?>

Tüketici güven endeksine revizyon

TÜİK, uluslararası karşılaştırılabilirliğini sağlamak amacıyla tüketici güven endeksinin hesaplama yöntemini güncelleme kararı aldı.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara

Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) yapılan "Tüketici güven endeksi revizyonu" konulu yazılı açıklamaya göre, tüketici değerlendirmeleri, beklentileri ve eğilimlerini ölçmek üzere tüketici eğilim anketi uygulanıyor ve bu anket sonuçları kullanılarak aylık olarak tüketici güven endeksi hesaplanıyor.

Avrupa Birliği metodolojisi ile tam uyumlu olarak hazırlanan tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin, maddi durum, genel ekonomik durum, harcama ve tasarruf eğilimleri gibi konulardaki mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ölçülüyor.

Tüketici eğilim anketinde bulunan 18 soru için alt endeksler hesaplanıyor ve yayımlanıyor.

Tüketici güven endeksi belirtilen dört alt endeksin aritmetik ortalaması alınarak hesaplanıyor. Bu endeksler, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum, genel ekonomik durum, işsiz sayısı beklentileri ile tasarruf etme ihtimali olarak sıralanıyor.

Alt endeksler değiştirildi

Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Finansal İşler Genel Müdürlüğü (DG ECFIN) tarafından 2018 yılında tüketicilerin değerlendirme ve beklentilerini daha iyi ölçmek, düşüncelerini daha iyi yansıtmak ve endeksin kalitesini artırmak amacıyla çalışmalar yapıldı.

Bu çerçevede, oluşturulan yeni tüketici güven endeksi hesaplamalarına 12 aylık dönem için "işsiz sayısı beklentisi" ve "tasarruf etme ihtimali" endeksleri dahil edilmezken diğer iki alt endeks hesaplamalarda yer aldı. Bu kapsamda, Ocak 2019'dan itibaren DG ECFIN tarafından tüketici güven endeksi belirtilen alt endeksler kullanılarak hesaplanmaya başlandı.

Bu endeksler, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu ile gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum, genel ekonomik durum beklentileri ve dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi olarak sıralandı.

DG ECFIN'in tavsiyeleri doğrultusunda ve endeksin uluslararası karşılaştırılabilirliğini sağlamak amacıyla tüketici güven endeksinin hesaplama yöntemi güncellendi.

Güncellenen endeks serileri yarın saat 10.00'da "Tüketici Güven Endeksi, Eylül 2020" haber bülteni ile yayımlanacak. Eski yöntemle hesaplanan endeksler de haber bülteni tablolarında yayımlanmaya devam edilecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Kestane kebap' kilogramı 100 liradan satışa sunuldu

2020-09-18 20:06 - Ekonomi

RTÜK İletişim Merkezine gönderilen hakaret içerikli bildirime dava

2020-09-20 16:06 - Medya

Hollanda kamu yayın kuruluşu NOS: Yunanistan, eşyalarına el koyduğu göçmenleri denize geri itiyor

2020-09-14 19:48 - Gündem

Gazeteci-yazar Osman Akkuşak son yolculuğuna uğurlandı

2020-09-15 22:36 - Medya

MSB: Denizlerde araştırma yapan gemilere koruma ve refakat görevi devam ediyor

2020-09-17 17:46 - Gündem

Galatasaray, Terim yönetiminde Avrupa'da 79. maçına çıkacak

2020-09-16 15:20 - Spor

Macron boyunu aşan sularda

2020-09-17 15:31 - Dünya

Selfy’den Lords Mobile hediyesi

2020-09-15 14:12 - Genel

NBA'de Nuggets Batı Konferansı finaline çıktı

2020-09-16 12:46 - Spor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Kuzey Marmara Otoyolu 5. Kesim yarın açılacak

2020-09-18 21:41 - Gündem

İlgili Haberler

4. Sigorta Sektörü İşbirliği Fuarı ve Kongresi sektör temsilcilerini buluşturdu

19:37 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Çok yakında fiyat etiket düzenlememiz geliyor

18:58 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, eylül ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

15:57 - Ekonomi

Türkiye ile BAE arasındaki swap anlaşmasının Körfez yatırımlarının önünü açması bekleniyor

15:23 - Ekonomi

Bakan Kacır: Türkiye mobilite ekosisteminin dönüşümüne liderlik etmeye hazır

14:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Konya'da 1 kişinin öldüğü 1 kişinin yaralandığı trafik kazası kamerada

19:53 - Gündem

4. Sigorta Sektörü İşbirliği Fuarı ve Kongresi sektör temsilcilerini buluşturdu

19:37 - Ekonomi

Filistinli çocukların istekleri Gazze'deki insani krizi bir kez daha gözler önüne seriyor

19:12 - Dünya

Fenerbahçe'de olağanüstü mali genel kurul kararı

19:07 - Spor

Denizciler, Küresel Sumud Filosu'na destek için Karadeniz'e açıldılar

19:03 - Gündem