?>

Turistler rotayı Antarktika'ya çevirdi

Zorlu coğrafyası ve doğasıyla Antarktika, araştırma ekiplerinin ardından farklı heyecanlar arayan turistlerin de yeni gözdesi oldu.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

 Zorlu coğrafyası ve doğasıyla Antarktika farklı heyecanlar arayan turistlerin yeni gözdesi olurken, beyaz kıtayı turistik amaçlı ziyaret edenlerin sayısı son 5 yılda yüzde 28 artarak 2017-2018 sezonunda 51 bin 707'ye ulaştı.

Dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve kurak kıtası olarak tanımlanan Antarktika, bilimsel araştırma ekiplerinin yanı sıra turistlerin de dikkatini çekmeye başladı.

Uluslararası Antarktika Tur Operatörleri Birliği (IAATO) verilerinden derlenen bilgilere göre, Antarktika'yı merak eden ziyaretçilerin yüzde 98'i kıtaya Güney Amerika'dan deniz yoluyla ulaştı.

Sezonun kasımdan marta kadar 5 ay sürdüğü kıtaya 60 yıldır turlar düzenlenirken, kıtayı ziyaret edenlerin sayısı son yıllarda artışa geçti.

Amerikalı turistlerin ilgi odağı

Beyaz kıtayı ziyaret edenlerin sayısı, son 5 yılda yüzde 28 artarak 2017-2018 sezonunda 51 bin 707'ye ulaştı. Bu sayı, 2013-2014 sezonunda 37 bin 405 seviyesindeydi.

Tur fiyatlarının 5 bin 500 dolar ile 96 bin 190 dolar arasında değiştiği kıtayı en çok ziyaret edenler yüzde 33 ile ABD'liler olurken, onları yüzde 16 ile Çinliler ve yüzde 11 ile Avusturalyalılar takip etti.

Almanya (yüzde 7), İngiltere (yüzde 7), Kanada (yüzde 5), Fransa (yüzde 4), İsviçre (yüzde 2) ve Hollanda (yüzde 2) kıtaya en çok turist gönderen diğer ülkeler oldu.

"500'den fazla yolcusu olan gemilere izin verilmiyor"

IAATO İletişim ve Çevre Başkanı Amanda Lynnes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antarktika'ya olan ilginin her geçen gün arttığını ve gelecek yıllarda bu ilginin büyüme devam edeceğini söyledi.

Bölgenin oldukça kırılgan olduğuna dikkati çeken Lynnes, "Kıtaya seyahatlerin olabildiğince sorumluluk içerisinde, doğaya zarar vermeyecek şekilde iş birliği içerisinde yapılması çok önemli." dedi.

Lynnes, IAATO üyesi turların Antarktika Anlaşmalar Sistemi ve diğer uluslararası kanunları uyarınca hizmet sunduklarını belirterek, 500'den fazla yolcuya sahip gemilerin kıtaya gidişlerine izin verilmediğini aktardı.

Turların hava ve deniz yoluyla ulaşım seçeneklerinin olduğunu anlatan Lynnes, şöyle devam etti:

"Ziyaretçilerin çoğu Arjantin'in Ushuaia şehrinden veya Şili'den Drake Geçidi üzerinden kıtaya gidiyor. Yılda bir ya da iki tur operatörü de Yeni Zelanda'dan çıkış yapıyor ve Ross Denizi'ni geçerek kıtaya ulaşıyor.

Gemi turları genelde 10 gün sürüyor. Uçaklı turların süresi bir hafta oluyor ama bu süre turların içeriğine göre değişiyor."

Lynnes turlarda eğitim de verdiklerine işaret ederek, "Birçok IAATO operatörü Antarktika'da araştırma yapan bilim insanlarını taşıyor." ifadesini kullandı.

Kaynak :  AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul, Huawei'nin teknoloji üssü oldu

2019-03-08 16:02 - Teknoloji

“Bizim için anketçilerin değil milletin sözü önemlidir”

2019-03-03 21:14 - Siyaset

Yurtta hava durumu

2019-03-05 11:49 - Genel

Engelleri aştı avukat oldu

2019-03-04 15:02 - Çevre-Hayat

Gol attığı maçtaki formasını bakın ne yapmış

2019-03-05 19:56 - Spor

19 ilde FETÖ operasyonu

2019-03-04 13:00 - Asayiş

Afyonspor farklı kazandı

2019-03-09 18:38 - Spor

Hatay’da torbacı operasyonu: 32 gözaltı

2019-03-05 16:02 - Asayiş

Telefonla oynarken kaza yaptı, kendisiyle dalga geçti

2019-03-07 12:39 - Asayiş

İzmir’de PKK/KCK operasyonu: 10 gözaltı

2019-03-07 14:05 - Asayiş

İlgili Haberler

Kapadokya'daki sıcak hava balonları vadilere renk kattı

10:03 - Çevre-Hayat

Alman çift 28 yıldır tatil için Antalya'yı tercih ediyor

14:22 - Çevre-Hayat

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti sonbahar göçleriyle kuğulara hazırlanıyor

13:28 - Çevre-Hayat

İkinci baharlarında dokuma atölyesinde beceri kazanıp dostluklar kuruyorlar

13:22 - Çevre-Hayat

Caretta caretta "Tuba" ikinci dünya turunda 7 bin kilometre katetti

12:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trabzonspor, Kayserispor'u konuk edecek

10:22 - Spor

Malatya'da freni arızalanan kamyon 15 araca çarptı, 3 kişi yaralandı

10:13 - Asayiş

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocak-eylül döneminde yüzde 9,15 büyüdü

10:02 - Ekonomi

İstanbul'da 4. Marmara Uluslararası Kent Forumu başladı

09:37 - Ekonomi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ operasyonunda 13 zanlı gözaltına alındı

09:33 - Asayiş