?>

Türk iş insanları Etiyopya'da fermente kahve üretiyor

Kahvenin ana vatanı olarak bilinen Etiyopya'da Türk iş insanları, farklı aromaları deneyerek geliştirdikleri fermente kahveleri üretip satışını yapıyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Yergaceffee

Çoğu insanın severek tükettiği, vazgeçilmez içeceklerden kahve, son yıllarda daha da popüler hale geldi.

Firmalar, farklı tatlarda hazırladıkları kahveleri tiryakilerin beğenisine sunuyor.

Dünyanın en lezzetli kahvesinin üretildiği yer olarak bilinen Doğu Afrika ülkesi Etiyopya'da da farklı aromalı kahveler piyasaya sürülüyor. Etiyopya'daki en revaçta kahvelerden fermente kahve ise ülkenin başkenti Addis Ababa'ya 400 kilometre uzaklıktaki Yergaceffee'de üretiliyor. Kahve çekirdekleri, ananas, çilek gibi birçok meyveyle harmanlanarak fermente ediliyor, ortalama bir hafta bekleme süresinin ardından içime hazır hale geliyor.

"Geçen yıl çok güzel sonuçlar aldık"

Türkiye'de de tiryakilerinin bulunduğu fermente kahve için Türk iş insanları Etiyopya'da kurdukları tesislerde seri üretim yapıyor.

Etiyopya'da kahve sektöründe faaliyet gösteren iş insanı Ozan Semerci, AA muhabirine fermente kahve yapımının detaylarını anlattı.

Fermente kahvenin çok popüler olduğunu ve Türkiye'de de bilindiğini aktaran Semerci, geçen yıl yaptıkları üretimde çok güzel sonuçlar aldıklarını söyledi.

Bu yıl farklı teknikler kullanarak fermente kahve üzerine denemeler gerçekleştirdiklerini, son denemeyi de maya ve bakteri kullanarak yaptıklarını aktaran Semerci, şunları dile getirdi:

"Fermente kahvenin yapımına bir anlamda 'turşu' diyebiliriz. Aslında çok da bir şeye ihtiyacınız yok. Yani burada bir ekipman olarak varil, pet şişe veya bir tank olabilir, bunu kapasitenize göre yapabilirsiniz. Bir nevi turşu kuruyoruz diyebiliriz. Fermente yaptığımız varillere çilek koyduk. Şeker oranını da artırmak için kabuğu soyulan kahvelerin sadece dışını ilave ettik. Fermenteye çilek koymamızdaki hedef, bu tadı kahveye yansıtmak. Yani insanların kahveyi içtiğinde çilek tadını bariz, doğal şekilde hissetmelerini istiyoruz. Geçen sene ananaslı yapmıştık, içine üzüm de koyabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek her türlü damak tadına göre farklı ürün çıkarmak istiyorsanız istediğiniz meyveyi koyabilirsiniz."

Semerci, "Gelecek sezon için tesiste en az 250 ton farklı aromalarda fermente kahve üretmeye hedefliyoruz." diye konuştu.

"Özellikle filtre kahvede demlediğinizde harika oluyor"

İş insanı Yunus Çakmak da gurmelere tattırdıkları fermente kahveden çok olumlu dönüşler aldıklarını söyledi.

Kahvedeki meyve tadının rahatlıkla hissedildiğini dile getiren Çakmak, "Dünyanın en iyi kahvesi Etiyopya'dan çıkıyor. Çünkü kahvenin ana vatanı burası. Kahveyi kompleks tatlarla birleştirdiğiniz zaman, özellikle filtre kahvede demlediğinizde harika oluyor. Geçen seneki yaptığımız ananas fermantasyonlu kahvemizi içtiğiniz zaman sanki ananasla şeftali suyu içiyormuşsunuz gibi his veriyordu." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rafael Nadal, 349 gün sonra kortlara galibiyetle döndü

2024-01-02 14:12 - Spor

PSG, 20 yaşındaki Lucas Beraldo ile sözleşme imzaladı

2024-01-01 18:09 - Spor

Ankara'da geçen yıl 120 bin 316 kişi AK Parti'ye üye oldu

2024-01-02 13:27 - Siyaset

Güneşteki aktiviteler uçakların haberleşmesini etkiliyor

2024-01-01 00:12 - İnsan&Hayat

ABD'de Epstein davasıyla bağlantılı isimlerin arasında Bill Clinton'ın olduğu iddiası

2024-01-02 11:09 - Dünya

Munzur Vadisi'nde keşfedilen çan çiçeği türü literatüre kazandırıldı

2024-01-02 11:37 - Çevre-Hayat

Erzurum, Ardahan, Ağrı ve Tunceli'de kar yağışı etkili oldu

2024-01-05 12:53 - Gündem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan Yaşlılık Sigortası açıklaması

2024-01-05 13:12 - Ekonomi

İngiltere, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesi yönündeki önerileri reddettiğini açıkladı

2024-01-03 22:12 - Dünya

Efeler Ligi'nin yeni ekibi Akkuş Belediyespor, sezonun ikinci yarısından umutlu

2024-01-05 13:57 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi başladı

16:37 - Ekonomi

Kırklareli'nde kıraç alanda ceviz üretimine başlayan işletme elektriğini güneşten karşılıyor

12:58 - Ekonomi

Topraksız dikey tarım uygulamaları enerjide tasarruf ve yüksek verimlilikle geleceğe umut oluyor

12:48 - Ekonomi

Küresel risk ortamı "parametrik ve blokzincir sigortaları" öne çıkardı

12:17 - Ekonomi

Otomotiv şirketleri borsada ekim ayında karışık seyir izledi

12:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in ateşkesi ihlal ederek Gazze'ye saldırıları İsveç'te protesto edildi

17:47 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

17:13 - Siyaset

Gaziantep FK-Çaykur Rizespor müsabakası beraberlikle sona erdi

16:57 - Spor

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi başladı

16:37 - Ekonomi

KKTC Dışişleri Bakanlığından GKRY'ye silah ambargosunu kaldıran Norveç'e tepki

16:32 - Dünya