?>

Türk devletleri ortak küp uydusunu 2026'da fırlatacak

Türk devletleri, ortak proje olarak hazırlığı süren "12U TDT-SAT Küp Uydusu"nun üretim sürecinin hızlandırılarak gelecek yıl fırlatılmasını ve Türk Dünyası Uzay Günleri düzenlenmesini kararlaştırdı.

Teknoloji - 19 saat önce

Ankara

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyinin, Azerbaycan'ın Gebele kentinde gerçekleştirdiği zirvede aldığı kararların ardından gözler uygulamaya odaklandı.

ülkeler ticaretten ulaştırmaya, uzaydan enerjiye kadar ekonomiye dair pek çok konuda adımlar atacak.

Bunlardan biri de uzay alanındaki projeler olacak. Görüşmeler kapsamında, TDT bayrağı altında, üye devletlerin ortak uzmanlığı ve teknolojik gücü sayesinde elde edilen önemli bir başarı olarak "12U TDT-SAT Küp Uydusu"nun 2026'da fırlatılması için üretim sürecinin hızlandırılması kararlaştırıldı.

????

Öte yandan, Dünya Uzay Haftası, Uluslararası Astronotik Kongresi ve diğer küresel platformlar çerçevesinde, uzay bilimlerinde görünürlüğü ve işbirliğini teşvik etmek amacıyla TDT bayrağı altında Türk Dünyası Uzay Günleri ve ilgili etkinliklerin düzenlenmesi planlandı.

Ortak bilimsel girişimleri kolaylaştırarak, yeni girişimleri destekleyerek, girişimcilik ekosistemlerini besleyerek ve Türk bölgesindeki akademik ve teknolojik kurumlar arasında bilgi teatisini geliştirerek işbirliğine dayalı araştırma ve inovasyonun devreye alınması benimsendi.

Yapay zeka alanında işbirliği de karar alınan bir başka konu oldu. Eşgüdümlü inovasyon ve kapasite geliştirme çabaları kanalıyla üretkenliğin, sürdürülebilirliğin ve bölgesel rekabetin artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, yapay zeka, yeşil ve dijital teknolojiler ile akıllı üretim sistemlerinin üye devletlerin endüstriyel stratejilerine entegrasyonu teşvik edilecek.

Turizm faaliyetleri geliştirilecek

Ayrıca, ticaret, gümrük ve ulaştırma işbirliğini kolaylaştırmak, geçiş serbestisini sağlamak, sınır kurumları arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla çalışmalar da yoğunlaştırılacak.

Bölgesel bağlantısallık ve ulaşım altyapısını geliştirmeye yönelik üye devletler arasında verimlilik, dayanıklılık ve küresel rekabet gücünü artırmak için uygun ulaşım düzenlemeleri ve modernize edilmiş lojistik sistemlere öncelik verilecek.

Turizm alışverişlerinin yaygınlaştırılması, kültürel turizm programlarının geliştirilmesi ve ortak farkındalık artırma girişimlerinin uygulanması teşvik edilecek.

Üye devletler, koordineli faaliyetler yoluyla uluslararası pazarlarda ortak tanıtım faaliyetleri yürütecek. Ülkeler, birbirlerinin girişimlerini destekleyerek, ikili işbirliğini teşvik ederek ve ziyaretçi akışını genişletip sürdürülebilir ortaklıklar kuran ortak kampanyalar, sergiler ve kültürel programlar geliştirerek bölge içi turizmi güçlendirecek.

Kültürel miras alanlarına erişimi artırmak, karşılıklı anlayışı teşvik etmek ve Türk halklarının ortak kimliğini güçlendirmek amacıyla Ortak Müze Kartı hazırlıkları da tamamlanacak.

Enerji güvenliği ve dönüşümü

Yeşil ekonomi, yenilenebilir enerji kaynakları ve bunların bölge genelinde ve ötesinde verimli ve güvenli bir şekilde taşınması konusunda araştırmalar genişletilecek.

