?>

Tunus Meclis Başkanı Gannuşi'den, kabine değişikliği krizinin çözümü için üçlü toplantı çağrısı

Tunus Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, Cumhurbaşkanı Kays Said ile Başbakan Hişam el-Meşişi arasındaki kabine revizyonu krizinin çözümü için üçlü toplantı önerisinde bulundu.

Dünya - 5 yıl önce

TUNUS

Nahda Hareketi Sözcüsü Fethi el-Ayadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aynı zamanda Nahda lideri Gannuşi'nin sabah saatlerinde ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizin çözümü hedefiyle Cumhurbaşkanı Said'e bir mektup yolladığını belirtti.

Ayadi, Gannuşi'nin mektubunda Said'e, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı arasında yapılacak üçlü toplantı önerisinde bulunduğunu aktardı.

Sözcü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gannuşi, ülkenin ekonomik, sosyal ve sağlık gibi alanlarda yaşadığı krizi göz önüne alarak, bunlardan daha önemlisi ulusal dayanışma ruhuyla kalkınma ve sükunete ihtiyaç olduğunu düşünerek bir girişim başlattı.

Bu adım, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve toplumsal diğer krizlerin çözümü önünde engel teşkil eden siyasi krizin aşılması için gerekli uzlaşının tesis edilmesi adına atıldı."

Tunus'ta Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki "kabine revizyonu krizi"

Başbakan Meşişi, 16 Ocak'ta 25 bakandan 11'inde değişikliğe gittiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Kays Said, kabine için güvenoyu oturumundan bir gün önce, hükümet değişikliğinin Anayasa'nın gerekliliklerini yerine getirmediğini, kendisine bilgi verilmediğini ve bazı bakanların çıkar ilişkileri bulunduğunu açıklayarak itirazını açıkladı.

Buna rağmen Meşişi'nin yeni kabinesi 27 Ocak'ta Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi ve diğer bazı partilerin desteğiyle Meclisten güvenoyu aldı.

Ancak Said'in teamül gereği yeni bakanları, göreve başlaması için yemin törenine çağırmaması krizi derinleştirdi.

Meşişi, krize çözüm arayışıyla 15 Şubat'ta 5 bakanı görevden alarak, eski kabine içindeki 2'si kadın beş bakanı vekaleten bu bakanlıklara atadı.

Başbakan Meşişi'nin hamlesi bir çeşit taviz şeklinde yorumlanırken birkaç saat sonra cumhurbaşkanlığı açıklama yaptı. Açıklamaya göre Said, Başbakan Meşişi'ye kabine değişikliğinin hukuki yönlerine ilişkin bir mektup yazdı.

"Kabine değişikliği bazı Anayasa hükümlerini görmezden geldi." ifadelerinin yer aldığı mektubunda Said, kabine değişikliğinin Anayasa'nın 92 ve 46'ncı maddelerine aykırı yapıldığını kaydetti.

Said'in mektubu krizin devam ettiğinin sinyalini verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eskişehir'de 3 kişilik ailenin evlerinde ölü bulunmasına ilişkin gözaltı sayısı 10'a yükse

2021-02-19 16:11 - Gündem

Başkentte sokakta yaşayanların sıcak yuvası barınma evleri oldu

2021-02-20 14:41 - Çevre-Hayat

Türk Oftalmoloji Derneğinden 'kök hücre tedavisi' uyarısı

2021-02-16 16:11 - Sağlık

BM, Somali'deki çatışmalardan 'endişe' duyduklarını açıkladı

2021-02-19 17:11 - Dünya

Kastamonu'da kar nedeniyle köyde mahsur kalan hamile kadın ve 55 günlük bebek kurtarıldı

2021-02-16 23:56 - Gündem

İdlib'de görevli askerin evine bayrak asılması isteğini polis ekipleri yerine getirdi

2021-02-18 23:31 - Gündem

ABD Savunma Bakanı Austin'den Afganistan'dan çekilme sürecini yavaşlatma sinyali

2021-02-20 02:21 - Dünya

Türkiye büyük savunma sanayi buluşması IDEF'e hazırlanıyor

2021-02-17 15:27 - Ekonomi

Ülke genelinde yasa dışı bahis ve kumar denetimlerinde 28 gözaltı

2021-02-20 16:11 - Gündem

Yurt içi piyasalar şubatın son haftasına Fitch moraliyle başlayacak

2021-02-20 16:40 - Ekonomi

İlgili Haberler

Venezuela'da başkanlık sarayı çevresinde silah sesleri duyuldu

06:02 - Dünya

Guterres: Venezuela'ya müdahalede uluslararası hukuka saygı gösterilmemesinden derin endişe duyuyorum

22:41 - Dünya

Trump yönetimi Amerikan petrol şirketleriyle Venezuela konusunda görüşmelere başladı

01:42 - Dünya

Grönland, ABD ile diyaloğu sürdürme niyetinde olduklarını belirtti

23:53 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, suikast iddialarının ardından Şam'da market alışverişi yaptı

23:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Venezuela'da başkanlık sarayı çevresinde silah sesleri duyuldu

06:02 - Dünya

San Francisco Fed araştırması tarifelerin enflasyonu düşürebileceğine işaret etti

02:36 - Ekonomi

Trump yönetimi Amerikan petrol şirketleriyle Venezuela konusunda görüşmelere başladı

01:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü

00:23 - Gündem

Başkentte kesintiler nedeniyle içme suyu çeşmelerden sağlanıyor

23:57 - Gündem