?>

Trump finansal regülasyonları gevşetmek için imzayı attı

ABD Başkanı Trump, Obama’nın 2008-2009 finansal krizinin ardından getirdiği finansal regülasyonların gevşetilmesini öngören başkanlık kararnamesini imzaladı. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

WASHINGTON

ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama’nın 2008-2009 finansal krizinin ardından getirdiği finansal regülasyonların gevşetilmesini öngören başkanlık kararnamesini imzaladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Trump, 2010 yılında hayata geçirilen Dodd-Frank Wall Street Reformu’nun yeniden gözden geçirilmesi için başkanlık kararnamesi çıkardı.

7 "Temel Prensip"

Trump, kararnamesinde yönetiminin, ABD finansal sistemini “Temel Prensipler” olarak tanımlanacak 7 prensip çerçevesinde regüle edeceğini bildirdi. Bu 7 prensip, kararnamede şöyle sıralandı:

"Her Amerikalının kendi bağımsız finansal kararlarını alabilecek şekilde güçlendirilmesi, şirketlerin mükelleflerin vergileriyle kurtarılmalarının önlenmesi, ekonomik büyümenin ve finansal piyasaların regülasyonların etkilerinin daha iyi analiz edilmeleri ile güçlendirilmesi, Amerikan şirketlerinin hem yerli hem yabancı piyasalarda diğer şirketlerle rekabet edebilmesinin sağlanması, Amerikan çıkarlarının uluslararası finansal regülasyon müzakereleri ve toplantılarında öne çıkarılması, regülasyonların verimli, etkili ve uygun şekilde biçimlendirilmesi ve federal finansal regülasyon kuruluşlarının hesap verebilirliklerini yeniden sağlanması."

ABD Hazine Bakanlığı, Başkan'a rapor verecek

Kararnamede, ayrıca “ABD Hazine Bakanlığı, bu kararnamenin yanınlanmasını takiben 120 gün içinde ve daha sonrasında belirli aralıklarla, Finansal İstikrar Gözetim Konseyi’nde üyesi kurumların liderleriyle iştirak ederek hangi yasaların, anlaşmaların, regülasyonların, kılavuzların, raporlama ve kayıt tutma prosedürlerinin ve diğer kamu politikalarının Temel Prensipleri destekleyeceği ve bunun için hangi adımların atıldığı ve atılıyor olduğuyla ilgili Başkan’a rapor verecek” ifadelerine yer verildi.

“Birçok insan ve arkadaşım kredi alamıyorlar”

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılacak gözden geçirmenin, Dodd Frank’in bankalara ve finansal kuruluşlara getirdiği zorunlulukların büyük bölümünün iptal edilmesiyle sonuçlanacağı öngörülüyor.

Nitekim, Dodd Frank Wall Street Reformu’nu defalarca “felaket” olarak nitelendiren Donald Trump, başkanlık kararnamesini imzalamadan önce yaptığı konuşmada, “Dodd-Frank’in birçok bölümünü sileceğiz çünkü açıkçası iyi işletmeleri olan birçok insan ve arkadaşım var ama bankalardan kredi alamıyorlar. Çünkü bankalar onlara Dodd-Frank’in kuralları ve regülasyonları nedeniyle para vermiyor.” diye konuştu.

Dodd Frank Reformu

Obama yönetimi, dünya ekonomisini çöküşün eşiğine getiren 2008 finansal krizinin tekrar etmemesi için Wall Street'e yeni düzenlenmeler getiren “Dodd Frank Wall Street Reformu ve Tüketicinin Korunması” yasasını 2010 yılında uygulamaya geçirmişti.

Ülkede 2010 yılında yürürlüğe giren Dodd-Frank reformunun iptali, Tüketicinin Finansal Hakları Koruma Ofisi ve Federal Sigorta Ofisi gibi kuruluşların kapatılabileceği anlamına geliyor.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Survivor Seda Demir kimdir? Survivor Seda Demir kaç yaşında? (Survivior Seda)

2017-01-31 11:47 - Magazin

Survivor Adem Kılıççı kimdir? Survivor Adem Kılıççı ne iş yapıyor? (Survivior Adem)

2017-02-01 19:12 - Magazin

Erdoğan aleyhindeki imza kampanyasında FETÖ parmağı

2017-02-01 15:37 - Gündem

Çocuklardaki konuşma bozukluğunun ilacı aile desteği

2017-01-30 13:08 - Sağlık

Hiçbir avukat FETÖ'yü savunmak istemedi

2017-01-31 14:08 - Gündem

Ahmet Türk İstanbul'a gönderildi

2017-01-30 14:57 - Asayiş

Buzda kayan otomobil iş yerine girdi

2017-01-31 12:42 - Asayiş

Çavuşoğlu'nun Latin Amerika turu yarın başlıyor

2017-01-29 18:47 - Dünya

Grip hakkında bilinmesi gerekenler

2017-01-30 18:37 - Sağlık

Almanya'da SPD Schulz'u başbakan adayı olarak önerdi

2017-01-29 20:17 - Dünya

İlgili Haberler

İspanya ve Portekiz'de Nisan ayındaki elektrik kesintisi 'türünün ilk örneği' olarak kaydedildi

00:12 - Dünya

Anket: ABD'de halkın yüzde 59'u İsrail'e karşı olumsuz görüş taşıyor

00:27 - Dünya

Hamas, Trump'ın planını kısmen kabul ederken bazı maddelerde müzakere istedi

23:32 - Dünya

ABD Kongre üyesinden Küresel Sumud Filosu yolcularını alıkoyan İsrail'e tepki

22:42 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyinde UNIFIL askerlerinin yakınına bomba attı

22:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Kütahya'da 4,1 büyüklüğünde deprem

07:08 - Gündem

Türkiye'den Trump'ın Gazze'de ateşkes planına Hamas'ın verdiği cevapa ilişkin aç

02:18 - Gündem

Anket: ABD'de halkın yüzde 59'u İsrail'e karşı olumsuz görüş taşıyor

00:27 - Dünya

Türk Devletleri İşbirliği Günü'nde İstanbul ve Ankara'daki bazı köprü ve binalar turkuaza büründü

00:12 - Çevre-Hayat

İspanya ve Portekiz'de Nisan ayındaki elektrik kesintisi 'türünün ilk örneği' olarak kaydedildi

00:12 - Dünya