Yeşil teknolojiler, iklime dirençli altyapı ve sorumlu kaynak yönetimi kanalıyla Türk Yeşil Vizyonu ile uyumlu olarak sürdürülebilir kalkınma ve çevre yönetimi benimsenecek.

Yenilik odaklı tarım teşvik edilecek, ürünlerin ticareti ve yatırımı kolaylaştırılacak ve tarımsal işbirliği derinleştirilecek.

"Türk Yeşil Vizyonu" kapsamında yenilenebilir enerji ve temiz teknolojiler yaygınlaştırılacak, iklime dirençli altyapı inşa edilecek, enerji verimliliği artırılacak, sıfır atık yaklaşımı ilerletilecek, doğal kaynaklar ve biyolojik çeşitliliği korumak ve sürdürmek için bölgesel işbirliği güçlendirilecek.

Macaristan merkezli TDT Kuraklık Önleme Enstitüsünün kapsamında seçilen projelerin uygulanması sağlanacak.

Enerji güvenliği ve enerji dönüşümü hedefleri için kritik minerallerde potansiyel işbirliği fırsatları araştırılacak.

TDT'nin yeni kurulan "Sivil Koruma Mekanizması" çerçevesinde, doğal afetlere de ortaklaşa müdahale edilecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

MİT Başkanı Kalın'ın katıldığı Gazze müzakerelerinde Türkiye'nin de yer alacağı görev gücünün çalışmaları ele alındı

2025-10-09 23:34 - Gündem

Hamas Müzakere Heyeti Başkanı: Arabulucular ve ABD'den Gazze’deki savaşın sona erdiğine dair garanti aldık

2025-10-09 22:47 - Dünya

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 7. hafta heyecanı başladı

2025-10-10 00:08 - Spor

Voleybolda haftanın programı

2025-10-10 09:28 - Spor

Toprak Razgatlıoğlu, şampiyonluk etabı öncesi Portekiz'de piste çıkacak

2025-10-10 09:52 - Spor

Hastalığını atlatarak 13 ay sonra okuluna kavuşan öğrenciye duygulandıran karşılama

2025-10-10 11:58 - Sağlık

Emtia piyasasını yılın 9 ayında değerli metaller sırtladı

2025-10-10 11:33 - Ekonomi

Nitelikli dolandırıcılık ve 'sanal kumar' suçlarına yönelik operasyonlarda 28 şüpheli yakalandı

2025-10-10 08:37 - Asayiş

EPDK'den Karadeniz gazı ihracatını hızlandıracak adım

2025-10-10 09:42 - Ekonomi

Toplam ciro endeksi ağustosta yıllık bazda yüzde 36,7 arttı

2025-10-10 10:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Koca Piri Reis araştırma gemisi, Kuzey Ege'deki bilimsel oşinografik çalışmasını tamamladı

00:08 - Teknoloji

Milli SİHA'lar DENİZKURDU-I/2025 Tatbikatı'nda gövde gösterisi yaptı

23:33 - Teknoloji

HÜRJET'ten 300'üncü test uçuşu

21:57 - Teknoloji

Milli kamikaze dron KarguFPV, zırh delici harp başlığıyla hedefi vurdu

16:42 - Teknoloji

AA Medya Teknolojileri Hackathonu V2.0 başladı

16:32 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump: Ateşkesin devam edeceğini düşünüyorum, herkes savaştan yoruldu

02:38 - Dünya

Filistinli STK: İsrail, 67'si çocuk 735 Filistinlinin naaşını alıkoyuyor

01:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Çin'e yüzde 100 ek tarife uygulayacaklarını açıkladı

00:48 - Ekonomi

Türkiye'ye dönüşleri sağlanan 249 aktivistten 96'sı 'şikayetçi' olarak ifade verdi

23:37 - Gündem

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, istifa eden Lecornu'yu yeniden başbakan olarak atadı

23:27 - Dünya