?>

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği için geri sayım başladı

TÜBİTAK'ın koordinasyonunda 10-13 Ağustos'ta Antalya'da düzenlenecek "Gökyüzü Gözlem Etkinliği", astronomi meraklılarını 3 gün boyunca gökyüzü turuna çıkaracak.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının açıklamasına göre, Bakan Mehmet Fatih Kacır'ın katılımının beklendiği etkinlikler 2 bin metre yükseklikteki Saklıkent'te yapılacak.

TÜBİTAK tarafından ilk kez 1998'de aynı yerde düzenlenen etkinlik, Bakanlığın katkılarıyla ve Kurumun koordinasyonunda 25'inci kez gerçekleştirilecek.

Etkinlikte, astronomi meraklıları, uzmanlar eşliğinde gökyüzünü inceleme, Türkiye'nin aktif haldeki en büyük gözlemevi ve en donanımlı teleskoplarının bulunduğu TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi (TUG) Yerleşkesi'ni gezme fırsatı bulacak.

Katılımcılar, 3 gün boyunca teleskop ve çıplak gözle gözlem yaparak gökyüzünün tadını çıkaracak, çadırlarda konaklayarak doğayla iç içe vakit geçirecek.

Her yaş grubundan astronomi meraklılarının katılacağı etkinlik boyunca, alanında uzman bilim insanlarınca gök bilimi ile ilgili seminerler verilecek, yarışmalar ve TÜBİTAK bünyesindeki birimlerin katkılarıyla çeşitli atölye çalışmaları, deneyler gerçekleştirilecek.

Gökyüzü teleskoplarla gözlemlenecek

Öte yandan 14 Temmuz-1 Eylül'de yaşanan Perseid (Perse) gök taşı yağmurunun en yoğun olduğu 12-13 Ağustos, etkinlik tarihine denk getirildi. Gökyüzünde saatte 60 ila 100 meteor izlerinin görsel şöleni, ışık kirliliğinin az olduğu yüksek rakımlı etkinlik içinde Saklıkent'te yaşanacak.

Etkinliklerde, çıplak gözle takımyıldızları gökyüzü tanıtımı yapılacak. Mizar, Polaris, Antares, Vega yıldızları, Ülker, Herkül yıldız kümeleri, Halka Bulutsusu, Andromeda galaksisi, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün gezegenleri ile Ay teleskoplarla gözlemlenecek.

Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever de canlı bağlantıyla etkinliğe katılarak söyleşi gerçekleştirecek, katılımcılardan gelen soruları yanıtlayacak.

İlgi giderek artıyor

Gökyüzü gözlem etkinliklerine, 2016-2018 yıllarında yaklaşık 3 bin kişi başvurdu.

Ortalama 350 katılımcıyla gerçekleştirilen programa ilgi artarken, son 3 yıldır ortalama 10 bin başvuru yapıldı. Bu yılki etkinliğe Türkiye'nin dört bir yanından 12 bin 500 kişi başvurdu. Bunlar arasından kurayla 1000 kişi belirlendi.

Başvurularda öğrenci ve gençler ilk sıralarda yer aldı, aileler de çocuklarını desteklemek adına programa yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Borsa güne düşüşle başladı

2023-08-01 10:18 - Ekonomi

100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu yarın Sivas'tan başlayacak

2023-07-31 10:47 - Spor

Trabzonspor'un kuruluşunun 56'ncı yıl dönümü kutlanıyor

2023-08-02 12:12 - Spor

Beşiktaş'ta Tirana maçı kamp kadrosu belli oldu

2023-08-02 15:42 - Spor

Fenerbahçe, Miha Zajc ile 3 yıllık anlaşmaya vardı

2023-07-31 10:42 - Spor

Pendik'te kentsel dönüşüm kapsamında 5 bin bina yıkıldı

2023-08-02 14:58 - Gündem

Ardahan'da sağanak etkili oldu

2023-07-31 17:02 - Gündem

Türk Silahlı Kuvvetlerinde ilk defa bir kadın subay amirallik rütbesine terfi ettirildi

2023-08-03 20:52 - Gündem

Yüksek Askeri Şura yarın toplanacak

2023-08-02 13:57 - Gündem

Sinop plajlarındaki yoğunluk Akdeniz ve Ege'yi aratmıyor

2023-08-02 14:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Yerli uçan araba AirCar ön siparişe açıldı

19:13 - Teknoloji

Elazığlı profesör geliştirdiği yüksek teknolojili 45 cihazla dünya pazarına açıldı

13:08 - Teknoloji

5G Türkiye'nin gelecekteki dijital ekosisteminin de yapı taşı olacak

11:52 - Teknoloji

Türkiye'de üretken yapay zeka kullandığını beyan edenlerin oranı yüzde 19,2

11:23 - Teknoloji

Gaziantepli öğrenciler pedal çevirerek elektrik üretiyor

10:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Belçika'dan Küresel Sumud Filosu'na saldıran İsrail'e uluslararası hukuka saygı göste

00:33 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nde ikinci hafta tamamlandı

00:28 - Spor

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısı uluslararası hukuka aykırı

00:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Küresel Sumud Filosu'nda arızalanan teknedeki 7 aktivist TCG Gediz fırkateyniyle tahliye edildi

00:03 - Gündem

AB doğu kanadının güvenliğini artırmayı planlıyor

23:58 - Dünya