?>

Türk Telekom Üst Yöneticisi Doany: ‘Türk usulü’ bir çözüm arayışına gittik

Türk Telekom Üst Yöneticisi Doany, "Türkiye’nin kendi yapısına ve ihtiyacına uygun ‘Türk usulü’ bir çözüm arayışına gittik" dedi

Ekonomi - 7 yıl önce

LONDRA

Türk Telekom Üst Yöneticisi Paul Doany, Türkiye’de geliştirdikleri altyapı paylaşım modelinin tüm dünyaya örnek olacağını belirterek, “Ortak yatırım modelinin operatörlerin yeni yatırımlar yapıp mevcut altyapıyı geliştirmelerini teşvik edici verimli bir model olduğunu herkes görecek.” dedi.

Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen “5G Dünya Zirvesi” için bulunduğu Londra’da gazetecilerle bir araya gelen Doany, Türkiye’de uygulanacak yeni sabit altyapı paylaşım sistemi hakkında bilgi verdi.

Yeni sistemde herkesin kazançlı çıkacağını belirten Doany, “Yatırım maliyetlerinin azalmasıyla fiber hizmet kapsamı daha da yaygınlaşacak, hizmet kalitesi iyileşecek, fiberin eriştiği hane sayısında da önemli ölçüde artış gerçekleşecek.” diye konuştu.

Sabit altyapıda asıl mülkiyetin kamuya ait olduğuna işaret eden Doany, “Günün sonunda yapılan tüm yatırımlar devletin ve ülkenin faydasına olacak. Kısacası bu işin asıl kazananı vatandaş ve Türkiye olacak.” değerlendirmesini yaptı.

Geliştirdikleri yeni paylaşım modelinin tüm dünyaya örnek olacağını dile getiren Doany, şunları kaydetti:

“Bugünlerde Avrupa, benzer bir ortak yatırım modeli üzerinde tartışıyor; sabit fiber altyapının operatörler arası kiralama yoluyla paylaşımını teşvik edecek yasalar çıkarmaya hazırlanıyor. Sonuçta aklın yolu bir. Ortak yatırım modelinin operatörlerin yeni yatırımlar yapıp mevcut altyapıyı geliştirmelerini teşvik edici verimli bir model olduğunu herkes görecek.”

Türk Telekom’un sabit erişim altyapısının paylaşımı konusunda sektörün ve ülkenin menfaatleri doğrultusunda hareket ettiğinin altını çizen Doany, diğer operatörler tarafından önceden teklif edilen farklı çözüm önerilerini kabul etmeme nedenini de altyapının asıl sahibinin kamu olması olarak açıkladı.

‘Türk usulü’ çözüm...

“Türkiye’de sabit hat altyapısı kullanım hakkı, bakanlığın verdiği imtiyaz sözleşmesi ile 2026 yılına kadar Türk Telekom’a ait.” diyen Doany, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolayısıyla Türk Telekom, kurmuş olduğu 262 bin kilometrelik fiber altyapının sahibi değil, üstlenici ve işletmecisi konumunda. İşte aslında günün sonunda kamuya ait olan bir altyapıya sahip olduğu için Türk Telekom’un, diğer operatörlerin daha önce sabit altyapılarını hisse payı karşılığında sundukları Ortak Altyapı Şirketi planına dahil olması düşünülemezdi.

Bu nedenle daha farklı, daha özel ve Türkiye’nin kendi yapısına ve ihtiyacına uygun ‘Türk Usulü’ bir çözüm arayışına gittik ve neticede sunduğumuz mevcut altyapı kiralama protokolü üzerinde mutabık kalındı. Bu sayede sabit altyapıda günün sonunda Türkiye kazanmış oldu.”

Türk Telekom’un mobil altyapının paylaşımı konusunda da yalnızca kulelere odaklanan pasif paylaşım modelinin yerine baz istasyonunun operatörler tarafından komple paylaşıldığı aktif paylaşım modelini geliştirdiğini anlatan Doany, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda ilk olarak Zonguldak’ta yaptığımız pilot uygulamalar neticesinde son derece etkileyici sonuçlar aldık. Şu anda toplam 5 binin üzerinde paylaşımlı sahamız bulunuyor. Hedefimiz bu modeli tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde yaygınlaştırarak mobildeki mükerrer yatırımların önüne geçmek. Yakın zamanda gerekli adımların atılmasıyla Türkiye olarak bu konuda da dünyaya öncü ve örnek olacağımıza inanıyorum.”

