba'dan Arakan hassasiyeti

2017-09-03 18:53 - Genel

BM: 'Son iki haftada Bangladeş’e sığınan Rohingyalı Müslümanların sayısı 270 bin oldu'

2017-09-08 19:57 - Dünya

İlgili Haberler

ABD, 2026 mali yılına 284 milyar dolarlık bütçe açığıyla başladı

23:02 - Ekonomi

Türkiye'nin kamu-özel sektör işbirliği ile ilgili tecrübeleri BM'de paylaşıldı

21:57 - Ekonomi

Suriye'nin Humus ilinde fosfat tesisi 10 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçti

18:12 - Ekonomi

ABD'de üretici fiyatları eylülde beklentiler dahilinde arttı

17:27 - Ekonomi

Türkiye-Suriye Yatırım ve İş Birliği Programı tamamlandı

17:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile görüşmeye kapıyı açık bıraktı

04:07 - Dünya

Gazze'de yaşama uygun olmayan çadırların yerine prefabrik ev talebi

02:52 - Dünya

ABD'de gözaltında tutulan Türk bilim insanı Dölek, kefaletle serbest bırakıldı

02:37 - Dünya

Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi arasındaki görüşmede İsrail gerginliği iddiası

02:23 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 5. hafta mücadelesi başladı

01:32 - Spor