?>

Trump'ın "ele geçirme" tehditlerinin sürdüğü Grönland'da parlamento seçimleri so

ABD Başkanı Donald Trump'ın "kontrolünü ele geçirmeye" yönelik tehditlerinin sürdüğü Grönland'da, parlamento seçimlerini Demokraatit (Demokratlar) Partisi kazandı.

Dünya - 2 ay önce

Ankara

CNN'in haberine göre, Grönland'da seçmenlerin parlamentoyu belirlemek için dün sandık başına gittiği seçimler tamamlandı.

Bağımsızlık tartışmalarının sürdüğü Grönland'daki parlamento seçimlerinde muhalefet partisi Demokraatit, oyların yüzde 29,9'unu alarak parlamentoda çoğunluğu sağladı.

Danimarka'dan bağımsızlığın daha hızlı kazanılması için kampanya yürüten Naleraq, yüzde 24,5 oy topladı.

Grönland Başbakanı Mute Bourup Egede'nin liderliğindeki Inuit Ataqatigiit (Halk Topluluğu) Partisi ise oyların yaklaşık yüzde 21'ini aldı.

Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland'daki tüm partiler, Ada'nın bağımsız olması konusunda hemfikir olsa da bu sürecin hızı konusunda farklı görüşlere sahip.

Bağımsızlık çağrıları yaklaşık on yıllardır Ada'nın gündeminde yer alırken, genel seçimin ardından Danimarka'dan bağımsızlığını kazanabilmesi için bir referandum düzenlenmesi de gündemde.

Trump'ın Grönland'ın "kontrolünü ele geçirme" planı

ABD Başkanı Trump, 23 Aralık 2024'te, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Grönland'ın ülkesinin kontrolünde bulunması gerektiğine ilişkin söylemini yineleyerek Ada'nın mülkiyeti ve kontrolüne sahip olmanın "mutlak zorunluluk" olduğunu savunmuştu.

Grönland Başbakanı Mute Bourup Egede ise Grönland'ın bir ABD eyaleti olma olasılığını da reddederek, ülkenin "satılık olmadığını" açıklamıştı.

Trump, ABD Kongresi'nde 5 Mart'ta yaptığı konuşmada, "Grönland'a ulusal güvenlik ve hatta uluslararası güvenlik için ihtiyacımız var. Sanırım öyle ya da böyle bunu elde edeceğiz. Bunu elde edip sizi güvende tutacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Bunun ardından Egede de, "Biz Amerikalı ya da Danimarkalı olmak istemiyoruz, biz Grönlandlıyız. Amerikalıların ve liderlerinin bunu anlaması gerekiyor." demişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Süper Lig'de heyecan 27. hafta maçlarıyla devam edecek

2025-03-06 09:38 - Spor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, görevine son verilen yaklaşık 180 çalışanı geri çağırdı

2025-03-06 04:37 - Dünya

Dünya Bankası: Lübnan'ın yeniden inşası için 11 milyar dolara ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor

2025-03-07 19:12 - Ekonomi

Küresel elektrikli araç satışları ocak-şubat döneminde yüzde 30 arttı

2025-03-12 10:27 - Ekonomi

Fransa'da geçen yıl aşırı sıcaklar 3 bin 711 kişinin ölümüne neden oldu

2025-03-11 18:37 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalistler belli oluyor

2025-03-10 14:53 - Spor

Hindistan-ABD seferini yapan yolcu uçağı bomba ihbarı nedeniyle Mumbai'ye döndü

2025-03-10 13:27 - Dünya

Rize’nin yeni marka yüzü: Çay Çarşısı -Hülya Ayhan yazdı-

2025-03-08 09:15 - En Son Yazılar

Kadın liderler yetkinlikleriyle şirketlerin geleceğini şekillendiriyor

2025-03-07 12:32 - Ekonomi

Bakanlar Göktaş ve Uraloğlu'ndan çocukların dijital güvenliğine ilişkin toplantı

2025-03-06 18:12 - Siyaset

İlgili Haberler

Nike ve Adidas'ın da aralarında bulunduğu ayakkabı üreticileri Trump'tan tarife muafiyeti

01:17 - Dünya

Amazon'un kurucusu Bezos, 25 milyon adet hisse satmayı planlıyor

01:12 - Dünya

İsrail, Suriye'de hava saldırıları düzenledi

00:32 - Dünya

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Deyrizor'daki varlığını azaltıyor

00:27 - Dünya

ABD'de 6 yaşındaki Filistin kökenli çocuğu öldüren kişiye 53 yıl hapis cezası

23:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Amazon'un kurucusu Bezos, 25 milyon adet hisse satmayı planlıyor

01:12 - Dünya

Türk lirasını destekleyecek yeni adımlar devreye girdi

00:37 - Ekonomi

İsrail, Suriye'de hava saldırıları düzenledi

00:32 - Dünya

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Deyrizor'daki varlığını azaltıyor

00:27 - Dünya

Manchester City, Vitor Pereira'nın 6 maçlık galibiyet serisini bitirdi

00:18 - Spor