'TRT World NEXT Forumu' İstanbul'da başladı

Alanında uzman genç gazeteci, akademisyen, sivil toplum örgütü üyeleri ve girişimcilerin seslerini duyurması ve fikir alışverişinde bulunulması amacıyla düzenlenen "TRT World NEXT Forumu", İstanbul'da başladı

Medya - 2 yıl önce

İstanbul
TRT tarafından İstanbul Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde düzenlenen formun açılışında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı konuşma yaptı.
Sobacı, bir önceki sene düzenledikleri etkinlikten bugüne dünyanın çok uç noktalara doğru savrulduğunu belirterek, bu savrulmaların merkezinde yaklaşık 8 aydan beri İsrail'in Filistin'e uyguladığı soykırımlar olduğunu kaydetti.
İsrail'in on yıllardır devam eden Filistin'e yönelik işgali ve şiddetini 7 Ekim'den sonra artırdığını belirten Sobacı, şunları söyledi:
"Bu aşamada baktığımızda aslında Gazze'de sürgün görüyoruz, yerinden etme görüyoruz. Gazze'de mahrum bırakma, elektrikten, sudan en temel insan haklarından, ihtiyaçlardan mahrum bırakma görüyoruz. Gazze'de katliam görüyoruz.
Ve her türlü canavarlığın sahasına dönmüş olan Gazze'deki bu durum karşısında aslında egemen güçlerin bunu görmezden gelme noktasında nasıl adım attığını, hatta şiddeti, saldırıyı, katliamı, soykırımı nasıl desteklediğine hep birlikte tanıklık ediyoruz."

Sobacı, şöyle devam etti:
"Batılı devletler bugün dünyanın, tabiri caizse adalet terazisini Gazze'deki olaylar karşısında tarumar ederken, bir kesim gençler aslında Filistin meselesinin, Gazze meselesinin gündemde kalmasını sağlıyor. Bunu biz şehir meydanlarındaki yürüyüşlerde görebiliyoruz.
Gençler en ön sırada yer alıyorlar ve en gür ses gençlerden çıkıyor. Üniversite kampüslerinde asaletli duruşu, haysiyetli duruşu Gazze meselesinde gençler sergiliyor. Boykot süreçlerine baktığımızda, organizasyonu büyük ölçüde gençler seferber ediyor ve onlar ön plana çıkıyor."
Gençlerin insanlığın onurunu kurtaracak şekilde hareket ettiğini vurgulayan Sobacı, şöyle konuştu:
"Biz aynı zamanda biliyoruz ki bu haysiyetli, adaletli, kimlikli duruş aslında bizim ülkemiz tarafından, Türkiye tarafından çok uzun zamandır sergileniyor. Bugün bölgesel bir güç, küresel bir aktör olarak nerede bir insani kriz varsa orada mazlumdan ve masumdan yana tavır sergileyen bir Türkiye var.
Güçlünün yanında değil, haklının yanında saf tutan bir Türkiye var. Elindeki tüm kaynaklarıyla birlikte insani diplomaside, insani yardım alanında dünyada birinci sırayı almış Türkiye var.
Dolayısıyla her milletten vicdanlı insanların İsrail'in vahşeti ve ABD'nin ona koşulsuz desteği karşısındaki duruşu, haktan yana menzillenmesi ve vahşet karşısında kıyama geçmesi, şehir meydanındaki yürüyüşlerle birlikte Türkiye'nin mazlumdan yana olan pozisyonu bir anlamda insanlık için de bu etkinliğimizin ortak konusu olan geleceğimiz için de umutlarımızı diri tutmamıza imkan sağlıyor."

TRT Genel Müdürü Sobacı, Türkiye'nin kamu yayıncısı olarak kendilerinin de küresel sorunların hakça, adalet zemininde çözümüne yönelik ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti.
Forum, açılış konuşmalarının ardından panellerle devam ediyor.

Uzman isimlerle gençler buluşturuluyor

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen "TRT World NEXT Forumu"nda teknolojiden spora, kültür ve sanattan sağlığa, dünyanın geleceğinden medyanın değişim ve dönüşümüne kadar birçok soru ve soruna değinilmesi amaçlanıyor.
Programda, Türkiye ve yurt dışından alanında uzman isimlerin katılacağı panellerin yanı sıra fuaye alanında etkinlik temalarıyla doğrudan ilişkili atölye çalışmaları, özel konuklarla söyleşiler ve deneyim alanları da yer alıyor.
Etkinliğin konuşmacıları arasında ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Filistinli sanatçı ve yazar Malak Mattar, Filistinli yapay zeka etiği araştırmacısı ve akademik uzman Nour Naim, Nijeryalı görüntü yönetmeni ve içerik üreticisi Maryam Apaokagi-Greene, Güney Afrikalı ruh sağlığı aktivisti Shudufhadzo Musida, Tanzanyalı müzisyen Frida Amani ve Libyalı gazeteci ve yapımcı Noor Tagouri ile Güney Afrikalı espor uzmanı Julia Robson da bulunuyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Erzurum'da bitkin bulunan ebabil kuşu bakımının ardından doğaya bırakıldı

2024-05-15 10:48 - Çevre-Hayat

BM, Gazze'de son 10 günde 700 binden fazla kişinin zorla yerinden edildiğini bildirdi

2024-05-16 21:27 - Dünya

UNRWA: Gazze'nin güneyindeki Refah'tan 300 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor

2024-05-12 11:18 - Dünya

'TRT World NEXT Forumu' İstanbul'da başladı

2024-05-18 17:03 - Medya

Osmaniye yer fıstığı AB tescili için gün sayıyor

2024-05-14 14:02 - Ekonomi

"NEXT by TRT World Forum" 18 Mayıs'ta başlayacak

2024-05-16 13:32 - Gündem

İsrail ordusu kara saldırısını genişlettiği Cibaliya'da yüzlerce Filistinliyi yerinden etti

2024-05-15 14:13 - Dünya

Hollanda'da Kraliyet Sanat Akademisi İsrailli kurumla işbirliğine son verdi

2024-05-12 02:13 - Kültür Sanat

Şırnak'ta terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 40 şüpheli yakalandı

2024-05-16 13:07 - Gündem

Afganistan'ın Ankara Büyükelçiliği, ülkedeki sel felaketi için yardım çağrısı yaptı

2024-05-11 21:43 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail basını: 'Bölgesel savunma birimleri', ordu içinde bağımsız bir güç gibi hareket ediyor

23:57 - Medya

"Mekke Ortak Savunma Anlaşması" uluslararası basında geniş yer buldu

23:42 - Medya

DMM, "Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın NATO'nun 5. maddesiyle çeliştiği" iddiasını yalanladı

20:12 - Medya

Musk’tan Fransa'daki seçimlerde yabancı müdahaleyi önlemek için X’in kapatılmasını isteyen siyasetçiye tepki

14:42 - Medya

İletişim Başkanlığının hazırladığı 'Ayın Tarihi' dergisinin Temmuz sayısı yayımlandı

13:28 - Medya

Günün Manşetleri

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Gündem

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya