TÜBA'nın 2026 yılı GEBİP ve TESEP ödül programlarına başvurular başladı

Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP) ve TÜBA Bilimsel Telif Eser (TÜBA-TESEP) ödül programları için 27 Mart'a kadar başvuru alınacak.

Ekonomi - 6 gün önce

Ankara
Akademiden yapılan açıklamaya göre, TÜBA-GEBİP ve TÜBA-TESEP 2026 yılı ödül programları için başvuru süreci başladı.
Ödül programlarına yönelik son başvuru tarihi 27 Mart olarak belirlendi.
????
Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ödüllerin, Türkiye'nin bilimsel gelişiminin pusulası olduğunu ifade etti.
Sürecin titizlikle yürütüldüğüne, ödül jürilerinin detaylı değerlendirme yaptığına, liyakat esasının temel ilke olduğuna dikkati çeken Şeker, "TÜBA-GEBİP ödüllerinde genç akademisyenlerin yenilikçi projeleri 3 yıl süresince destekleniyor. TÜBA yalnızca bireysel başarıları onurlandırmakla kalmayıp, aynı zamanda Türkiye'nin ve dolayısıyla dünyanın bilim insanı kaynağına uzun vadeli katkı sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ödül ve destekler

Akademi tarafından 25 yıl önce başlatılan TÜBA-GEBİP ödülleri, Türkiye'nin genç bilim insanlarını araştırmalarında teşvik etmeyi sürdürüyor.
Yaklaşık 20 yıldır verilen TÜBA-TESEP ödülleri de bilim dilinin doğru kullanımını esas alan nitelikli telif eserleri takdir ediyor.
TÜBA, 2025'te vefat eden ve dünyada "Yüzyılın Beyin Cerrahı" olarak anılan M. Gazi Yaşargil anısına 2026 yılından itibaren "Gazi Yaşargil Sinir Bilim Özel Ödülleri"ni de başlatma kararı aldı. "Sağlık ve Yaşam Bilimleri" alanında verilecek bu özel ödüle, ilgili bilim disiplinindeki genç Türk bilim insanları başvurabilecek. Ödül, diğer ödüllerle birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende sahibine tevcih edilecek.
TÜBA-GEBİP programı kapsamında bu yıl eczacılık alanında bilimsel araştırma, proje ve çalışmaları ile fark yaratan bir bilim insanına "Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu Eczacılık GEBİP Özel Ödülü" verilecek.
TESEP programı kapsamında da Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Mehmet Genç ve Prof. Dr. Kemal Karpat adına "özel ödül" takdim edilecek.
TÜBA-GEBİP ödülü sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl için 250 bin lira, ayrıca her yıl tez aşamasındaki lisansüstü çalışmalarında kullanılmak üzere 50 bin lira, uluslararası nitelikteki bilimsel çalışmaları kapsamında düzenleyecekleri ulusal ve uluslararası toplantılar için de 40 bin liraya kadar ilave mali destek ve TÜBA üyelerince bilimsel danışmanlık desteği sağlanıyor. İlk 3 yıldan sonraki 5 yıl boyunca yılda bir kez yurt dışı bilimsel toplantılara ve etkinliklere katılım desteği de verilecek.
TESEP kapsamında da telif eserler için 150 bin lira ve Jüri Özel Ödülü için 100 bin lira ödül takdim edilecek.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakü: Azerbaycan-ABD anlaşması Rusya’nın da yararına

2026-02-18 18:32 - Özel Haber

Moskova Crocus tekstil fuarına çok sayıda Türk firması katıldı

2026-02-18 17:05 - Özel Haber

Atış poligonuna bitkin halde gelen tilki 'Barut' polislerle dost oldu

2026-02-20 14:47 - Magazin

Bakan Bayraktar ile Rusya Başbakan Yardımcısı Novak Rusya ve Türkiye enerji işbirliğini görüştü

2026-02-20 20:56 - Özel Haber

Ankara ve Moskova, Güney Kafkasya’yı görüştü

2026-02-20 17:08 - Özel Haber

İngiltere hükümeti, eski Prens Andrew'u kraliyet tahtı varisliği sırasından çıkarmayı değerlendiriyor

2026-02-21 09:21 - Magazin

Rüya tabiri isteyen de takma dişi kaybolan da 112'yi aradı

2026-02-21 11:28 - Magazin

Belediyenin yapay zeka asistanı ile vatandaşlar arasında gülümseten diyaloglar yaşanıyor

2026-02-21 12:47 - Magazin

WSJ: ABD, Suriye'de kalan tüm askerlerini çekmeye hazırlanıyor

2026-02-19 01:42 - Medya

'Cemre Vakfı Tanıtım Programı' AKM'de yapıldı

2026-02-20 19:13 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Türkiye, Alman turistlerin yaz tatili tercihinde zirvedeki yerini korudu

21:57 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:50 - Ekonomi

AB ve İsviçre arasında geniş kapsamlı anlaşma paketi imzalandı

17:32 - Ekonomi

İTO Başkanı Avdagiç, Türkiye'nin stres sınavını başarıyla geçtiğini vurguladı

17:27 - Ekonomi

QatarEnergy, "askeri saldırılar" nedeniyle LNG üretiminin durdurduğunu açıkladı

15:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Kiev'de iftar programına katıldı

00:08 - Dünya

Hollanda'da Cami Meydanı'nda düzenlenen sokak iftarına yaklaşık 1500 kişi katıldı

00:02 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

İçişleri Bakanı Çiftçi, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığını ziyaret etti

23:32 - Gündem

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Soylu Edirne'de iftar programında konuştu

23:13 - Gündem

Tahran’ın çeşitli noktalarında toplanan halk, ABD ve İsrail saldırılarını protesto etti

23:07 - Dünya