?>

Türk bitki ıslahçılarının KKTC için geliştirdiği ikinci arpa çeşidi yolda

Türk bitki ıslahçıları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilk milli arpa çeşidi "Beşparmak"ı geliştirerek hasadını yapmalarının ardından ikinci çeşidin tescilini almak üzere Nisan 2022'yi hedef koydu.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Beşparmak arpa çeşidi, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı çerçevesinde 2013 yılında başlatılan "Kuzey Kıbrıs Koşullarına Uygun Arpa Çeşitlerinin Geliştirilmesi, Yetiştiriciliği ve Kademeli Tohumluk Üretim Sisteminin Oluşturulması Projesi" kapsamında Türkiye'de geliştirildi.

Proje çerçevesinde 2013-2018 döneminde büyük kısmı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü arpa ıslahçıları tarafından yürütülen çalışmalar sonucu, KKTC'nin ilk milli arpa çeşidi üretilmiş oldu.

Beşparmak çeşidinin geçen yıl bin kilogram orijinal tohumluğu Enstitü tarafından üretildi ve KKTC Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildi. Bu tohumluklar 2020-2021 yetiştirme sezonunda KKTC koşullarında ekildi ve tohumluk üretimiyle çiftçilere dağıtılmak üzere yetiştirildi.

KKTC koşullarında geliştirilen Beşparmak, bu yıl 15 Nisan'da tescil ettirilirken mayıs sonunda da ürünün ilk hasadı yapıldı.

"Arpada dışa bağımlılığın önüne geçilecek"

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Arpa Islah Birim Başkanı İsmail Sayim, AA muhabirine, Beşparmak'ın KKTC koşullarında yoğun olarak ekilen Güney Kıbrıs kaynaklı arpalar veya ithal çeşitlere göre daha yüksek verim sağladığını söyledi.

Tane kalitesi bakımından da Beşparmak'ın diğer çeşitlerden üstün olduğunu vurgulayan Sayim, şunları kaydetti:

"KKTC için şimdi yeni bir arpa çeşidinin üzerinde çalışıyoruz. Bunun tescilini Nisan 2022 gibi almayı planlıyoruz. Böylece KKTC'nin ikinci arpa çeşidini tescil ettirmiş olacağız. Arpada bugüne kadar büyük bir kısmı yurt dışından karşılanan tohumluk ihtiyacı, Beşparmak çeşidi sayesinde yurt içinden karşılanacak. Bu sayede KKTC'de arpa tohumluğunda dışa bağımlılığın önüne geçilirken, ülke ekonomisine de katkı sağlanacak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD ekonomisi 'hükümet kapanması' ve 'temerrüde düşme' riskleriyle karşı karşıya

2021-09-29 22:17 - Dünya

'Oynanan oyundan memnunum'

2021-10-01 05:17 - Spor

Girit Adası'nda 5,8 büyüklüğünde deprem

2021-09-27 16:26 - Dünya

THY, günlük 1200 seferle Avrupa'da ikinci 2. sırada yer aldı

2021-09-27 14:27 - Ekonomi

Mitsubishi Electric Başkanı Sakuyama "hileli denetleme işlemleri" sonucu istifa etti

2021-10-03 10:31 - Dünya

Japonya, Kuzey Kore'nin alıkoyduğu vatandaşlarının geri dönmesi için çabalayacak

2021-10-03 11:06 - Dünya

Giresunspor bu sezon ilk galibiyetini aldı

2021-10-02 21:21 - Spor

Fatih Karagümrük 3 puanı 3 golle aldı

2021-10-02 01:36 - Spor

Ukrayna: Vatandaşımız Saakaşvili'ye gerekli destek sağlanacak

2021-10-02 16:21 - Dünya

Ata sporu ciritin müsabakalarını 'Dadaş' kadın hakemler yönetiyor

2021-10-01 16:37 - Spor

İlgili Haberler

ABD ve Çin heyetleri tarife görüşmeleri için İngiltere'de bir araya gelecek

19:42 - Ekonomi

Başkentten ihracat 5 ayda 5,9 milyar dolara ulaştı

14:07 - Ekonomi

Türksat'tan yapay zeka destekli tarımsal üretim takibi

13:03 - Ekonomi

Hava yolunu ocak-mayıs döneminde 85,4 milyon yolcu kullandı

12:53 - Ekonomi

Afganistan'ın rüzgar enerjisi santralini Türk müteahhit inşa edecek

12:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ukrayna krizinde çözüm uluslararası aktörlerle olmalı -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

06:19 - En Son Yazılar

Kolombiya'da silahlı saldırıya uğrayan Senatör Uribe ağır yaralandı

06:03 - Dünya

UEFA Uluslar Ligi şampiyonu belli olacak

01:28 - Spor

ABD Başkanı Trump, tartışma yaşadığı Elon Musk ile ilişkisinin bittiğini söyledi

21:33 - Dünya

İstanbul'da pitbull cinsi köpeğin saldırdığı çocuk yaralandı

21:08 - Asayiş