?>

Türk Böbrek Vakfından organ nakli olanlara "pestisit" uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), sebzeler, bakliyat, et, süt ve yumurta gibi birçok gıdada rastlanan pestisit kalıntılarından en çok etkilenen gruplar arasında özellikle organ nakli olan bireyler, çocuklar ve hamilelerin yer aldığını belirtti.

Sağlık - 1 yıl önce

İstanbul

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, son zamanlarda gıda üretiminde aşırı tarım ilacı kullanımı ciddi endişeye yol açarken, pestisit kalıntıları sağlık açısından büyük riskler taşıyor.

Özellikle organ nakli olan bireyler, çocuklar ve hamileler bu tehlikeden en çabuk etkilenen gruplar arasında yer alıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TBV Başkanı Timur Erk, sadece sebzelerle sınırlı olmayan pestisit kalıntılarına bakliyat, et, süt ve yumurta gibi çok çeşitli gıdalarda rastlanabileceğini kaydetti.

Halkın bu konuda bilinçli olması ve ne yediğini iyi bilmesi gerektiğini belirten Erk, "Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için bireysel önlemler yeterli olmayabilir. Bu nedenle pestisit kullanımını azaltmaya yönelik tarım politikalarını desteklemek ve kamuoyunda bu konuda bilinçlendirme kampanyaları düzenlemek büyük önem taşıyor. Aynı zamanda, yetkililerin denetimleri artırması şarttır." değerlendirmesinde bulundu.

TBV Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın da elma, çilek, domates, biber ve ıspanak gibi ince kabuklu ya da yüzeyi pürüzlü besinlerin daha fazla pestisit tutabildiğini kaydetti.

Buğday, pirinç, kuru fasulye ve nohut gibi ürünlerin de pestisitlere maruz kalabildiğini, hayvan yemlerindeki pestisitlerin, et, süt ve yumurtaya bulaşabildiğini aktaran Aydın, "Uzun süreli ve yoğun pestisit maruziyeti, hormonal düzensizlikler, sinir sistemi hasarı, kansere yol açabilecek toksik etkiler, üreme bozuklukları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle çocuklar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf, organ nakli olan bireyler, bu etkilerden daha fazla zarar görebilir." ifadelerini kullandı.

Aydın, pestisit maruziyetini azaltmak için, sebze ve meyvelerin bol suda yıkanması, sirkeli veya karbonatlı suda bekletilmesi, ürünlerin kabuklarının soyulması, organik sertifikalı ürünlerin tercih edilmesi önerisinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Oynamak İçin Çevrimiçi Bir Platform Seçerken Dolandırıcılara Düşmekten Nasıl Kaçınılır?

2024-12-20 15:53 - İnsan&Hayat

Fenerbahçe'nin gol raporu

2024-12-24 11:23 - Spor

Kuraklık nedeniyle çekilen Büyük Menderes Nehri yağmur sularıyla yeniden canlandı

2024-12-25 17:42 - Çevre-Hayat

Beşiktaş'ta kötü gidiş durdurulamıyor

2024-12-21 21:32 - Spor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi açıldı

2024-12-23 19:12 - Çevre-Hayat

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş: Öyle böyle maçın sonunda 3 puanla ayrılmak önemliydi

2024-12-22 23:42 - Spor

Muğla'daki helikopter kazasında ölen pilotun cenazesi, Mersin'de defnedildi

2024-12-23 17:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: PKK terör örgütü ve uzantılarının raf ömrü tükenmiştir

2024-12-20 15:02 - Siyaset

Suriye ekonomisinin yeniden inşasında Türkiye’nin kilit rol oynaması bekleniyor

2024-12-19 12:33 - Ekonomi

Pentagon, "hükümetin kapanmasının" ciddi aksaklıklara yol açacağını bildirdi

2024-12-20 12:57 - Dünya

İlgili Haberler

Kan bağışında, kadın ve gençlerin payı 2025'te arttı

11:52 - Sağlık

Elektronik sigaranın akciğerde yol açtığı hasar yoğun bakımla sonuçlanıyor

13:12 - Sağlık

Muş'ta yolu kardan kapanan köydeki hasta ekiplerce hastaneye ulaştırıldı

16:27 - Sağlık

Yapay zekaya güvenilerek ihmal edilen göz sağlığı tedaviyi zorlaştırıyor

11:37 - Sağlık

Uyku sorunu yaşayan gençlere "sabah güneşi" önerisi

13:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Nijerya'da bir pazara düzenlenen silahlı saldırıda 30'dan fazla kişi öldü

17:42 - Dünya

Galatasaray'ın Trabzonspor maçının kamp kadrosu belli oldu

17:38 - Spor

İspanya solu ABD karşıtı gösteriler için meydanlara indi

17:27 - Dünya

Gazze'de 6 aylık bebek, kapalı sınırlar ve ilaç yokluğu nedeniyle ölümle mücadele ediyor

17:22 - Dünya

Helikopterlere selamıyla tanınan Suriyeli, askeri helikopter turuyla sevindirildi

17:02 - Dünya