?>

Turist Rehberliği Meslek Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı

Ülkesel veya bölgesel turist rehberliği eğitim programına, üniversitelerin turist ve turizm rehberliği bölümü dışındaki diğer bölümlerinden en az lisans düzeyinde mezun olanlar başvurabilecek.

Gündem - 6 ay önce

Ankara

6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Kültür Ve Turizm Bakanlığına Verilen Yetki Ve Görevlerin Uygulanmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, ülkesel veya bölgesel turist rehberliği eğitim programına, üniversitelerin turist ve turizm rehberliği bölümü dışındaki diğer bölümlerinden en az lisans düzeyinde mezun olanlar başvurabilecek.

Eğitim programı kapsamında, genel turizm bilgisi, turizm mevzuatı, turizm sosyolojisi, Türkiye'nin tarihi ve turizm coğrafyası, genel Türk tarihi ve kültürü, Osmanlı İmparatorluğu tarihi, arkeoloji ve mitoloji, Roma, Yunan ve Bizans tarihi, genel sanat tarihi, dinler tarihi, genel sağlık bilgisi, ilk yardım, sağlık turizmi, turist sağlığı ve turist psikolojisi, iletişim becerileri ve meslek etiği, Anadolu medeniyetleri tarihi, Türk halk bilimi, Türk dili ve edebiyatı ile geleneksel Türk el sanatları, Türkiye'nin flora ve faunası, doğa tarihi, müzecilik ve tarihi eserlere ilişkin suçlar başlıkları altında dersler verilecek.

Eğitim programının süresi ülkesel eğitim programlarında en az yedi yüz ders saati, bölgesel eğitim programlarında ise bölge başına en az yüz elli ders saati olacak.

Eğitim programı sonunda yapılacak yazılı sınavda her bir konu başlığından en az elli puan ve ortalamada en az yetmiş puan alan aday başarılı sayılacak.

Uygulama gezisi

Katılımcılar, Bakanlığın gözetim ve denetimi altında birlikler veya konusunda uzmanlaşmış kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen uygulama gezisini tamamlaması ve gezi sonunda yapılan sınavda başarılı olması zorunlu olacak. Uygulama gezileri, ülkesel veya bölgesel eğitim programları için ayrı ayrı düzenlenecek.

Uygulama gezisine katılabilmek için eğitim programının başarı ile tamamlanması zorunlu olacak. Üniversitelerin turist ve turizm rehberliği bölümlerinin ön lisans, lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olanlar doğrudan uygulama gezisine başvurabilecek.

Turist veya turizm rehberliği bölümü öğrencileri için öngörülen kredi sayısının en az yüzde ellisini, yüksek lisans programları öğrencilerinin ise ders aşamasını tamamlamış olmaları koşuluyla mezun olmadan da uygulama gezilerine katılabilecek.

Katılımcılar, uygulama gezisi sonunda yazılı ve sözlü olarak iki aşamalı sınava tabi tutulacak. Gezi programını başarı ile tamamlayan katılımcılar mesleğe kabul sınavına girecek.

Eylemsizlerin mesleğe kabul sınavı

Aralıksız sekiz yıl eylemsiz turist rehberi olarak kalanlar, yeniden mesleğe kabul sınavında başarılı olmaları halinde eylemli turist rehberi olabilecek.

Turist rehberleri için taban ücret tarifesi, birlikler ile TÜRSAB'ın görüşleri alınarak Bakanlık tarafından net ücret üzerinden belirlenecek ve her yıl yeniden değerleme oranından az olmamak kaydıyla artırılacak.

Taban ücretleri tur, paket tur, gece turu ve transfer olarak günlük ve aylık taban ücreti üzerinden belirlenecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Organ nakliyle hayata tutunup memur oldu, şimdi topluma hizmet ediyor

2024-11-05 12:08 - Çevre-Hayat

ABD'de mahkeme, Musk'ın düzenlediği çekilişin başkanlık seçimlerine kadar sürebileceğine h

2024-11-05 13:23 - Dünya

Süper Lig'de 12. hafta maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

2024-11-06 16:32 - Spor

Marmara Denizi ve Ege Denizi'nin kuzeyi için 'fırtına' uyarısı

2024-11-02 19:12 - Asayiş

Hazine'nin vergi dışı normal gelirleri yılın üçüncü çeyreğinde 8,2 milyar lira oldu

2024-10-31 20:48 - Ekonomi

Fenerbahçeli futbolcu İrfan Can Kahveci'nin adalesinde kısmi yırtık tespit edildi

2024-11-05 12:02 - Spor

Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar ölçüm direği İzmir açıklarının enerji potansiyelini ölçtü

2024-11-01 11:37 - Ekonomi

1000 hakim ve savcı yardımcısı alımına ilişkin sınav ilanı yayımlandı

2024-11-05 14:03 - Gündem

Beşiktaş, İsveç ekibi Malmö'yü 2-1 mağlup etti

2024-11-06 20:37 - Spor

Beşiktaş-Malmö maçını Alman hakem Sven Jablonski yönetecek

2024-11-04 13:47 - Spor

İlgili Haberler

Ankara'da itfaiye aracının sel sularına kapılması görüntülendi

19:58 - Gündem

Adıyaman'da dolu etkili oldu

19:17 - Gündem

Adana'da hız ihlali, yapay zeka destekli radar cihazıyla tespit ediliyor

19:13 - Gündem

Dışişleri Sözcüsü: Sivil bir gemiye yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz

18:33 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, Özgürlük Filosu Koalisyonu'na saldırıyı kınadı

18:28 - Gündem

Günün Manşetleri

İstanbul depremi ve sokak röportajları!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

06:44 - En Son Yazılar

Amazon'un kurucusu Bezos, 25 milyon adet hisse satmayı planlıyor

01:12 - Dünya

Türk lirasını destekleyecek yeni adımlar devreye girdi

00:37 - Ekonomi

İsrail, Suriye'de hava saldırıları düzenledi

00:32 - Dünya

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Deyrizor'daki varlığını azaltıyor

00:27 - Dünya