Sabit Altyapı Paylaşım Modeli nasıl çalışacak?

Doany’nin verdiği bilgiye göre Sabit Altyapı Paylaşım Modeli ile bu alanda imtiyaz sahibi olan Türk Telekom, talep edilmesi halinde mevcut fiber altyapısını uzun süreli kullanma taahhüdü veren tüm operatörlere uygun koşullar ile kiralayacak.

Yeni altyapı inşası gereken durumlarda ise Türk Telekom operatör ile işbirliğine gidecek. Altyapıyı Türk Telekom döşerken, yatırım maliyetini yeni altyapıyı talep eden operatör üstlenecek. Operatör, yeni döşenen altyapıyı belirli bir süre ücretsiz kullanma hakkına sahip olurken, mevcut altyapıdan da indirimli olarak istifade edecek. Altyapı, kendisine verilen imtiyaz kapsamında Türk Telekom bünyesinde işletilmeye devam edecek ancak tüm altyapının asıl sahibi operatörler değil, devlet olacak.

Yeni modelin faydaları...

Operatörlerin yatırım maliyetleri azalırken, altyapısı bulunmayan bölgelere altyapı yatırımı sağlanacak ve fiber altyapı yaygınlaşcak.

Mükerrer yatırımın önü kesilerek, ülkenin kaynakları daha verimli kullanılacak ve sürdürülebilir bir altyapı politikasına geçilmiş olacak. Sabit altyapı kalitesinin artması ile sunulan ürün çeşitliliği artacak.

Türkiye’de genişbanta nüfuz artarken, kamunun altyapı üzerindeki hakları korunacak.  

Haftanın Öne Çıkanları

Angelina Jolie "Irak harabeleri"nde

2018-06-17 02:02 - Magazin

5 aylık bebek kazada öldü, 7 kişi yaralandı

2018-06-15 23:02 - Asayiş

Beymen Antalya Maxx Royal açıldı

2018-06-12 15:12 - Ekonomi

Almanya ile Meksika 12. randevuda

2018-06-16 15:42 - Spor

Güney Ege sahillerinde bayram yoğunluğu

2018-06-15 00:01 - Magazin

THK binlerce gence ücretsiz havacılık kursu veriyor

2018-06-17 15:02 - Gündem

G Grubu'nun yabancı takımı Panama

2018-06-17 16:52 - Spor

TSKB 2017 yılı "Entegre Raporu"nu yayımladı

2018-06-13 16:17 - Genel

İsrail savaş uçakları Gazze'de 'sivil aracı' vurdu

2018-06-17 12:02 - Dünya

Şekerleme ve çikolatada kaliteye dikkat

2018-06-12 16:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Üretim gücümüzü daha ileri götürmek gibi bir yükümlülüğümüz var

18:32 - Ekonomi

Çin, nadir toprak elementlerinin ihracatı için onay süreçlerini geliştirecek

17:33 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: İnşallah Mersin'i orta vadede bir Dubai konumunda göreceğiz

16:48 - Ekonomi

ABD'de üretici enflasyonu mayısta beklentilerin altında gerçekleşti

16:12 - Ekonomi

Kripto para piyasası yeni ETF onay süreçlerine odaklandı

16:01 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump'tan İsrail'e mesaj: İran'a saldırı yerine anlaşmayı tercih ederim

20:38 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell'ı "kovmayacağını" söyledi

20:28 - Dünya

Türk ve Yunan dışişleri bakan yardımcıları Siyasi Diyalog Toplantısı kapsamında bir araya geldi

20:17 - Gündem

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde yardım bekleyen 32 Filistinliyi öldürdü

19:58 - Dünya

Bozcaada’ya geçiş yapacak araçlar için yaz sezonu düzenlemesi yapıldı

19:47 - Gündem