?>

Trump, tarife muafiyeti olmadığını, tüm elektronik tedarik zincirine bakacaklarını belirtti

ABD Başkanı Donald Trump, herhangi bir tarife istisnası olmadığını belirterek, Ulusal Güvenlik Tarife İncelemeleri kapsamında yarı iletkenler ve tüm elektronik tedarik zincirini ele alacaklarını ifade etti.

Dünya - 4 ay önce

Washington

Trump, Truth Social sosyal medya hesabından tarifelere ilişkin paylaşımda bulundu.

Hiç kimsenin, özellikle de ABD'ye açık ara en kötü davranan Çin'in ülkesine karşı kullanılan haksız ticaret dengeleri ve parasal olmayan tarife engelleri konusunda "kurtulmadığını" vurgulayan Trump, cuma günü herhangi bir tarife "muafiyeti" açıklanmadığını kaydetti.

Trump, söz konusu ürünlerin fentanil krizi nedeniyle uygulanan mevcut yüzde 20 oranındaki tarifelere tabi olduğunu ve sadece farklı bir tarife kategorisine taşındıklarını aktardı.

ABD Başkanı Trump, "Sahte haber medyası bunu biliyor ama haber yapmayı reddediyor. Yaklaşan Ulusal Güvenlik Tarife İncelemelerinde yarı iletkenlere ve tüm elektronik tedarik zincirine bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu ürünlerin ABD'de üretilmesi gerektiğini vurgulayan Trump, diğer ülkelere özellikle "Çin gibi düşmanca ticaret yapanlara" bağlı kalarak rehin tutulmayacaklarının ortaya çıktığını kaydetti.

Trump, "Ayrıca, onların bizi on yıllardır ticaret yoluyla istismar etmelerine de artık izin veremeyiz, o günler geride kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Ticaret Bakanı Lutnick, bazı teknoloji ürünlerine yönelik muafiyetin kalıcı olmadığını belirtti

Öte yandan ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick de bir televizyon kanalına verdiği röportajda, karşılıklılık esasına dayalı tarifelerde bazı teknoloji ürünlerine tanınan muafiyetin kısa ömürlü olacağının sinyalini verdi.

Lutnick, "Bu ürünler karşılıklı tarifelerden muaf ancak bir ay ya da iki ay içinde yürürlüğe girmesi muhtemel olan yarı iletken tarifelerine dahiller." diye konuştu.

Bunun kalıcı bir muafiyet olmadığını kaydeden Lutnick, Başkan Trump'ın sadece bu ürünlerin ülkelerle pazarlık konusu yapılamayacağını netleştirdiğini ifade etti. Lutnick, "Bunlar ulusal güvenliğimiz için Amerika’da üretilmesi gereken şeyler." dedi.

Bazı teknoloji ürünleri karşılıklı tarifelerden muaf tutulmuştu

ABD yönetimi, karşılıklılık esasına dayalı tarife uygulamalarına ilişkin düzenlemeler kapsamında bazı teknoloji ürünlerine muafiyet tanımıştı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığına bağlı Gümrük ve Sınır Koruma Kurumu tarafından 11 Nisan’da yayımlanan düzenlemeye göre; bilgisayarlar, akıllı telefonlar, çipler, çip üretiminde kullanılan makineler, işlemciler, modemler ve güneş panelleri gibi ürünler ek tarifelerden muaf tutulmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya ile ticaret hacmini 10 milyar dolara yükseltmek için atılacak adımları değerlendirdik

2025-04-10 19:42 - Siyaset

THY Avrupa Ligi normal sezonunda ilk 4 sıra netleşti

2025-04-10 23:46 - Spor

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır

2025-04-11 16:07 - Siyaset

Hakkari'de otobüs ile yakıt tankerinin çarpıştığı kazada 2'si ağır 8 yaralı

2025-04-10 12:02 - Asayiş

Balıkesir'de F-16 Tipte Tam Harbe Hazırlık Eğitimi Mezuniyet Töreni yapıldı

2025-04-09 12:18 - Gündem

İran: ABD ile eşit şartlarda, adil ve onurlu bir anlaşmaya varmak istiyoruz

2025-04-12 11:27 - Dünya

Myanmar'da 40 dereceyi bulan sıcaklar deprem sonrası çalışmaları sekteye uğratıyor

2025-04-07 11:58 - Dünya

Kılıçözü Deresi'ne atık su deşarjı nedeniyle Kırşehir Belediyesine 1 milyon 671 bin 844 lira ce

2025-04-11 12:58 - Gündem

Bakan Şimşek: Dezenflasyonda başarı var, program çerçevesinde gidiyor

2025-04-07 12:27 - Ekonomi

WindEurope 2025 rüzgar enerjisi etkinliği yarın Kopenhag'da başlıyor

2025-04-07 09:43 - Ekonomi

İlgili Haberler

Netanyahu, Gazze’deki "savaş hedefleri" için yeni adımlar atmak üzere kabineyi topluyor

18:22 - Dünya

İsrail basını: Netanyahu yardımlara izin vererek Gazze’de yeni saldırıya zemin hazırlıyor

16:27 - Dünya

ABD-Rusya geriliminde uzun menzilli balistik füze taşıyan nükleer denizaltı kapasiteleri gündemde

15:38 - Dünya

Anket: Almanların çoğunluğu olası ülke savunmasında eline silah almak istemiyor

15:28 - Dünya

Temsilciler Meclisi'nde 13 Demokrat üye, ABD yönetimine Filistin'i tanıma çağrısı yaptı

15:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Çanakkale'de orman dışı alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

19:03 - Gündem

Tesla'dan Elon Musk'a yaklaşık 29 milyar dolarlık hisse ikramiyesi

18:27 - Ekonomi

Netanyahu, Gazze’deki "savaş hedefleri" için yeni adımlar atmak üzere kabineyi topluyor

18:22 - Dünya

İstanbul'da Uluslararası Sıfır Atık Forumu gerçekleştirilecek

18:18 - Gündem

Kira uyuşmazlıklarında 135 binden fazla başvuru arabuluculuk sistemiyle çözüme kavuştu

18:03 - Gündem