?>

Türk bilim adamlarından 'meteor yasası' talebi

Türk bilim adamları, uzay çalışması yapan birçok ülkedeki meteorlar ile ilgili düzenlemelerin Türkiye'de de hayata geçirilmesini talep ediyor.

Genel - 8 yıl önce

İZMİR(AA) - Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve "Türkiye Meteor Takip Sistemleri" proje yürütücüsü Doç. Dr. Ozan Ünsalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimsel çalışmalar açısından meteoritlerin çok önemli olduğunu, bulunan cisme hiçbir şekilde çıplak elle dokunulmaması gerektiğini bildirdi.

Meteoritler üzerinde yapılacak incelemeler açısından bu parçalara zarar gelmemesinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ünsalan, bulunan cismin alüminyum folyo ile toplanmasının önemine işaret etti.

Dünyanın birçok ülkesinde meteorlarla ilgili farklı düzenlemeler bulunduğunu ifade eden Ünsalan, bunlara ilişkin örnekleri aktardı.

"Amerika'da bir meteorit, bulunduğu arazinin sahibine aittir"

Avustralya'da meteorların devlet müzelerine teslim edilmesi gerektiğini, müzelerin meteoriti bulan kişinin masraflarını karşıladığını belirten Ünsalan, Kanada'daki yasalara göre meteoritlerin toprak sahibine ait ve satılabilir olduğunu ama ihraç ve ithalatının devlet iznine tabi bulunduğunu dile getirdi. Ünsalan, Danimarka'daki yasalara göre meteoritlerin devlet malı kabul edildiğini, müzeye teslim edilmesi durumunda buluntunun piyasa değerinin ödendiğini aktararak, Hindistan'da meteoritlerin Hindistan Jeoloji Araştırma birimine ait kabul edildiğini, Japonya'da ise meteoru bulan kişinin sahibi sayıldığını söyledi.

Ünsalan, İsviçre yasalarına göre meteoritlerin devlete ait kabul edildiğini, bulan kişiye bir bedel ödendiğini vurgulayarak, "Amerika'da bir meteorit, bulunduğu arazinin sahibine aittir. Federal hükümete ait bir buluntu İçişleri Bakanlığınca sahiplenilir, aynı zamanda Smitshonian Enstitüsü tarafından da meteorit sahiplenebilinir." dedi.

"Türkiye'de düzenlemeye ihtiyaç var"

Türkiye'de meteoritlerle ilgili yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ve bunun bir an önce yapılması gerektiğini savunan Doç. Dr. Ünsalan, şöyle konuştu:

"Dünyada meteorlarla ilgili çalışma yapan ülkelerde meteor yasası diyebileceğimiz düzenlemeler mevcut ancak bizde bu düzenlemeler yok. Burada şu önemli, bunu hangi kategoriye sokacağız. Bir mevzuat düzenlenmesi gerekliliği var. Bu düşen meteoritler kültür varlığı olarak mı, tabiat varlığı olarak mı, maden varlığı olarak mı değerlendirilmeli. Mevzuatlara baktığımız zaman hiçbirine girmediğini görüyoruz. Bizim de çabamız bunların asgari kültür varlığı veya tabiat varlığı olarak değerlendirilmesi."

Haftanın Öne Çıkanları

ABD Hazine Bakanlığı Trump'ın istediği raporu yayınladı

2017-06-14 01:07 - Dünya

2,5 yaşındaki kızın kreşte darp edilme anı kamerada

2017-06-09 13:42 - Asayiş

Suriyeli çocukların karne sevinci

2017-06-09 14:17 - Gündem

Türk bilim adamlarından 'meteor yasası' talebi

2017-06-15 16:47 - Genel

Bayram yoğunluğuna otobüs takviyesi

2017-06-11 13:50 - Ekonomi

Tarihi Cami'de bitmeyen restorasyon

2017-06-10 13:47 - Kültür Sanat

“Otomatik katılım sistemi faizsiz fonlara ivme kazandırdı“

2017-06-08 22:02 - Ekonomi

Şehit Aybüke öğretmenin adı okuluna verilecek

2017-06-11 17:25 - Genel

Türkiye'nin ilk çeyrek büyüme karnesi 'pekiyi'

2017-06-12 17:52 - Ekonomi

Katar yönetiminden vatandaşlarına çağrı

2017-06-09 10:52 - Dünya

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Kocaeli'de iş kazasında 2 kişi öldü

13:23 - Gündem

Geçen yıl 105 tarımsal amaçlı kuruluş "birinci derece örgüt belgesi" aldı

13:18 - Ekonomi

Küresel Sumud Filosu ve Gazze'ye destekler sürüyor

13:12 - Gündem

ABD’nin Illinois eyaletinde göçmen politikası protestolarında en az 12 kişi gözaltına alındı

13:07 - Dünya

Tornacı olarak başladığı işte 4 fabrika kurup 350 kişilik istihdam sağladı

12:58 - Ekonomi