?>

Türk Telekom'dan bir ayda 1,8 milyar dolarlık uluslararası finansman

Türk Telekom, bir aylık süre içinde sağladığı 1,8 milyar dolarlık kaynak ile uzun vadeli finansman programını başarıyla tamamladığını duyurdu.

Ekonomi - 6 saat önce

İstanbul

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom, yeşil dönüşüm, 5G teknolojisi ve altyapı yatırımlarını uzun vadeli ve maliyet etkin kaynaklarla destekleyerek gelecek nesilleri gözeten finansal stratejilerini sürdürüyor.

Bu kapsamda Türk Telekom, bir aylık süre içinde toplam 1,8 milyar dolar tutarında uzun vadeli finansman programını başarıyla tamamladı. Türk Telekom, 600 milyon dolarlık yeşil eurobond ihracı, 612 milyon dolar eşdeğerinde uzun vadeli kredi anlaşmaları ve 600 milyon dolarlık sukuk ihracı gerçekleştirerek, küresel yatırımcıların şirkete duyduğu güveni bir kez daha ortaya koydu.

????

Türk Telekom'un 600'er milyon dolarlık yeşil eurobond ve sukuk ihracı, 3 katın üzerinde talep alarak büyük ilgi gördü. Yeşil eurobond ihracı 109 yatırımcıya tahsis edilirken, ihracın yüzde 75'ini sürdürülebilir odaklı yatırımcılar karşıladı.

Bu işlemle yeşil finansman portföyü 1,1 milyar doları bulan Türk Telekom, sektöründeki en büyük yeşil finansman hacmine ulaştı.

Finansman çeşitliliğini artırmak amacıyla finans dışı sektörün uluslararası sermaye piyasalarında yapılan ilk sukuk ihracını gerçekleştiren şirket, 5 yıl vade ile 600 milyon dolarlık ilave bir kaynak oluşturdu.

Ayrıca, biri Finlandiya İhracat Kredi Ajansı (ECA) kuruluşu Finnvera destekli, biri Çin ECA kuruluşu Sinosure destekli, diğeri ise Industrial and Commercial Bank of China'dan temin edilen krediler olmak üzere toplam 612 milyon dolar eşdeğerinde üç uzun vadeli kredi anlaşması imzalandı.

Dijital geleceğin inşasına öncülük etmeyi hedefleyen şirket, bu kaynaklarla 5G altyapısının geliştirilmesi, sabit şebeke imtiyazının uzatılmasına yönelik finansal planlamalar ve sürdürülebilirlik odaklı projelerin finansmanını hedefliyor.

"Büyüme vizyonumuzu güçlendiriyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Finans Genel Müdür Yardımcısı Ömer Karademir, dijitalleşme vizyonları doğrultusunda, yeşil dönüşümlerini, sabit hat imtiyaz sözleşmelerinin yenilenmesi ve 5G frekans alımları gibi stratejik yatırımlarını destekleyecek bir finansman dönemini başarılı şekilde sonuçlandırdıklarını belirtti.

Karademir, "Eylül-Ekim 2025 döneminde bir aylık bir sürede toplam 1,8 milyar dolar büyüklüğünde bir finansmanı temin ettik. Küresel ölçekte farklı piyasalardan uzun vadeli ve maliyet etkin kaynaklar yaratarak hem yatırımlarımızı hızlandırıyor hem de sürdürülebilir büyüme vizyonumuzu güçlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu süreçte gerçekleştirdikleri 600 milyon dolarlık 7 yıl vadeli yeşil eurobond ihracının yalnızca finansal değil, çevresel sürdürülebilirlik açısından da önemli bir eşik olduğunu vurgulayan Karademir, 3 kattan fazla talep gören bu ihraçla yeşil finansman portföylerini 1,1 milyar dolara çıkardıklarını ve telekom sektöründeki en büyük yeşil finansman hacmine ulaştıklarını anlattı.

"Çevresel ve finansal sürdürülebilirliği bir arada yürütmeye kararlıyız"

Karademir, finansman kaynağı çeşitliliklerini artırmak için, finans dışı sektörde ve uluslararası sermaye piyasalarında yapılan ilk kira sertifikası ihracını 5 yıl vadeli, 600 milyon dolar tutarındaki işlemle gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bunun yanı sıra toplamda 612 milyon dolar tutarındaki uzun vadeli kredi anlaşmalarımızla finansman paketimizi tamamlayarak dijitalleşme ve altyapı odaklı yatırımlarımızın sürdürülebilir şekilde finanse edilmesini güvence altına aldık. Bir ay gibi kısa bir zaman diliminde gerçekleştirdiğimiz bu işlemler, uluslararası finans kuruluşlarının Türk Telekom'un sağlam bilançosuna, disiplinli mali yönetimine ve uzun vadeli stratejisine duyduğu yüksek güvenin somut bir göstergesi niteliğinde. Dijital geleceğin inşasına yönelik yatırımlarımıza ara vermeden devam ederken, çevresel ve finansal sürdürülebilirliği bir arada yürütmeye kararlıyız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Beko, çift maç haftasında Almanya'da konuk ettiği iki İsrail ekibini de mağlup etti

2025-11-14 00:57 - Spor

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, ülkesinin Türkiye'de büyükelçilik açmaya yakın olduğunu açıkladı

2025-11-14 00:03 - Dünya

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini'den, fon kesintilerinin Ajansın hizmetlerini tehdit ettiği uyarı

2025-11-14 01:23 - Dünya

Suriye'nin güneyindeki Süveyda iline saldırılar düzenlendi

2025-11-14 01:18 - Dünya

ABD'li havacılık ve uzay şirketi Blue Origin, New Glenn roketini Mars görevi için uzaya fırlattı

2025-11-14 02:28 - Teknoloji

Gürcistan'da düşen uçakta şehit olan askerlerin naaşlarının adli tıptaki işlemleri tamamlandı

2025-11-14 07:38 - Gündem

Derince Limanı'nda 1 ton 508 kilogram uyuşturucu ele geçirildi, 5 şüpheli yakalandı

2025-11-14 08:27 - Asayiş

Ticaret Bakanlığına 65 sözleşmeli ve 30 kadrolu personel alınacak

2025-11-14 08:42 - Ekonomi

Küresel piyasalar teknoloji hisseleri öncülüğünde negatif seyrediyor

2025-11-14 09:29 - Ekonomi

A Milli Futbol Takımı'nın rakibi Bulgaristan

2025-11-14 09:09 - Spor

İlgili Haberler

Zirai dondan etkilenen üreticilere 798 milyon lira yeni destek ödemesi

18:28 - Ekonomi

Türk savunma sanayisi ürünleri Afrika'da geçer not aldı

18:18 - Ekonomi

60 saniyede ekonomide bugün (14 Kasım 2025)

17:13 - Ekonomi

TÜİK, Avrupa İstatistik Ödülleri'ne damgasını vurdu

15:48 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı 10 ayda yaklaşık 50 bin mükellefi inceledi

14:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Guardiola'dan öldürülen Filistinli sporcular için dayanışma çağrısı

19:37 - Spor

Meteorolojiden Güneydoğu'da bazı iller için toz taşınımı uyarısı

18:48 - Gündem

Zirai dondan etkilenen üreticilere 798 milyon lira yeni destek ödemesi

18:28 - Ekonomi

Türk savunma sanayisi ürünleri Afrika'da geçer not aldı

18:18 - Ekonomi

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Gazze'de biri kadın 2 Filistinliyi öldürdü

18:12 - Dünya