?>

Türk şirketi robotlar için bulut tabanlı çözümler sunuyor

Robolaunch Kurucu Ortağı Mükremin Çetinkaya, "Bir robotun bir insanı, objeyi veya anormal durumu tanıyabilmesi gibi işlemleri yapabileceği yazılımsal operasyonların platformun üzerinde yapılmasını sağlayarak robotun maliyetlerini düşürüyoruz." dedi.

Teknoloji - 3 yıl önce

İstanbul

Çetinkaya, AA muhabirine şirketin geliştirdikleri uygulama ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de gerçekleştirilen dünyanın en büyük startup etkinliklerinde biri olan Slush'ta boy gösteren Robolaunch'ın kayıt sistemi olarak hizmet verdiğine değinen Çetinkaya, bulut tabanlı bir robotik firması olduklarını söyledi.

Bugün bütün platformlarda ve sektörlerde robotik uygulamaların artmakta olduğuna değinen Çetinkaya, bu robotların da bir noktadan yönetilmeye ihtiyacı olduğunu anlattı.

Çetinkaya, "Örnek vermek gerekirse bir fabrika düşündüğümüzde çeşitli taşıma ve temizlik robotları veya üretimde çalışan robotlar hepsi farklı işlemleri gerçekleştiriyor. Hepsinin de farklı tip yönetim platformları yer alıyor. Biz bunların hepsini tek platformda kullanılır hale getiriyoruz. Biz, şirketlerin, bir fabrika ya da bir havalimanında bizim platformumuz üzerinden birden çok farklı tip robotun hem yönetimi hem operasyonel izlenimleri hem de hata takibi gibi işlemleri tek bir yerden yapmalarını sağlıyoruz." diye konuştu.

Çetinkaya, robot geliştiricilerin sayısının artmakta olduğuna ve öğrenme maliyetinin arttığına dikkati çekerek, bütün öğrenme işlemlerinin, robotik kodlamanın, simülasyonun ve test aşamalarının bir arada yönetebildiği bir platform haline gelmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Bu kapsamda hep yurt içinde hem de yurt dışında pek çok üniversite ile irtibat halinde olduklarını söyleyen Çetinkaya, uygulamanın üniversitelerin akademik takvimlerinde yer alan robotik derslerinde direkt uygulamalı bir çevrim içi laboratuvar olarak kullanılmasını sağlayacakları bir platforma dönüştürdüklerini anlattı.

Robolaunch Kurucu Ortağı Çetinkaya, robotların yaptıkları işlerin giderek kompleks hale geldiğine işaret ederek, bu sebeple de robotların üzerine ciddi maliyetli donanımlar yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bunun da hem bakım maliyetini hem de robotun donanım maliyetini artırdığını anlatan Çetinkaya, "Biz 5G ve platformumuzun sunduğu bulut entegrasyonu ile bir robotun bir insanı, bir objeyi veya anormal bir durumu tanıyabilmesi gibi bütün işlemleri yapabileceği yazılımsal operasyonların robotun üzerinde değil de platformun üzerinde yapılmasını sağlayarak robotun maliyetlerini düşürüyoruz. Robotlar tamamen buluta entegre çalışabilecek araçlara dönüşüyor. 5G ile beraber düşük gecikme ile yüksek kapasitelerde bir görüntü aktarımının olabileceği bir altyapı sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

Çetinkaya, robotun üzerinde sadece görüntü aktarımı ya da sensörlerin verilerini aktarmak için küçük bir bilgisayar olduğunu belirterek, "Bizim orada küçük bir yazılımımız çalışıyor. Bu sayede bütün sensör bilgilerini ve kamera bilgilerini buluta aktarıyoruz. Burada da Robolaunch firmamız devreye giriyor. Burada gerekli bütün yapay zeka işlemleri ve görüntü tanıma analizleri çalışıyor. Buradan çıkan sonuçlar, ihtiyaç dahilinde ise robota gönderiliyor yoksa da o işletmenin komuta kontrol merkezine rapor olarak mail olarak gönderilebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sistem anormallikleri tespit ediyor

Geliştirdikleri uygulamanın çalışma prensipleri ile ilgili bilgiler veren Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Robotun üzerinde hem derinlik algılayıcı hem de yüksek kapasiteli kameralar var. Robot, bu görüntüyü otomatik olarak kayıt ediyor. Fabrikada belirlediğiniz lokasyonlarda içerisinde otonom olarak dolaşıyor. Bu aldığı görüntüleri de otomatik olarak buluta aktarıyor. Burada çalışan yazılım önceden tanımlı anormallikleri tespit ediyor.

