?>

Trump başkanlığı garantiledi

ABD'nin "seçilmiş başkanı" Cumhuriyetçi Trump, 538 üyeli Seçici Kurulun oylamasında başkanlık için gereken 270 sayısını geçerek 8 Kasım'da yapılan seçimlerdeki başarısını garantiledi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

WASHINGTON

4 yılda bir yapılan başkanlık seçimlerinde seçmenlerin doğrudan başkanı değil, başkanı seçmekle görevli Seçici Kurul üyelerine oy verdikleri ABD'de, delegeler partilerinin adayı için dün 50 eyalet ve başkent Washington DC'de oylarını kullandı.

ABD'nin "seçilmiş başkanı" Cumhuriyetçi Donald Trump, 538 üyeli Seçici Kurul'un oylamasında resmi olmayan sonuçlara göre 304 delegenin oyunu alarak başkanlığını garantilemiş oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre toplam 538 delegeden 304'ünün oyunu alan seçilmiş başkan Trump, Seçici Kurul nezdinde Beyaz Saray'daki koltuğunu garanti altına aldı. 8 Kasım'daki seçimlerde 306 delege kazanan Trump, sadece Teksas eyaletindeki 2 delegenin oyunu alamadı.

Teksas oyları ile 270'i geçti

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, sabah saatlerinde doğu eyaletlerinde başlayan oylamanın öğleden sonraki bölümünde Teksas eyaletindeki oy işleminin belli olmasıyla Trump'ın, 270 sayısını geçtiği bildirildi.

Böylece Trump, oylamanın sonucunu beklemeden gerekli delege sayısını aşarak başkanlığını garanti altına aldı.

Ülkenin batısında yer alan California gibi eyaletlerdeki oy işlemi devam ederken ilerleyen saatlerde ülke genelindeki son verilerin ortaya çıkması bekleniyor.

Bu sonuçla, geçen temmuz ayından bu yana ülke gündemini meşgul eden ve son haftalarda Beyaz Saray düzeyinde resmiyet kazanan "Rusya'nın ABD seçimlerine siber saldırı yoluyla müdahale ettiği" iddialarının Seçici Kurul oylarını etkilemediği görülüyor.

Trump için "formalite"

Seçici Kurul üyelerinin katıldığı oylama, başkanlık için gereken 270 barajını aşıp 8 Kasım'daki seçimlerde 306 delegeye ulaşan "seçilmiş başkan" Trump için formalite olarak görülüyordu. Hangi adaya oy verecekleri önceden belli olan kurul üyeleri arasından bugüne kadar sadece bir Cumhuriyetçi delege, partisinin adayı Trump'a oy vermeyeceğini açıklamıştı.

Muhabir: Hakan Çopur

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor yeni stadına kavuşuyor

2016-12-13 18:47 - Spor

Hatay'da terör operasyonunda 20 gözaltı

2016-12-14 13:47 - Gündem

Hitler'in doğduğu ev kamulaştırıldı

2016-12-15 16:52 - Dünya

Derya Can'dan dünya rekoru

2016-12-16 15:22 - Spor

Rusya Genelkurmayı Halep’in boşaltıldığını duyurdu

2016-12-16 20:57 - Dünya

Türkiye'nin yenilenen Belgrad Büyükelçiliği binası açıldı

2016-12-14 00:17 - Dünya

Tunceli’de 7 kişi tutuklandı

2016-12-13 16:02 - Asayiş

Kuveyt'te Halep'e destek gösterisi

2016-12-15 01:22 - Dünya

Burun tıkanıklığına dikkat

2016-12-14 16:02 - Sağlık

Avusturya Türkiye konusunda AB içinde yalnız kaldı

2016-12-13 23:17 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail ordusu, Suriye'nin Kuneytra kırsalına baskın düzenledi

16:27 - Dünya

Pakistan: Afgan güçlerinin sınırdaki saldırısında 23 Pakistan askeri öldü

15:53 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında 67 bin 806 kişi hayatını kaybetti

15:48 - Dünya

İsrailliler, Gazze'de anlaşmanın Netanyahu'ya rağmen Trump sayesinde sağlandığı konusunda

15:33 - Dünya

Papa, Gazze'de yürürlüğe giren ateşkesi "umut ışığı" olarak nitelendirdi

14:48 - Dünya

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Pakistan ve Türkiye Üçlü Parlamento Başkanları Toplantısı'na katılacak

16:38 - Siyaset

İsrail ordusu, Suriye'nin Kuneytra kırsalına baskın düzenledi

16:27 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yardım tırlarımız Gazze'ye ulaşmaya başladı

16:13 - Gündem

2025 MAKTEK Konya Fuarı, 36 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı

16:07 - Ekonomi

Zonguldak'ta yağışla gelen çamurlu su denizin rengini değiştirdi

16:03 - Gündem