?>

Trump Çin'e yönelik yatırım sınırlamalarında geri adım attı

ABD Başkanı Trump'ın yabancı yatırım tedbirlerine ilişkin en iyi seçeneğin, Kongre'de görüşülen Yabancı Yatırım Risklerini Değerlendirme ve Modernleştirme Yasası olduğuna karar verdiği bildirildi.

Ekonomi - 7 yıl önce

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'i hedef alan yabancı yatırım sınırlamaları için başkanlık yetkisini kullanmak yerine Kongre'nin çıkaracağı düzenlemeye itimat edeceği bildirildi.

ABD ekonomi yönetiminden kıdemli yetkililer, basın mensuplarına yönelik konferans bağlantısında, ABD’nin ulusal güvenliği açısından önem arz eden teknolojilerin ele geçirilmesini önleyecek yabancı yatırım tedbirlerinin, Kongre'nin takdirine bırakıldığını ifade etti.

Yetkililere göre, Başkan Trump, ABD Hazine Bakanlığı'na verdiği direktifle yapılan değerlendirme sonucunda, yabancı yatırım tedbirlerine ilişkin en iyi seçeneğin Kongre'de görüşülen Yabancı Yatırım Risklerini Değerlendirme ve Modernleştirme Yasası (FIRRMA) olduğuna karar verdi.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ve Beyaz Saray iş birliğinde hazırlanan FIRRMA tasarısı, yabancı yatırımlara yönelik ulusal güvenlik sınırlamaların kapsamının genişletilmesini öngörüyor.

"Eğer Kongre tasarıyı geçiremezse..."

ABD Başkanı Donald Trump, konferans bağlantısından sonra Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamasında, yabancı yatırımlara yönelik sınırlamalar için FIRRMA tasarısını destekleyeceğini teyit ederek, şunları kaydetti:

"FIRRMA'nın mevcut versiyonlarını, danışmanlarımla inceledikten ve birçok Kongre üyesiyle tartıştıktan sonra böyle bir düzenlemenin teknolojik liderliğimizi, ulusal güvenliğimizi ve ekonomik refahımızı tehdit edecek yağmacı yatırım uygulamalarıyla mücadele edecek ek araçları sağlayacağına karar verdim."

Yönetiminin, tasarının yasalaşmasının ardından içerdiği tedbirleri güçlü şekilde uygulayacağını belirten Trump, Kongre'nin tasarıyı geçirmeyi başaramaması durumunda ise başkanlık yetkisini kullanacağına işaret etti.

Trump, mart ayında Çin'i fikri mülkiyet hırsızlığının ABD ekonomisine yıllık maliyetinin 600 milyar doları bulduğunu savunarak, ülkesinin fikri hakları ve teknolojilerini korumak için Çin'e ek gümrük vergileri ve yatırım kısıtlamaları getirilmesi için başkanlık kararnamesi çıkarmıştı.

Kararname çerçevesinde, ABD Hazine Bakanlığı'nın Çinli şirketlerin, ABD teknoloji sektörüne yönelik yatırımlarının ne şekilde kısıtlanabileceği konusunda iki ay içinde Beyaz Saray'a bir rapor sunması gerekiyordu.

Trump'ın gelen rapor çerçevesinde yabancı yatırım kısıtlamalarıyla ilgili kararı Kongre'ye devretmesini, yumuşama sinyali olarak değerlendiren analistler, bunun ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimlerini bir nebze yatıştırabileceğini öngörüyor.Muhabir: Gülbin Yıldırım

Haftanın Öne Çıkanları

Kocaeli'ye 7. Vestel mağazası

2018-06-22 15:03 - Genel

FETÖ'nün 'emniyet fişleme çizelgesi' deşifre edildi

2018-06-21 18:44 - Genel

Ankara'da yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

2018-06-22 19:54 - Genel

FuzulEv'de hedef sürdürülebilir büyüme

2018-06-21 14:21 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli bir araya gelecek

2018-06-27 17:45 - Genel

'Ahmet'ler 'Mehmet'er Meclisi

2018-06-26 16:02 - Siyaset

25. İstanbul Caz Festivali başladı

2018-06-27 03:32 - Magazin

Endonezya’da yerel seçimler yarın yapılacak

2018-06-26 12:32 - Dünya

MHP'den teşekkür ilanı ile tepki

2018-06-26 15:09 - Genel

İtalya ile Fransa arasında sular durulmuyor

2018-06-22 06:23 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye'nin 5 yılda en fazla eczacılık ürünü sattığı ülke Güney Kore oldu

15:22 - Ekonomi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Sıfır Atık Projesi'nin 8. yılını kutladı

14:38 - Ekonomi

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 30'un altına indi

13:38 - Ekonomi

Trakya'daki barajların ortalama doluluk oranı yüzde 26'ya geriledi

13:07 - Ekonomi

TAV Havalimanları'ndan sürdürülebilirlik için 3 yılda yaklaşık 2,5 milyar avro yatırım

12:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze'de iki evi bombalaması sonucu 10 Filistinli hayatını kaybetti

09:53 - Dünya

İsrail karşı çıkmazsa Arapların rızasıyla Gazze İngilizlere teslim edilecek! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

09:34 - En Son Yazılar

Gaziantep FK'nin yenilmezlik serisi 5 maça çıktı

09:33 - Spor

Beşiktaş, Süper Lig'de yarın Kocaelispor'u konuk edecek

09:17 - Spor

Beykoz'da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

02:48 - Gündem