?>

Tüketici şikayetlerinde e-Ticaret, taklit ve tağşiş ürünler öne çıktı

Tüketici dernekleri, tüketicilerin 2024'te en çok e-Ticaret, taklit ve tağşiş ürünler ile kuver ücretine yönelik şikayette bulunduğunu bildirdi.

Ekonomi - 4 ay önce

İstanbul

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2024'ün tüketici için çok çeşitli sorunların ortaya çıktığı ve çözümlemelerin de beraberinde geldiği bir yıl olduğunu söyledi.

"e-Ticaret yoluyla mal ve hizmet satın alan tüketicilerin karşılaştıkları sorunlar, diğer satış kanallarına göre 2024'te daha fazla öne çıktı." diyen Deniz, "Ancak 2024'te e-Ticaret konusunda yasal düzenlemeler ve yönetmelik değişiklikleriyle gözlenen sorunların çözümlenmesinde önemli aşama kaydedildi." ifadesini kullandı.

Operatörlerin zamlı tarifelerinin de tüketicilerde rahatsızlık oluşturduğunu hatırlatan Deniz, istenmeyen SMS ve telefonlardaki sorunun 2024'te de devam ettiğini bildirdi.

Deniz, iletişim teknolojileri kullanılarak tüketicilerin aldatılması, dolandırılması süreçlerinde düzenleme, denetleme ve ceza uygulamalarına rağmen şikayetlerin olduğunu aktararak, "Restoran ve benzeri hizmet sektöründe yıl içinde kuver, hizmet bedeli gibi kalemlerle tüketiciden alınmak istenen ücretler, tüketiciler tarafından sıkça yakınma konusu oldu." dedi.

"Sürekli değişen etiketler ve fırsatçılık, fiyatların yükselmesine neden oluyor"

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü de yapılan çalışmalar ve denetimlerin artmasıyla tüketiciyi koruyucu önlemlerin gelişmeye devam ettiğini kaydetti.

"Geçen yıl tüketiciler en çok fahiş fiyatlar, e-Ticaret, telekomünikasyon, bankacılık-finans, mobilya, beyaz eşya, ayakkabı, taklit ürünlerde mağduriyet yaşadı." diyen Güllü, "Sürekli değişen etiketler ve fırsatçılık, fiyatların yükselmesine neden olmakta. Tüketicinin fiyat algısı yok edildiğinden ve 'Nasılsa enflasyon var.' algısı oluşturulduğundan fırsatçılar etiketlerini ufak ufak artışlarla sürekli güncellediler." değerlendirmesini yaptı.

Güllü, fiyat artışlarının özellikle gıda sektöründe taklit ve tağşiş edilmesine, insan sağlığına zararlı gıdaların piyasada yaygınlaşmasına neden olduğunu belirterek, "Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşişle kararlı şekilde mücadele ederken bu firmaları afişe etmesi, açıklaması, yerinde uygulama ve bu alanda etkin mücadele örneği olmuştur. Tüketiciler, bu firmaları öğrenmeye ve alışverişlerinde boykot etmeye başladılar." diye konuştu.

e-Ticaret satışlarının her geçen gün arttığına değinen Güllü, şunları kaydetti:

"e-Ticarette ürünlerin zamanında teslim edilmemesi, satışa sunulan ürünün fiyatının artırılması nedeniyle 'stokta bitti' denilerek siparişlerin iptal edilmesi, yani satıştan kaçınılması, gönderilen ürünlerin sipariş edilen ürünlerden farklı olması, ürün yerine başka görsellerin gelmesi, gönderilen ürünlerin kırık, çizik gibi ayıplı çıkması sorunları devam etmekte. Bunun yanı sıra haberleşme sektöründe tarifelerde yaşanan artışlardan kaynaklı olarak tüketici şikayetlerinde artış oldu."

Güllü, beyaz eşya ve elektronik ürünlerde ayıplı mal ve servis sorunlarının yaşandığına dikkati çekerek, taklit ürünler konusundaki şikayetlerin devam ettiğini söyledi.

Restoran ve kafelerde servis ücreti, kuver gibi hizmet bedellerinin tüketiciler tarafından şikayet edildiğini aktaran Güllü, mobilya sektöründe ise sipariş edilen ürünlerin geç teslimi, ürünlerin ayıplı olması sorunlarının öne çıktığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erzurum Şehir Hastanesi'nde akşam poliklinik hizmeti başladı

2025-01-07 16:37 - Sağlık

NBA'de Alperen Şengün'ün 26 sayı attığı maçta Rockets, Wizards'ı yendi

2025-01-08 10:37 - Spor

Van ve Hakkari dağlarında yaban keçisi popülasyonu artıyor

2025-01-08 13:37 - Çevre-Hayat

Türk güreşinin babası: Yaşar Doğu

2025-01-07 12:08 - Spor

Fatih'te İETT otobüsüne çarpan otomobildeki 8 kişi yaralandı

2025-01-08 13:53 - Gündem

Samsun'da 8 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 2 kişi yaralandı

2025-01-05 09:28 - Asayiş

ABD'nin yaklaşık 62 milyon kişiyi etkileyecek ağır kış şartlarının etkisi altına girmesi bekleniyor

2025-01-04 22:13 - Dünya

FAO: Küresel gıda fiyatları endeksi 2024'ü, 2023'ün yüzde 2,1 altında tamamladı

2025-01-03 14:09 - Ekonomi

Haaretz: İsrail, BM'nin 7 Ekim'deki "cinsel suçlar" iddialarını soruşturmasını e

2025-01-08 15:43 - Dünya

TFF'den Göztepe Teknik Direktörü Stoilov'a fair play ödülü

2025-01-09 21:52 - Spor

İlgili Haberler

IMF, Pakistan'a 1 milyar dolarlık kaynağın önünü açtı

23:38 - Ekonomi

Beyaz Saray, ABD'nin Çin'e yönelik tarifeleri tek taraflı olarak düşürmeyeceğini bildirdi

22:27 - Ekonomi

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

20:58 - Ekonomi

ABD’de tarifelerin etkisiyle ithalat kargolarında 2023’ten bu yana ilk yıllık düşüş bekleniyor

19:47 - Ekonomi

Küresel ticaret savaşı nedeniyle Almanya'da 25 bin sanayi istihdamı risk altında

18:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Moskova'dan dünyaya Zafer mesajı -Fuad Safarov, Moskova'dan yazdı-

07:28 - En Son Yazılar

Zelenskiy, Rusya’yı dünyadan koparmayı başaramadı -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

07:08 - En Son Yazılar

‘TR 705 koduyla çalışan CIA ajanı!..' -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

06:37 - En Son Yazılar

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum'dan Google’a 'Meksika Körfezi' tepkisi

05:33 - Dünya

Pakistan Ordusu: Hindistan, sivil yerleşimlere füze saldırıları düzenledi

02:34 - Dünya