Mesela işçisinin üzerinde yelek yok ya da işçinin ayakkabısı iş ayakkabısı değil. Makinenin bir parçası da eksik olabilir. O parça eksik olduğunda da bir güvenlik zafiyetine sebep olabilir. Bu kamera görüntüleri merkezde işleniyor. Ön tanımlı görüntü analizleri yapılarak işçinin eksik olan ekipmanı veya makinenin eksik olan kısmı tespit ediliyor. Önceden tanımlanmamış olsa bile makine üzerinde çok fazla sürtünmeden dolayı bir ısınma varsa bu ısınmanın termal kameralarla tespiti sayesinde rapor giden kişi bunun analizini yapıyor ve sorunu çözüyor. Böylece makinenin daha uzun ömürlü olması sağlanıyor."

Çetinkaya, uygulamanın akıllı evlerde kullanılma potansiyelinde de bahsederek, "Akıllı süpürgeler şu anda evlerimize girdi. Sistem, akıllı süpürgenin üzerine entegre edilerek akıllı süpürge evi dolaşırken anormallikleri tespit edebilir. Çocukların ve yaşlıların düşmesi, eve hırsız girmesi veya pencerenin istenilmeyen bir saatte açık kalması gibi bir çok şeyi tespit edebilecek bir teknoloji bu." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İmei Sorgulama

2022-11-25 17:07 - İnsan&Hayat

Lewandowski, Dünya Kupası'ndaki ilk golünü attı

2022-11-26 18:45 - Spor

Turizmde en son teknolojiler TEKNOFEST'te yarışıyor

2022-11-25 16:01 - Teknoloji

Black Friday Günlerinde Teknoloji Ürünleri

2022-11-26 12:21 - İnsan&Hayat

Kazakistan’da Türkiye Mezunları Derneği açıldı

2022-11-24 13:32 - Dünya

Karabük'ün 492 seçmenli ilçesi: Ovacık

2022-11-30 14:03 - Gündem

Siber Güvenlik Haftası yarın başlıyor

2022-11-27 12:43 - Teknoloji

Tek kolunu kullanamayan depremzede kadın, uzuv nakliyle öne çıkan merkeze başvurdu

2022-11-24 14:04 - Çevre-Hayat

Bakan Kirişci: Tarım sektörümüz son 19 yılın 15’inde büyüme gösterdi

2022-11-24 13:05 - Ekonomi

TOBB ve ASELSAN, kuantum teknolojisi dahil 3 alanda işbirliğine gitti

2022-11-24 13:23 - Teknoloji

İlgili Haberler

Anadolu Üniversitesi bu akademik yılda bilişim ve teknolojiyle donatılacak

19:42 - Teknoloji

ASELSAN, Azerbaycan'ın uzay ekosistemi kurmasına katkı sağlamayı hedefliyor

17:02 - Teknoloji

SARSILMAZ, yeni ürünlerini IDEF 2025'te sergileyecek

14:13 - Teknoloji

EDGE, rekabetçi ve gelişmiş çözümlerini IDEF 2025’te tanıtacak

13:43 - Teknoloji

5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ekibi Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzu hattına ulaştı

12:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İngiltere, kötü niyetli siber faaliyetleri nedeniyle Rus ajanlara yaptırım kararı aldı

01:03 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Suriye’deki çatışmalar bir an önce sona erdirilmeli

00:47 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilmeden müzakere sürecine geçilmeyecek

00:38 - Dünya

ABD Başkanı Trump, 'GENIUS' tasarısını imzaladı

00:23 - Dünya

Suriye ordusu, terör örgütü PKK/YPG'ye karşı Halep'in doğusuna sevkiyat yaptı

00:12 - Dünya