Türk Nöroloji Derneğinden Dünya Uyku Günü mesajı: Beynin sağlığı gece başlar

Türk Nöroloji Derneği, beyin sağlığının gece uykuyla başladığını belirterek, "İyi bir uyku, yalnızca daha iyi bir gece değil, daha iyi bir beyin ve daha iyi bir yaşam demektir." uyarısında bulundu.

Sağlık - 5 ay önce

Ankara
Türk Nöroloji Derneğinden, 13 Mart Dünya Uyku Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, uykunun, nörolojik açıdan beynin en yoğun mesai yaptığı zamanlardan biri olduğu belirtildi.
Uykunun telafi edilemez biyolojik bir ihtiyaç olduğu belirtilen açıklamada, gün boyunca öğrenilen bilgilerin, yaşanan duygusal deneyimler ve maruz kalınan stresin uyku sırasında işlendiği vurgulandı. Mesajda, "Non-REM uykusu kalıcı hafıza oluşumu ve sinaptik düzenleme için kritik bir rol oynarken, REM uykusu duygusal düzenleme ve yaratıcılıkla yakından ilişkilidir." ifadesi kullanıldı.
????
Açıklamada, son yıllarda keşfedilen glimfatik sistemin, uyku sırasında beynin adeta temizlik moduna geçtiğini ortaya koyduğu, gün içinde biriken metabolik atıkların ve potansiyel nörotoksik maddelerin bu süreçte temizlendiği ifade edildi.
Bu mekanizmanın bozulmasının, Alzaymır gibi nörodejeneratif hastalıklarla ilişkili olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, "Uyku yalnızca enerji toplamak değil, beynin kendini koruması ve yenilemesi için zorunlu bir süreçtir." değerlendirmesi yapıldı.
İnsomnia, uyku apnesi, huzursuz bacaklar sendromu ya da REM uykusu davranış bozukluğu gibi sıkça karşılaşılan uyku sorunlarının yalnızca geceyi değil, gündüz yaşantısını da etkilediğine işaret edilen açıklamada, kronik uyku yoksunluğunun dikkat azalması, karar verme güçlüğü, duygudurum değişiklikleri ve hatta riskli davranışlarla ilişkili olduğu, özellikle REM uykusu davranış bozukluğu gibi bazı durumların Parkinson hastalığı ve diğer nörodejeneratif süreçler için erken uyarı işareti olabileceği vurgulandı.
Gece uykusunda rüyayı canlandırma, bağırma, vurma gibi davranışların bu durumun belirtisi olabileceği, bu nedenle uyku sorunlarının "basit bir şikayet" olarak görülmemesi ve önemli bir erken tanı fırsatının kaçırılmaması gerektiği dile getirildi.

"İyi uyu, daha iyi yaşa"

Akşam saatlerinde ekran ışığına maruz kalmak, geç saatlere kadar aktif kalmak ve düzensiz yaşam ritminin, beynin biyolojik saatini bozduğuna dikkati çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Melatonin salgısının baskılanmasıyla uykuya dalma süresi uzamakta, uyku kalitesi düşmekte ve kronik bir uyku borcu oluşmaktadır. Bu durum yalnızca bireysel bir sorun değil, toplumsal bir halk sağlığı meselesidir. Dünya Uyku Günü'nün bu yılki teması olan 'İyi uyu, daha iyi yaşa', bilimsel açıdan güçlü bir gerçeği yansıtır. Beynin optimal çalışabilmesi için düzenli ve kaliteli uyku şarttır.
Beynin sağlığı gece başlar. Uyku sırasında kurulan sinirsel bağlantılar, temizlenen metabolik atıklar ve yeniden dengelenen biyolojik ritimler, sabah uyandığımızda kim olduğumuzu belirler. Uykuya ayrılan zaman, üretkenliğin kaybı değil zihinsel berraklığın temelidir. Bu Dünya Uyku Günü'nde kendinize küçük ama güçlü bir hediye verin, alarmınızı değil, önceliklerinizi değiştirin. Çünkü iyi bir uyku, yalnızca daha iyi bir gece değil, daha iyi bir beyin ve daha iyi bir yaşam demektir."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ankara'da Yapı Araştırma Merkezi kurulacak

2026-03-12 11:48 - Ekonomi

İstanbul'da 20 bin 300 kaçak elektronik sigara ele geçirildi

2026-03-12 10:53 - Asayiş

Trump, İran'ı Dünya Kupası'na 'güvenlik' gerekçesiyle katılmaması konusunda uyar

2026-03-12 19:08 - Dünya

Irak’ın başkenti Bağdat’ta patlama sesleri duyuldu

2026-03-07 21:32 - Dünya

UEFA Konferans Ligi'nde son 16 turu ilk maçları yapıldı

2026-03-13 02:03 - Spor

Bakan Tekin: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne dijital okuryazarlıkla ilgili uyulması gereken kriterleri yerleştirdik

2026-03-13 10:26 - Siyaset

Bolu'da baharın müjdecisi çiğdemler çiçek açtı

2026-03-11 13:28 - Çevre-Hayat

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ operasyonunda 13 zanlı yakalandı

2026-03-10 08:58 - Asayiş

Türk Telekom Basketbol Takımı, İnnova ile sponsorluk anlaşması imzaladı

2026-03-11 10:21 - Spor

Kocaeli Üniversitesi Hastanesi kemik tümörü tedavisinde bölgenin referans merkezlerinden biri oldu

2026-03-12 15:42 - Sağlık

İlgili Haberler

Yaşlılarda enfeksiyonlara karşı en etkili koruma "aşı"

18:42 - Sağlık

Baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede "dünyada 68'inci vaka" olarak literatüre geçti

12:37 - Sağlık

Mobil sigara bırakma poliklinik araçları Eskişehir'de 2 ayda yaklaşık 600 kişiye ulaştı

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili açıklama

17:37 - Sağlık

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde uzaktan hasta değerlendirme dönemi başladı

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Türkiye söz konusu olduğunda 86 milyonun tamamı bizim hedef

11:28 - Gündem

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Denizüstü rüzgar enerjisi Türkiye'nin yenilenebilir enerji görünümünü yeniden şekillendirebilir

11:18 - Ekonomi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında can kaybı 2 bini aştı

11:12 - Dünya

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Gündem