?>

Türk akademisyen 40'a yakın hastalığı erken teşhis eden biyosensör geliştirdi

Gaziantep'teki Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, 40'a yakın hastalığın erken teşhisi için çevre dostu ve en fazla 15 dakika içeresinde hızlı veri sağlayan biyosensör geliştirdi.

Teknoloji - 3 yıl önce

Gaziantep

Kalp krizi ve akciğer kanseri riskini anlık olarak tahmin edebilen, insan sağlığına ve çevreye zararsız biyosensör geliştirdiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan "TÜBİTAK 2022 Teşvik Ödülü"nü alan Yola, çeşitli hastalıkların kısa sürede teşhis edebilmesine olanak sağlayan yeni sensörler tasarladı.

Yola, hastanelerde yapılan uygulamalarda başarılı sonuçlar alan ve ekolojik malzemeler kullanarak hazırladığı biyosensörlerin patentini almak için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulundu.

AA muhabirine, yaklaşık 10 yıldan bu yana biyosensörler üzerine çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, geliştirdiği biyosensörlerin, kan, idrar ve vücut sıvısını nano seviyede ölçerek hastalıkları çok daha kısa sürede tespit edebildiğini anlattı.

Önemli hastalıkların teşhisine yönelik çalışmalarda olumlu sonuçlar aldıklarını dile getiren Yola, şöyle konuştu:

"Bunları yaparken de belli başlı analitik yöntemleri kullanarak önce biyosensörü tasarlıyoruz. Daha sonra bu sistemleri olabildiğince önemli hastalıkların teşhisi için hazırlıyoruz. Bunlardan biri ise kalp krizi. Kalp krizi öncesi yükselen troponin seviyesini anlık ve seçici şekilde tespit edebilirsek kalp krizi riskini dolaylı bir şekilde ortaya koymuş oluyoruz. Bunun için troponin sensörleri yaptık. Bunun akabinde akciğer kanserinde kullanılabilecek elektronik kimyasal biyonsensörü tasarladık. Son yıllarda meme kanseri, değişik kanser türleri üzerine pankreas kanseri gibi önemli hastalıklara yönelik biyosensör geliştirerek tasarladık."

Birkaç dakika içerisinde sonuç veriyor

Tasarladıkları biyosensörler için patent başvurusunda bulunduklarına işaret eden Yola, şöyle devam etti:

"Patent başvurusuyla ticarileşme ve bunun sonucunda toplumda uygulanması daha hızlı şekilde olacaktır. Bizim yaptığı biyosensörlerin en önemli avantajı aslında erken teşhise imkan sağlıyor, hızlı sinyal üretme ve cevap alabilme süreci gerçekleştirebiliyoruz. Halihazırdaki biyosensörler en erken 1 günde sonuç veriyor, bu süre bir haftaya kadar ulaşabiliyor. Biz, sensörlerin kan veya idrara temas etmesiyle en fazla 15 dakika gibi çok kısa sürede tespit yapabiliyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD ekonomisi için 2023'ün de zorlu geçmesi bekleniyor

2022-12-30 11:23 - Ekonomi

Zelenskiy: Cephede yavaş yavaş ilerlediğimiz alanlar da var

2022-12-30 22:29 - Dünya

ŞOK Marketler, ocak ayında 1.000 üründe fiyatlarını sabitledi

2023-01-01 14:13 - Ekonomi

Savunma Sanayii Başkanı Demir: SİPER füzesi 100 kilometre menzili aştı

2022-12-30 22:15 - Gündem

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni yılını kutladı

2022-12-30 14:39 - Dünya

Putin, Batılı ülkelerin gaz borçlarını yabancı para birimleriyle ödemelerine izin verdi

2022-12-30 23:48 - Ekonomi

Rusya: Ukrayna'nın "barış zirvesi" düzenleme fikri, ABD'nin halkla ilişkiler kampanyası

2022-12-29 17:23 - Dünya

Fransa'da elektrik ve doğal gaz tüketimi tasarruf tedbirleriyle azaldı

2023-01-04 14:21 - Dünya

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

2023-01-03 10:28 - Dünya

Pakistan Senatosu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdi

2023-01-04 18:18 - Siyaset

İlgili Haberler

Çin, yapay zekaya ilişkin açık kaynaklı teknolojilerini diğer ülkelerle paylaşmaya hazır

21:23 - Teknoloji

Vakıf Mağaza, geniş ürün yelpazesiyle IDEF 2025'te kapılarını açtı

17:03 - Teknoloji

Lise öğrencileri boğulma vakalarına karşı "otonom cankurtaran simidi" tasarladı

12:12 - Teknoloji

İHA ve dron tehditlerini önleyen yerli elektronik harp sistemi IDEF 2025'te sergileniyor

11:58 - Teknoloji

"Gökyüzünün Ferrari'si" IDEF 2025'te sergilendi

11:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisinde İsrail müdahale ediyor

00:12 - Dünya

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisine İsrail'in müdahalesinin başladığı duyurul

00:08 - Dünya

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisine İsrail müdahale ediyor

23:58 - Dünya

Yüksek sıcaklıklar Yunanistan ve Kosova'da yangınlara neden oldu

23:52 - Dünya

Tüm zamanların sıcaklık rekoru 25 Temmuz'da 50,5 dereceyle Silopi'de kırıldı

23:38 - Gündem