?>

Türk işverenlerin ikinci çeyrek istihdam beklentileri olumlu

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre, iş arayan adaylar gelecek çeyrekte güçlü bir istihdam ortamıyla karşılaşabilir.

Ekonomi - 3 yıl önce

İstanbul

ManpowerGroup, 2022'nin ikinci çeyreği için işverenlerin işe alım niyetlerini ölçmek için 40 ülke ve bölgede toplam 41 bin 379 işverenle yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı.

Buna göre, Kovid-19 salgınının devam ettiği ortamda yapılan, Nisan-Haziran 2022 dönemine ilişkin anketin bulguları bazı ülkelerde devam eden ekonomik dalgalanmaların etkisini yansıtmakla birlikte dünyanın dört bir yanındaki işverenlerin istihdam beklentisinin geçen çeyreğe göre azalsa da hala olumlu yönde olduğuna işaret etti.

1.030 Türk işverenin de katıldığı araştırmada katılımcıların yüzde 43’ü işe alım beklentilerinin arttığını, yüzde 32'si değişiklik olmadığını, yüzde 24'ü ise düşüş olduğunu belirtti.

2022'nin ikinci çeyreği için Türkiye’de Net İstihdam Görünümü’nün (NEO) 19 yüzde puan olması iş arayanların gelecek çeyrekte güçlü bir istihdam ortamı bekleyebileceği anlamına da geliyor.

Son çeyreğe kıyasla, Türkiye'de NEO puanı eksi 11 yüzde puan düşmüş olsa da 2021'in ikinci çeyreğine kıyasla 3 yüzde puan arttı.

"Olumlu istihdam beklentilerinin devam ettiğini söyleyebiliriz"

Açıklamada konuya ilişkin ilişkin değerlendirmesine yer verilen ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, şunları kaydetti:

"Bu anketimiz, türünün en kapsamlı, ileriye dönük istihdam anketi olup Türkiye'nin yanı sıra küresel olarak da önemli bir ekonomik gösterge olarak kullanılmaktadır. İş dünyasına rehberlik etmek için, işe alım aktivitesinde artış bekleyen işverenlerin yüzdesini alıp işe alım aktivitesinde düşüş bekleyen işverenlerin yüzdesini çıkararak istihdam görünümünü elde ediyoruz.

Bu son araştırmanın sonuçlarına baktığımızda da 2022'nin ikinci çeyreği için olumlu istihdam beklentilerinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Ancak beklentiler küresel konjonktürün etkisiyle geçtiğimiz yılın son çeyreğine göre azalırken geçen yılın aynı dönemine kıyasla artış görülüyor. Ocak ayında asgari ücretin yükselmesinin ve artan işletme maliyetlerinin geçtiğimiz çeyreğe oranla olumsuz yönde değişiklik görülmesine neden olduğunu da söyleyebiliriz."

En güçlü ve en zayıf sektörler

Açıklamaya göre, toptan ve perakende ticaret sektöründeki işverenler, 26 NEO puanı ile en iyi istihdam performansı bekleyen işverenler oldu. Bu sektörde işe alım yapanlar, işe alım planlarının bir önceki çeyreğe göre 7 puan, 2021'in ikinci çeyreğine kıyasla da 14 puan iyileşmesini bekliyor.

Restoran ve otel sektöründeki şirketler ise 6 NEO puanı ile 2022'nin ikinci çeyreğinde en düşük istihdam performansı bekleyen işverenler oldu. İşverenlerimiz arasında yapılan araştırmada bu sektörde istihdamın 2022 yılının ilk çeyreğinden bu yana eksi 12 puan azalması bekleniyor.

Doğu Anadolu Bölgesi 37 NEO puanı ile istihdamda en iyi performansı bekleyen bölge olurken, istihdam beklentisi en az olan bölge ise 1 NEO puanı ile Ege Bölgesi olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor, bu sezon ilk kez 3 gol yedi

2022-03-19 11:07 - Spor

Bridgestone, Rusya'daki hizmetlerini durdurdu

2022-03-20 08:07 - Ekonomi

Türkiye-Avusturya Kış Turizm Zirvesi Erciyes'te yapıldı

2022-03-18 14:01 - Ekonomi

Bulgaristan, 10 Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti

2022-03-18 16:07 - Dünya

TBMM Başkanı Şentop, Pakistan Milli Günü'nü kutladı

2022-03-23 12:05 - Siyaset

Çat Barajı'ndaki 'yüzen adalar' dondu

2022-03-22 10:07 - Çevre-Hayat

Çanakkale Zaferi'nin 107. yıl dönümü yarın kutlanacak

2022-03-17 13:58 - Gündem

Belçika'da marketler yağ satışlarını kısıtlıyor

2022-03-18 23:00 - Dünya

Yurdun birçok bölgesi kuvvetli kar yağışının etkisine girecek

2022-03-17 15:52 - Gündem

Kore Cumhuriyeti Başbakanı Kim Boo-kyum, Türkiye'ye gelecek

2022-03-17 18:26 - Siyaset

İlgili Haberler

KARDEMİR, yılın ikinci çeyreğinde 1 milyar 316 milyon lira net kar açıkladı

15:28 - Ekonomi

Gayrimenkul sertifikası projesinin halka arzında 27,3 milyar liralık rekor talebe ulaşıldı

14:28 - Ekonomi

İnşaat malzemesinde yıllık ihracat 30 milyar dolara yaklaştı

14:22 - Ekonomi

Dünya Bankası İstanbul Dirençlilik Projesi'ne yönelik 650 milyon dolarlık krediyi onayladı

14:07 - Ekonomi

Uzmanlardan riskli konutlar için depreme karşı "güçlendirme veya dönüşüm" çağrısı

13:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Norveç varlık fonu, İsrail'deki bazı yatırımlarından çıktı

00:57 - Dünya

Jandarma Genel Komutanlığına ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de

00:32 - Gündem

Süper Lig'de ilk hafta maçları tamamlandı

00:17 - Spor

Şarkıcı Madonna, Gazze'yi ziyaret etmesi için Papa'ya çağrıda bulundu

00:13 - Magazin

Trabzonspor, sahasında Kocaelispor'u yendi

23:48 - Spor