?>

Tüberküloz tedavisinde yeni keşif

Sabancı Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nin ortak çalışmasında, tüberküloz tedavisi için kullanılabilecek iki, üç ve dört ilaç içeren sinerjistik ilaç kombinasyonları tespit edildi.

Sağlık - 8 yıl önce

İSTANBUL

Sabancı Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nin ortak çalışmasında tüberküloz tedavisi için yeni antibiyotik kombinasyonları keşfedildi.

Sabancı Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Sabancı Üniversitesi’nde başlatılan ve şu an Amerika’da Biogen adlı ilaç şirketinde çalışan Doç. Dr. Murat Çokol tarafından yürütülen yeni antibiyotik kombinasyonları çalışması, Harvard Üniversitesi Sistem Farmakolojisi Laboratuvarı'nda tamamlandı.

Çalışmada Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik Programı 2016 Lisans mezunu, Brandeis Üniversitesi Biyoteknoloji Master Programı öğrencisi Ece Bıçak ile Endüstri Mühendisliği doktora öğrencisi Nurdan Kuru da yer alıyor.

Analitik geometri ve farmakoloji prensiplerini kullanan bu yöntemle, tüberküloz tedavisi için kullanılabilecek iki, üç ve dört ilaç içeren sinerjistik ilaç kombinasyonları tespit edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Murat Çokol, "Şu anda bilinen antibiyotiklerin çoklu sinerjistik kombinasyonlarda beraber kullanılması antibiyotik direnci için elimizdeki en iyi kozlardan biri. Fakat mümkün olan kombinasyonlar astronomik sayılarda, örneğin, sadece 20 ilacın 15 binden fazla mümkün olan 5'li kombinasyonu var. Geliştirdiğimiz yöntem, bu yüksek sayıdaki kombinasyonların tedavi için en yararlı olanlarının bulunmasına imkan sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Çiğdem Alyanak

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kapatılan ÇHD'nin Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı gözaltına alındı

2017-11-09 05:32 - Asayiş

Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu için tarih

2017-11-09 16:32 - Teknoloji

İhracat artışına 'ilk 20' damga vurdu

2017-11-07 19:42 - Ekonomi

West Ham United'da Bilic dönemi sona erdi

2017-11-06 19:21 - Spor

Vodafone 39. İstanbul Maratonu yarın koşulacak

2017-11-11 12:53 - Genel

7. Malatya Uluslararası Film Festivali başladı

2017-11-10 04:32 - Kültür Sanat

Benzine 13 kuruş zam

2017-11-08 19:24 - Ekonomi

Yemen'de çatışma: 17 Husi militanı öldü

2017-11-09 21:02 - Dünya

'Türk sanatının tekkelere çok borcu var'

2017-11-10 04:02 - Kültür Sanat

Filistinli çocukların Türkiye ve Erdoğan sevgisi

2017-11-10 13:10 - Genel

İlgili Haberler

Adalet Bakanı Tunç Antalya'daki Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri'nde konuştu

12:57 - Sağlık

Alzheimer hastaları için "akıllı takip cihazı" desteği 6 ilde başladı

12:23 - Sağlık

Van'ı 'sağlık üssü' haline getirecek şehir hastanesinin yapım çalışmaları devam ediyor

10:02 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından çocuklarda kullanılan yüz boyalarına karşı uyarı

14:32 - Sağlık

Bebeklerin fiziksel gelişimi için devlet hastanesinde jakuzi ve masaj hizmeti

13:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne sınırlarımız içinde ne de bölgemizde teröre tahammülümüz yoktur

01:58 - Gündem

A Milli Futbol Takımı'nın Bulgaristan maçı biletleri genel satışa çıkacak

01:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta ikili temasları sürüyor

01:37 - Gündem

Malta Başbakanı Abela, Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını ilan etti

01:33 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, ABD Dışişleri Bakanı Rubio ile New York'ta görüştü

01:12 - Dünya