?>

Tüketicilere 'icra faizi' uyarısı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, tüketicilerin her konuda hakkını aramaktan çekinmemeleri gerektiğini söyledi.

Ekonomi - 7 yıl önce

Konya

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Tüketici işlemlerinde yıllık faiz oranları yüzde 20 civarında. Ancak bazı bankalar, GSM operatörleri veya zincir mağazalar tüketiciyi borcundan dolayı icraya verdiğinde olması gerekenden fazla, yani yüzde 35 civarında faiz uyguluyor. Dolayısıyla tüketicinin borcu, olması gerekenden daha fazla oluyor." dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada tüketicilerin her konuda hakkını aramaktan çekinmemeleri gerektiğini söyledi.

Tüketicilerin borcundan dolayı icralık olması durumunda faizlerin olması gerekenden fazla uygulandığını dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

"Tüketici borcundan dolayı icralık olması durumunda ciddi anlamda zarara uğruyor. Tüketici işlemlerinde yıllık faiz oranları yüzde 20 civarında. Ancak bazı bankalar, GSM operatörleri veya zincir mağazalar tüketiciyi borcundan dolayı icraya verdiğinde olması gerekenden fazla, yani yüzde 35 civarında faiz uyguluyor. Dolayısıyla tüketicinin borcu, olması gerekenden daha fazla oluyor. İcra dairesi de olması gereken faiz oranını bilmediği için buna itiraz etmiyor. Çünkü çok çeşitli faiz oranı söz konusu, bunları bilip kontrol etmek mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden tüketici bu konuda dikkatli olmalı."

"İtiraz edilirse geri alınabiliyor"

Şahin, uygulanan fazla faize itiraz etmek için herhangi bir zaman aşımının bulunmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Kişi istediği zaman fazla ödediği bu tutarı dava açarak geri alabilir. Ayrıca açtığımız bu davayı kazanmamız durumunda da yaptığımız tüm masrafları karşı taraftan geri alabiliriz. Maalesef bunu yapanlar işlettiği fazla faizle ilgili herhangi bir ceza almıyor. Sadece 'itiraz et hakkını al' deniliyor. Şayet tüketici itiraz ederse hakkını çok rahat alabiliyor. Bu yüzden tüketici mutlaka faiz oranlarını bilmeli ya da kendisine gelen icra kağıdını bilen birisine gösterip hakkını aramalı."

"Her 100 kişiden sadece 1'i dava açıyor"

Tüketicinin kendisine gelen icra kağıdındaki faiz oranlarını kontrol etmesi durumunda zarara uğramaktan kurtulacağını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Ancak her 100 kişiden belki biri dava açarak işletilen fazla faiz oranını geri alıyor. Dolayısıyla 99 kişi bunu kabulleniyor. Tüketici bu konuda hiçbir şekilde 'borcum var' diye çekinmemeli ya da mahcubiyet duymamalıdır. Şu unutulmamalıdır ki bu kağıt icra dairesinden geliyor olsa da alacaklının avukatı tarafından hazırlanıyor. Bunu kesin bir evrak olarak görmeyin. Kişi bunu yapmadığında haliyle borçlanma devam ediyor. Bize gelen kağıdı birine göstermeyi unutmayalım. Borcunuzu kimse duymasın diye çekinmeyin. Duysun ki daha fazla zarara uğramaktan kurtulalım."

İcralık olma durumunda fazla faiz uygulayana karşı herhangi bir yaptırım olmadığını da vurgulayan Şahin, "Tüketici ancak icra kağıdındaki faiz oranlarını kontrol edip hakkını arayarak zarara uğramaktan kurtulabilir." uyarısında bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İmamoğlu'ndan Anıtkabir ziyareti

2019-04-02 19:42 - Gündem

Diyarbakır’da sağanak yağış yolları göle çevirdi

2019-04-02 21:33 - Genel

'Vurun, öldürün, ateş açın' emrini inkar etti

2019-03-30 14:47 - Gündem

'Süreç devam ediyor'

2019-04-04 13:17 - Gündem

CHP'li Tunç Soyer, oyunu kullandı

2019-03-31 17:02 - Siyaset

Fatih Erdin'in gözü Avrupa'nın zirvesinde

2019-03-31 14:12 - Spor

Almanya Suudi Arabistan'a silah ihracatını durdurma kararını 6 ay uzattı

2019-03-30 00:47 - Dünya

Malatya'dan 112 ülkeye kuru kayısı ihracatı

2019-03-30 14:32 - Ekonomi

Kahramanmaraş’ta Roma sikkeleri ele geçirildi

2019-03-29 00:32 - Asayiş

Eczacıbaşı VitrA, yarı finalde

2019-03-31 00:27 - Spor

İlgili Haberler

Ticaret Bakanlığından sınır aşan sahtecilik suçlarına karşı Europol ve Interpol ile ortak çalışma

14:07 - Ekonomi

Rusya'nın petrol ve doğal gaz gelirleri kasımda yüzde 33,8 azaldı

13:52 - Ekonomi

İŞKUR aracılığıyla son 10 yılda yaklaşık 250 bin engelli vatandaş işe yerleştirildi

13:38 - Ekonomi

"BTK Akademi Kariyer Zirvesi 2025" başladı

13:07 - Ekonomi

AB, Rusya'dan gaz alımını 2027'de sona erdirecek

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ticaret Bakanlığından sınır aşan sahtecilik suçlarına karşı Europol ve Interpol ile ortak çalışma

14:07 - Ekonomi

Rusya: ABD ile Ukrayna kriziyle ilgili müzakerelerin sessiz yürütülmesinden yanayız

14:02 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 70 bin 117'ye yükseldi

13:58 - Dünya

Rusya'nın petrol ve doğal gaz gelirleri kasımda yüzde 33,8 azaldı

13:52 - Ekonomi

Gaziantep'te öğretmen ve öğrencilerinin yazdığı kitabın geliri Filistin'e gönderilecek

13:47 - Gündem