?>

Trump, bakır ithalatına yönelik soruşturma başlatılması talimatını verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Ticaret Bakanlığına bakır ithalatına yönelik olası gümrük vergilerini araştırma talimatı veren bir kararname imzaladı.

Dünya - 5 ay önce

Washington

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği imza töreninde, söz konusu kararnamenin büyük etkisi olacağını belirtti.

İmza töreninde bulunan Ticaret Bakanı Howard Lutnick de "Çelik ve alüminyum endüstrilerimiz gibi büyük Amerikan bakır endüstrimiz de yerli üretimimize saldıran küresel aktörler tarafından yok edildi." dedi.

Bakır endüstrisini yeniden inşa etmek için olası tarifelerin uygulanmasını araştıracağını belirten Lutnick, "Tarifeler gerektiğinde Amerikan bakır endüstrisinin yeniden inşasına yardımcı olabilir ve ulusal savunmamızı güçlendirebilir." diye konuştu.

"Bakır Amerika'da üretilmeli"

Trump, daha sonra Truth Social hesabından yaptığı açıklamada da "Bakır endüstrimizi yeniden inşa etmek için Ticaret Bakanımdan ve ABD Ticaret Temsilciliğinden (USTR) bakır ithalatını incelemelerini ve Amerikalıları işsiz bırakan haksız ticareti sona erdirmelerini talep ettim." ifadelerini kullandı.

Tarifelerin Amerikan bakır endüstrisinin yeniden kurulmasına yardımcı olacağını ve ABD'nin ulusal savunmasını güçlendireceğini vurgulayan Trump, "Amerikan endüstrileri bakıra bağımlı ve bakır Amerika'da üretilmeli. Muafiyet yok, istisna yok." değerlendirmesinde bulundu.

Trump, "Önce Amerika" politikasının istihdam yarattığını ve ulusal güvenliği koruduğunu belirterek, "Bakırın 'eve dönme' zamanı geldi." ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığının en çok kullandığı ikinci malzeme

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise başlatılacak soruşturmayla ABD'nin her türlü ithal bakıra artan bağımlılığından kaynaklanan ulusal güvenlik riskleri ve yerli sanayiyi korumak için ticari çözümlere duyulan potansiyel ihtiyacın değerlendirileceği aktarıldı.

Açıklamada, soruşturma sonucunda, bakır tedarik zincirindeki kırılganlıkların tespit edildiği ve Amerika'nın yerli bakır endüstrisinin dayanıklılığını artırmaya yönelik tavsiyelerin sunulduğu bir rapor hazırlanacağı kaydedildi.

Bakırın savunma uygulamalarında, altyapıda ve temiz enerji, elektrikli araçlar ve gelişmiş elektronik gibi gelişmekte olan teknolojilerde önemli bir rol oynadığına işaret edilen açıklamada, Savunma Bakanlığı'nın en çok kullandığı ikinci malzeme olduğu bilgisi verildi.

Açıklamada, geniş bakır rezervlerine sahip olmasına rağmen Amerika'nın eritme ve rafine etme kapasitesinin küresel eritme işleminin yüzde 50'sinden fazlasını kontrol eden Çin gibi rakiplerinin gerisinde kaldığı belirtildi.

ABD'nin bakır eritme kapasitesinde ilk 5 ülke arasında bile olmadığına dikkati çekilen açıklamada, Amerika'nın bakır ithalatına olan bağımlılığının 1991'de neredeyse yüzde 0 iken 2024'te tüketimin yüzde 45'ine yükseldiği ve tedarik zinciri güvenliğine yönelik riskleri artırdığı aktarıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de cepten ilk 'alo'nun üzerinden 31 yıl geçti, gözler 5G'de

2025-02-23 12:02 - Teknoloji

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Filistin meselesi genel olarak bir insanlık meselesi haline geldi

2025-02-19 18:47 - Siyaset

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ operasyonunda 59 şüpheli yakalandı

2025-02-24 10:03 - Asayiş

Obezite ameliyatı olmak için gittiği merkezde yaşama tarzını değiştirerek 30 kilo verdi

2025-02-21 14:27 - Sağlık

Galatasaray sahasında, Fenerbahçe deplasmanda etkili

2025-02-23 11:53 - Spor

Konyalı kadınların kurduğu kooperatifin ürünleri zincir marketlerin raflarında

2025-02-19 13:12 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST 2025 teknoloji yarışmaları başvuruları 1 Mart'a kadar devam edecek

2025-02-21 15:52 - Teknoloji

Kastamonu'nun tarih kokan ahşap evleri karla kaplandı

2025-02-20 12:27 - Çevre-Hayat

Birçok ilde kar yağışı ve soğuk hava etkisini sürdürüyor

2025-02-22 12:02 - Gündem

İstanbul'da bu gece saat 24.00 itibarıyla her türlü motosiklet aracı ve kuryelerin trafiğe çıkışı yasaklandı

2025-02-20 21:16 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

13:28 - Dünya

Kanada, 2024'ten beri İsrail'e silah ihraç etmediklerini bildirdi

13:02 - Dünya

ABD'nin California eyaletinde devam eden orman yangınında, 12 bin hektardan fazla alan yandı

12:37 - Dünya

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 6 kişi daha açlıktan hayatını k

12:12 - Dünya

Hindistan'ın, ABD'nin aksi yöndeki 'uyarı'sına rağmen Rusya'dan petrol alımını sürdüreceği iddiası

06:55 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

13:28 - Dünya

Aile Destek Merkezleri bu yıl 60 bin kadının kişisel ve mesleki gelişimine katkı sağladı

13:22 - Gündem

Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 2 milyon 845 bin 632 araç denetlendi

13:07 - Gündem

Kanada, 2024'ten beri İsrail'e silah ihraç etmediklerini bildirdi

13:02 - Dünya

ABD'nin California eyaletinde devam eden orman yangınında, 12 bin hektardan fazla alan yandı

12:37 - Dünya