?>

Türk tohumculuğu dünyada marka haline dönüşecek

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'nin gelecek yıl Dünya Tohumculuk, 2026'da da Asya Pasifik Tohumcular Birliği Tohumculuk kongrelerine ev sahipliği yapacağını belirtti.

Ekonomi - 1 yıl önce

Antalya

Gençer, AA muhabirine, Türkiye'de son dönemde tohumculukta çok önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

İklim değişikliğine, su kısıtlılığına ve hastalıklara dayanıklı yeni tohum çeşitleri geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Gençer, "Hem Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleri hem özel sektörümüzün AR-GE departmanlarının çalışmalarıyla artık tüm dünyada yarışabilir, tüm dünyada başarısını ispatlayan güzel çeşitlerimizle faaliyetlerimize devam ediyoruz." diye konuştu.

Gençer, bu yıl Bakanlığın bitkisel üretimlere ilişkin yeni model getirdiğini anımsatarak, sözleşmeli üretim modelinin desteklenmesiyle çiftçiler için yeni dönemin başladığını ifade etti.

Sektörün bu yıl 330 milyon dolardan fazla ihracat yaptığı bilgisini paylaşan Gençer, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye olarak gerçekten dünya tohumculuk arenasında sağlam adımlarla yerimize oturmuş durumdayız. Tüm dünya ülkemizdeki tohumculukla ilgili gelişmeleri konuşuyor. Firmalarımıza, daha da büyüyebilmeleri ve daha yeni çeşitler geliştirebilmeleri için finansal konularda da devlet destekleri var. Dolayısıyla 2024 yılını bazı sıkıntılarımıza rağmen güzel geçirdik diye düşünüyoruz."

Asya Pasifik Tohumcular Birliği Tohumculuk Kongresi 2026'da Antalya'da

Gençer, 2025 yılının Türk tohumculuğu için yeni kapılar açacağına işaret ederek, özellikle uluslararası anlamda çok ciddi gelişmeler ve çalışmalar olduğunu dile getirdi.

Dünya Tohumculuk Kongresi'nin dünyadaki en büyük, en üst seviyedeki tohumculuk kongresi olduğunu vurgulayan Gençer, şunları kaydetti:

"Gelecek yıl İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılacak Dünya Tohumculuk Kongresi'nde dünyanın dört bir yanından tohumcuları misafir edeceğiz. Dünya tohumcularının İstanbul'da bir araya gelmesi, ülkemizdeki tohumculuk sektörü açısından çok büyük avantaj, çok büyük fırsatlar oluşturacak. Asya Pasifik Tohumcular Birliği Tohumculuk Kongresi de 2026'da Antalya'da yapılacak. Bu iki büyük kongreden sonra ümit ediyoruz ki Türkiye, dünya tohumculuk arenasında biraz daha farklı konuşulacak, daha yeni ufuklar açılacak. Bu kongrelerden sonra inşallah Türkiye tohumculuğu dünya tohumculuk arenasında marka haline gelecek."

Gençer, sektör olarak gelecek yıl 500 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Oynamak İçin Çevrimiçi Bir Platform Seçerken Dolandırıcılara Düşmekten Nasıl Kaçınılır?

2024-12-20 15:53 - İnsan&Hayat

İşitme engelli milli sporcular, Tokyo 2025 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda zirvede olmak için çalışacak

2024-12-18 11:42 - Spor

Fenerbahçe'nin gol raporu

2024-12-24 11:23 - Spor

Beşiktaş'ta kötü gidiş durdurulamıyor

2024-12-21 21:32 - Spor

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş: Öyle böyle maçın sonunda 3 puanla ayrılmak önemliydi

2024-12-22 23:42 - Spor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi açıldı

2024-12-23 19:12 - Çevre-Hayat

Hatay Arsuz'da deprem konutlarının yapımı sürüyor

2024-12-20 00:08 - Gündem

İsrail, kuruluşundan bu yana işgalle anılıyor

2024-12-18 13:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: PKK terör örgütü ve uzantılarının raf ömrü tükenmiştir

2024-12-20 15:02 - Siyaset

Charlie Chaplin'in ünlü 'Şarlo' karakteriyle Kadıköy sokaklarında neşe saçıyor

2024-12-24 11:47 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Vodafone ve BSH, 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke teknolojisini devreye aldı

09:39 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Sıkı para politikalarımızı devam ettireceğiz

19:36 - Ekonomi

TİTRA, Suudi Arabistan'daki World Defence Show'a katılacak

15:39 - Ekonomi

Bakan Işıkhan: SGK'ye olan borçların ödenmesini daha da kolaylaştıracak bir adım attık

14:16 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığından "zorunlu bahşiş" yasağına uymadığı iddia edilen işletmeye inceleme

14:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Vodafone ve BSH, 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke teknolojisini devreye aldı

09:39 - Ekonomi

Washington Post'un yayıncısı Will Lewis, toplu işten çıkarmaların ardından istifa etti

06:09 - Medya

Japonya, erken genel seçim için sandık başına gitti

04:38 - Dünya

Akdeniz'de 5 büyüklüğünde deprem

02:08 - Gündem

Şiddetli yağışlar nedeniyle İdlib kırsalında 10 mülteci kampı sular altında kaldı

00:39 - Dünya