?>

Tunus muhalefetine göre, seçimlere düşük katılım halkın Cumhurbaşkanına tepkisinin kanıtı

Tunus muhalefetinin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi, "Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi" ilk tur seçimlerine katılımın düşük kalmasını "halkın Cumhurbaşkanına tepkisinin bir kanıtı" olarak değerlendirdi.

Dünya - 2 yıl önce

Tunus

Aralarında Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi, Tunus İrade Hareketi ve Onur Koalisyonunun da bulunduğu birçok siyasi oluşumun desteklediği Ulusal Kurtuluş Cephesi, ülkede ilk defa düzenlenen "Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi" ilk tur seçimlerini değerlendirmek üzere başkent Tunus'ta bir basın toplantısı düzenledi.

Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Necib eş-Şabi, "Tunus halkının yüzde 90'ı temsilcilerinin belirleneceği seçime katılmadı. Yani halk Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in yolunu (sistemini) reddetti. Said, seçimlere katılım oranını umursamıyor, yalnızca kendi sistemini uygulayacak resmi kurumların oluşturulmasını önemsiyor." dedi.

Tunus'un ancak ekonomik ve siyasi reformlarla krizden çıkabileceğini söyleyen Şabi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Seçimlere katılım oranının yüzde 11,66 olduğu açıklandı. Sahadaki seçim gözlemcilerinden aldığımız bilgiler ışığında bu sayının da abartıldığını ve gerçek sonuçlar olmadığını düşünüyoruz. Bizim tavsiyemiz bir an önce ülkeyi şeffaf ve adil seçimlere taşıyacak kimseyi dışlamayan diyaloğu ön plana çıkaran ulusal birlik hükümetinin kurulmasıdır."

"Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi" seçimlerine katılım oranı yüzde 12'nin altında kaldı

Tunus'ta dün gerçekleştirilen "Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi" ilk tur seçimlerine katılım yüzde 11,66 oldu.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, sandıkların kapanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Ülkede kayıtlı 9 milyon 80 bin 987 seçmenden 1 milyon 59 bin 4'ü oy kullandı. Yerel meclis seçimlerinde oy kullanma oranı 11,66 olarak gerçekleşti." ifadelerini kullanmıştı.

Seçimlerin ikinci turunun şubat ayı başında yapılmasının planlandığını belirten Buasker, ilk tur nihai sonuçların ise 27 Aralık'tan önce kamuoyuyla paylaşılacağını duyurmuştu.

Tunus'ta Yerel ve Bölgesel Ulusal Konseyi seçimlerine giden süreç

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz 2021'de açıkladığı olağanüstü kararla meclisin çalışmalarını dondurması ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırması, ülkede siyasi ve ekonomik krizin derinleşmesine yol açtı.

Cumhurbaşkanı Said'in 22 Eylül 2021'de açıkladığı yeni kararnameyle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamasının ardından, Aralık 2021’de açıklanan "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında, ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa referandumu, ardından erken genel seçimler yapıldı.

Yeni anayasa ile başkanlık sistemine geçilen Tunus’ta, oluşturulacak Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyinin, Halk Meclisi ile yerel meclisler arasındaki iletişimi sağlaması kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz kararlarının ardından attığı adımları "demokratik bulmadıkları" gerekçesiyle ülkedeki birçok siyasi parti seçimleri boykot ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Engelleri Aşmak: Sporda Kadınların Yükselişi ve Devam Eden Eşitlik Arayışı

2023-12-22 14:46 - İnsan&Hayat

Vatikan'da Noel ayini düzenlendi

2023-12-25 08:27 - Dünya

Elektrikli ev aletlerinde "eko tasarım" seferberliği

2023-12-21 11:17 - Teknoloji

Deprem bölgesindeki KOBİ'lere 4 milyar liralık yeni kredi imkanı

2023-12-20 12:33 - Ekonomi

İlk yarı golsüz sona erdi

2023-12-24 20:02 - Spor

Zimbabve'de kuraklık nedeniyle en az 100 fil öldü

2023-12-19 20:09 - Dünya

73 yaşında çift ana dalda yüksek lisans yapıyor

2023-12-19 12:17 - Çevre-Hayat

Türk Eximbank'tan 2023'te ihracatçılara 41 milyar dolarlık destek

2023-12-19 13:23 - Ekonomi

Sınır Tanımayan Doktorlar: İsrail'in saldırıları Gazze'nin kuzeyini moloz yığınına çevirdi

2023-12-22 17:13 - Dünya

Gazze’de Bosna Daytonu Modeli: Arap Ülkeleri’nin onayıyla Hamassız yönetim -Osman Atalay yazdı-

2023-12-18 23:32 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Avrupalı liderlerden İsrail'in Nasır Hastanesi'ni hedef alan saldırılarına tepkiler

21:13 - Dünya

İran'ın başkenti Tahran'da sağlık çalışanlarından İsrail'in Gazze'deki soykırımına protesto

20:12 - Dünya

Trump, Gazze'de gazetecilerin hedef alınmasından "memnun olmadığını" belirtti

19:53 - Dünya

İspanya'da geçen yıla göre bu yıl 10 kat fazla ormanlık ve kırsal alan yandı

18:27 - Dünya

Cezayir’in 7 kentinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ediyor

16:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Kartal'da işçiler "eksik ödeme yapıldığı" gerekçesiyle çöpleri toplamadı

23:28 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyelerini kabul etti

23:08 - Gündem

ikas Eyüpspor, Corendon Alanyaspor'u mağlup etti

21:18 - Spor

Avrupalı liderlerden İsrail'in Nasır Hastanesi'ni hedef alan saldırılarına tepkiler

21:13 - Dünya

Fenerbahçe'nin yeni transferi Edson Alvarez: Herkes Fenerbahçe'nin büyüklüğünü biliyor

20:22 - Spor