Türk savunma sanayisi ürünleri BAMEX'25 ile Afrika'ya taşındı

Mali'de bu yıl ilk kez yalnızca Türk firmalarının stantlı katılımıyla düzenlenen Bamako Expo Fuarı (BAMEX’25), ​​​​​​​Bamako Fuar ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı

Teknoloji - 9 ay önce

Bamako
Mali'nin başkenti Bamako'da 14 Kasım'a kadar sürecek fuarda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde Baykar, ASELSAN, Roketsan, MKE, STM, Kalekalıp, 3E, Sarsılmaz, Atlas, ESSAV, SkyDagger, ZSR, Akıncılar, Hedef Defence ve Akdaş Silah gibi sektörün önde gelen kuruluşları ürün ve kabiliyetlerini tanıtıyor.
Mali Başbakanı Abdoulaye Maiga, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Afrika'nın, istikrarını zayıflatan ve gelişmesini engelleyen eşi benzeri görülmemiş güvenlik ve jeopolitik zorlukların merkezinde yer aldığını söyledi.

Dünyada terörün sınır tanımadığına işaret eden Maiga, terörün artık sadece silah veya patlayıcılarla yetinmediğini, yapay zeka, gizli sosyal ağlar, dijital platformların saldırıların planlanması ve yürütülmesinde kullandığı derin bir operasyonel değişim yaşandığını belirtti.
Bu bağlamda güvenliğin artık bir seçenek değil, bir zorunluluk olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Maiga, Afrika'da terörizme karşı başarının özerk bir güvenlik mimarisi ve ortaklaşmadan geçtiğini ifade etti. Maiga, terörizm karşısında geri çekilmeyeceklerini, direneceklerini ve kökünden kazıyacaklarını kaydetti.
Fuarın daha güvenli, egemen ve dirençli bir Afrika inşa etmek için uluslararası çapta bir buluşma olduğunu dile getiren Maiga, fuarın onur konuğu Türkiye'nin dünya çapında askeri ekipman ihracatçıları arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Abdoulaye Maiga, fuarda yer alan Türk şirketlerinin, en gelişmiş ve güvenilir savunma teknolojilerindeki yetenekleriyle tanındığını aktardı.
Türkiye'nin Mali Büyükelçisi Efe Ceylan da organizasyonun, Mali halkının uluslararası sahnede var olma kapasitesini ve kararlılığını ortaya koyduğunu söyledi.
Türk şirketlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın organizasyondaki varlığının Türk hükümetinin Mali ile savunma alanında mevcut işbirliğini daha da güçlendirme iradesini ortaya koyduğunu vurgulayan Ceylan, fuara sağlanan katılımın da bir kez daha Türkiye’nin Mali için güvenilir bir ortak olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, Mali'nin terörle mücadelesinde yanında olmaya devam edeceğini belirten Ceylan, "Mali ile savunma ve güvenlik alanında işbirliğini derinleştirmekten gurur duyuyoruz; tıpkı Nijer, Burkina Faso ve diğer birçok Afrika ülkesiyle yaptığımız gibi." dedi.
Ceylan, iki ülke arasındaki ilişkileri savunma sanayisinin yanında eğitim, ticaret gibi bir dizi alanda geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kastamonu'da annesiyle kaybolan çocuğun cesedi bulundu

2025-11-11 13:18 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye menziline doğru emin adımlarla yürüyoruz

2025-11-05 14:03 - Siyaset

Yavuz Selim Tuncer Tesisleri, Ümraniye'deki kulüplerin yeni yuvası oldu

2025-11-07 12:17 - Spor

MSB, C130 tipi askeri kargo uçağının Gürcistan-Azerbaycan sınırında düştüğünü bildirdi

2025-11-11 15:58 - Gündem

Depremde 72 kişinin öldüğü Grand İsias Hotel'e ilişkin 6 kamu görevlisi hakim karşısında

2025-11-06 16:57 - Gündem

Japon şef Türk zeytinyağlarını harmanlayarak Uzak Doğu'ya tanıtıyor

2025-11-07 12:18 - Çevre-Hayat

Alaçam Belediyesi personel maaşını ürettiği bungalovlarla ödüyor

2025-11-09 12:52 - Ekonomi

Hatay kaytaz böreğinin AB'den tescil alması ustalarının yüzünü güldürdü

2025-11-06 11:57 - Çevre-Hayat

İnşaat sektöründe çalışan sayısı tüm zamanların zirvesinde

2025-11-10 11:12 - Ekonomi

5G, şehirleri daha verimli, güvenli ve duyarlı hale getirecek

2025-11-06 12:22 - Teknoloji

İlgili Haberler

ASELSAN liseleri LGS'de başarı çıtasını yükseltiyor

19:38 - Teknoloji

Skolyozla mücadelesinden ilham alarak sensörlü ayakkabı geliştirdi

14:57 - Teknoloji

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği sona erdi

14:53 - Teknoloji

Bilgi ve iletişim sektöründeki kamu yatırımları yılın ilk yarısında 3,3 milyar liraya yükseldi

11:07 - Teknoloji

TEKNOFEST Mavi Vatan'da halat çekme, el incesi atma ve kürek yarışları düzenlenecek

11:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türkiye, Endonezya'daki depremlerin neden olduğu can kayıpları nedeniyle derin üzüntü duyuyor

13:32 - Gündem

Hamas: Mısır'daki görüşmeler İsrail'in yol haritasına uymasını sağlamayı amaçlıyor

13:27 - Dünya

İsrail ordusu ve Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin Batı Şeria'daki saldırılarında 13

13:18 - Dünya

İzmir'de 310 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

13:07 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Hacı Bektaş Veli'yi anma mesajı

13:02 - Gündem