?>

Türk bilim insanlarının Arktik Okyanusu’na açılan penceresi 'lumbuz'lar oldu

Türk bilim insanlarının Arktik Okyanusu'na düzenlediği 2. Ulusal Bilimsel Araştırma Seferi’nde, deniz buzları, buzulları ve kuzey kutup canlıları kamaralarda bulunan lumbuzlardan kayıt altına alındı.

Teknoloji - 3 yıl önce

Arktik Okyanusu

Türkiye’nin bu yıl 2. Ulusal Bilimsel Araştırma Seferi’ni düzenlediği Arktik Okyanusu, deniz buzları, fiyortlarda bulunan buzullar ve kuzey kutup canlılarıyla kaşiflerin ve bilimsel araştırma ekiplerinin gözde noktalarından biri olma özelliği taşıyor.

Etrafı kıtalar tarafından çevrili Kuzey Kutbu ve Arktik Okyanusu’nda bilimsel çalışmalar yürütmek için Spitsbergen Adası üzerinde 13 ülkeye ait 20 araştırma tesisi bulunuyor. Sefer kapsamında Kuzey Kutbu’na giden bilim insanları, Türkiye’den yaklaşık 2.125 deniz mili yol kat ederek, çalışmalarını tamamladı. 22 gün boyunca Norveç Bayraklı PolarXplorer isimli 42 metrelik araştırma gemisinde konaklayan 9 bilim insanı yaklaşık 250 metrekarelik bir alanda yaşamlarını geçirdi.

Bilimsel çalışmalarını çoğunlukla deniz araştırmaları üzerine yapan bilim insanları, Tromso Limanı’ndan başladıkları seferde Barents Denizi’ni geçerek Svalbard adasına kadar ulaştı. Bilim insanlarının zaman zaman fırtınanın çıktığı ya da seyir halinde oldukları zorlu yolculuklarında Arktik Okyanusu’na açılan pencereleri ise lumbuzlar oldu ve bu pencerelerden deniz buzları, buzulları ve kuzey kutup canlılarını izlediler.

Anadolu Ajansı foto muhabirleri Şebnem Coşkun ve Özge Elif Kızıl da 22 günlük sefer boyunca kamaralarında bulunan lumbuzlarından gördükleri manzaraları kayıt altına aldı.

Denizcilik terimiyle ‘lumbuz’ veya Türk Dil Kurumu’na göre ‘lomboz’, gemilerin iç kısımlarını aydınlatmak için bordalara ve güvertelere açılmış yuvarlak deliklere verilen isim. Lumbuzlar, pirinçten yapılmış içeriye doğru açılması sağlanan cam kapağı ve iç taraftan cam kapağı kapatan ve madenden yapılmış kör kapakların tümünü ifade ediyor.

Lumbuz’un tarihi ise 15. yüzyılda İngiltere Kralı 8. Henry dönemine uzanıyor. Söz konusu dönemde savaş gemilerine yerleştirmek için hazırlanan savaş topları için gemilerde belli açıklık ve kapılar yaptırılmasıyla oluşan lumbuzlar, kare alandan daha yüksek yapısal bütünlüğe sahip olması sebebiyle, bu dönemden sonra hemen hemen bütün gemilerde kullanılmaya başlanıyor. Lumbuzlar cam, akrilik veya kuvars gibi yüksek teknoloji ve basınca dayanıklı malzemelerden oluşabiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya eski Başbakanı Schröder’den Türkiye’ye övgü

2022-08-04 13:07 - Dünya

Azerbaycan'ın Londra Büyükelçiliği saldırıya uğradı

2022-08-04 23:24 - Dünya

Azerbaycan: Ermenistan, üçlü mutabakatı ihlal ediyor

2022-08-03 13:56 - Dünya

Beşiktaş uzatmalarda yendi

2022-08-07 00:13 - Spor

Süper Lig'in 'farklı' skorları

2022-08-03 12:32 - Spor

Galatasaray'a yeni transferinden kötü haber

2022-08-02 21:34 - Spor

Küçükbaş hayvan yetiştiricileri ESK'nin kuzu eti fiyatına yaptığı indirimden memnun

2022-08-05 09:29 - Ekonomi

Adana'da kebabın 'tescilli dostu': Şalgam suyu

2022-08-01 12:28 - Çevre-Hayat

Kayserili esnaf çay ocağında 40 yıldır sigara ile mücadele ediyor

2022-08-06 12:13 - Çevre-Hayat

Bakan Kirişci, ABD'den dönüp memleketi Burdur'da üretim yapan çiftçiyle telefonla görüştü

2022-08-04 20:08 - Gündem

İlgili Haberler

Yerli dron avcısı İLTER, IDEF 2025'te uluslararası katılımcıların radarında

14:23 - Teknoloji

SSB, IDEF 2025'in dördüncü gününde stratejik işbirliklerine devam ediyor

14:18 - Teknoloji

OpenAI, GPT-5'i kullanıma sunmaya hazırlanıyor

14:08 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan IDEF 2025'te 8 önemli işbirliği anlaşması

13:58 - Teknoloji

Google, Afrika'da yapay zekaya 37 milyon dolarlık yatırım yapacağını bildirdi

13:13 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Rusya Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan düşürdü

14:32 - Ekonomi

Trabzonspor'un Brezilyalı futbolcusu Felipe Augusto'nun hedefi takıma faydalı olmak

14:22 - Spor

Sarıcaova köylüleri, tarladaki ürünlerinin hasadını imece usulü yapıyor

14:13 - Gündem

DMM, "Ekonomi Direksiyonu Zorda" başlıklı köşe yazısındaki iddiaları yalanladı

14:07 - Gündem

Roland Sallai, bu sezon Galatasaray ile Şampiyonlar Ligi'nde başarılı olmak istiyor

13:52 - Spor