?>

Trump yönetimi, kamuya ait bazı yayın ve dış yardım kuruluşlarına ayrılan fonun iptalini istedi

ABD'de Donald Trump yönetimi, kamuya ait bazı yayın ve dış yardım kuruluşları için halihazırda onaylanmış 9 milyar doları aşkın federal fonun feshedilmesini talep etti.

Dünya - 2 ay önce

Ankara

New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, medya kuruluşlarını hedef alarak birçok kez gündeme gelen Trump yönetimi, federal bütçenin korunması kapsamında bazı basın organlarına ve dış yardım kuruluşlarına ayrılan fonun iptalini istedi.

Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi (OMB), Kongre'ye sunduğu bütçe paketinde, kamu yayıncılığı ve dış yardımlar için daha önce onaylanan 9 milyar doları aşkın federal fonun feshedilmesini talep etti.

????

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kamu Yayıncılığı Kurumunun (CPB) fonladığı Ulusal Kamu Radyosu (NPR), Kamu Yayın Servisi (PBS) ve Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) için ayrılan 9 milyar dolardan fazla federal fonun iptal edilmesine yönelik talebin kendilerine ulaştığını, Temsilciler Meclisinin kesinti tasarısını haftaya gündeme getireceğini bildirdi.

Öte yandan, Axios haber platformunda yer alan haberde, dış yardım kuruluşu Afrika Kalkınma Vakfının (USADF) da söz konusu fon kesintisinden etkileneceği belirtildi.

Federal fonun iptal edilmesi durumunda istihdamın azalacağını belirten NPR Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Katherine Maher, haber servislerinde ve programlarında ise kesinti olabileceğini ve bazı bölge istasyonlarının kapanabileceğini belirtti.

PBS'in CEO'su Paula Kerger da söz konusu kesintinin, "ABD halkını kriz zamanlarında acil durum hizmetlerinden mahrum bırakacağını" ifade etti.

Hükümet Verimliliği Departmanının (DOGE) "federal israfı engelleme ve hükümet harcamalarını azaltma" çabaları doğrultusunda, binlerce federal hükümet çalışanının işine son verilmişti.

ABD yönetiminin basın kuruluşlarını hedef alması

Trump, "taraflı" oldukları gerekçesiyle, NPR ve PBS'e yönelik federal fon kesintisi yapılmasını öngören Başkanlık Kararnamesi'ni imzalamıştı.

Hükümet tarafından fonlarının kesilmek istenmesine itiraz eden NPR ile PBS de Trump yönetimine karşı dava açmıştı.

NPR Başkanı Maher, yaptığı açıklamada, "Yürütme kararı, Anayasa ve birinci maddesi ile güvence altına alınan ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğünü açıkça ihlal ediyor." demişti.

ABD yönetimi, daha önce de benzer şekilde, başta yönetim tarafından finanse edilen "Amerika'nın Sesi" (Voice of America-VOA) isimli medya kuruluşu olmak üzere, diğer bazı medya kuruluşlarına yönelik kısıtlama ve kapatma kararları almıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Konya'nın "Orman Dede"si son yolculuğuna uğurlandı

2025-05-30 18:27 - Çevre-Hayat

Anadolu Efes, Mersin Spor'u yendi

2025-06-01 20:25 - Spor

19 il için "sarı" meteorolojik uyarı

2025-05-30 17:13 - Gündem

Fenerbahçe, sezonu yarın taraftarı önünde oynayacağı Konyaspor maçıyla kapatacak

2025-05-30 14:02 - Spor

Rekabet Kurulu, Arzum Elektrikli Ev Aletlerine uzlaşma sonucu 11,4 milyon lira ceza verdi

2025-05-30 12:47 - Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat bakiyesi 18,8 milyar dolara geriledi

2025-05-30 15:18 - Ekonomi

Konya'da sağanak sonrası tarım arazisinde yarık oluştu

2025-06-02 16:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önümüzdeki dönemde önce Terörsüz Türkiye'ye, ardından da terörsüz bölgeye vasıl olacağız

2025-05-31 15:28 - Siyaset

Boksta "cinsiyet testi" zorunluluğu

2025-05-30 22:02 - Spor

Wushu'da 'wing chun' branşında düzenlenen ilk resmi şampiyona Sakarya'da yapıldı

2025-06-02 15:02 - Spor

İlgili Haberler

İngiltere, İsrail somut adım atmazsa eylülde Filistin'i tanıyacağını duyurdu

19:58 - Dünya

Çin'de maden ocağında flotasyon tankına düşen 6 üniversite öğrencisi öldü

19:38 - Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer, Ülkesinin eylülde Filistin devletini tanıyacağını söyledi

19:12 - Dünya

İsrail, insani yardım uçaklarındaki gazetecilerin Gazze'yi havadan görüntülemesine izin vermedi

18:17 - Dünya

Gazze'de yetersiz beslenmeden ölen çocuklar insani krizin en acı yüzü oldu

18:13 - Dünya

Günün Manşetleri

İngiltere, İsrail somut adım atmazsa eylülde Filistin'i tanıyacağını duyurdu

19:58 - Dünya

Bazı illerde çıkan orman yangınlarına müdahale sürüyor

19:53 - Gündem

Beşiktaş, Gedson Fernandes'in transferi için Spartak Moskova ile görüşmelere başladı

19:48 - Spor

Türkiye ile Kazakistan arasında 20 anlaşma imzalandı

19:43 - Gündem

Çin'de maden ocağında flotasyon tankına düşen 6 üniversite öğrencisi öldü

19:38 - Dünya