?>

Troya operasının Bolşoy başarısı The Times gazetesinde

Devlet Opera ve Balesinin yoğun ilgi gören "Troya" eserinin 1,5 asırlık tarihi Bolşoy Tiyatrosundaki başarılı gösterisi, İngiliz "The Times" gazetesine konu oldu.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

Ankara

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü tenor Murat Karahan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ve ünlü balet Tan Sağtürk'ü aynı sahnede buluşturan, Türkiye'deki tüm temsillerinde kapalı gişe oynayan eser, 8 Nisan akşamı 2 bin 500 kişilik Bolşoy Sahnesi'nde yabancı sanatseverlerin beğenisine sunulurken, dakikalarca ayakta alkışlandı.

Bolşoy'da sahnelenen ilk Türk operası Troya, sanat tarihinde bir ilke imza atarak, ünlü İngiliz The Times gazetesinde yer aldı.

The Times, "Bolşoy Tiyatrosundaki Troya operası performansı, Türkiye ile Rusya arasındaki turizmi artırmak için bir yıl süren sanatsal alışverişi başlattı." ifadesini kullanırken, eserin hayranlık uyandırıcı, çok büyük bir prodüksiyon olduğu vurgulandı.

Türk sanatseverlerin beğenisini kazanan Troya epik operası, DOB'un 300'ü aşkın sanatçı ve teknik ekibiyle dünyanın en önemli tiyatrolarından birisi olarak Bolşoy Tiyatrosundaki birçok sanat eleştirmeni tarafından büyük beğeni kazandı.

"Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı"na damga vurdu

Bir Türk opera markası oluşturmayı ve bunu dünyaya taşımayı hedefleyen, projenin yaratıcısı ve tenor Murat Karahan'ın başrolü üstlendiği, Devlet Opera ve Balesi opera, bale, orkestra ve koro sanatçılarının performanslarıyla Moskova Bolşoy Tiyatrosunda sahnelenen Troya ile "2019 Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı" açılışı da yapıldı.

Eserin Bestesi Bujor Hoinic'e, librettosu Artun Hoinic'e, rejisörlüğü Recep Ayyılmaz'a, koreografisi Volkan Ersoy'a, başrol kostümleri ise ünlü modacı Atıl Kutoğlu'na ait Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü prodüksiyonu olan eser, tarihin en önemli savaşlarından birine sahne olan ve İzmirli ozan Homeros'un kaleme aldığı "İlyada Destanı"ndan, Anadolu'nun kadim değerine ve görkemine yakışır bir dekor, ışık, ses, görüntü, renk, müzik ve dansın büyüsü ile sahneye taşındı.

Başrolde Murat Karahan'ın "Paris", Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt'un "Homeros" ve Tan Sağtürk'ün "Hektor" rolü ile aynı sahneyi paylaştıkları temsili, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile Rusya Kültür Bakanı Vladimir Medinskiy'nin yanı sıra salonun tamamını dolduran Türk ve Rus sanatseverler de ilgi ile izledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ruanda soykırımda kaybettiği 800 bin yurttaşı için ağlıyor

2019-04-06 18:38 - Genel

Petrol Ofisi gösteri maçı "U12 İzmir Cup açılışına" renk kattı

2019-04-05 19:13 - Ekonomi

Dezavantajlı gençler sporla hayata tutunuyor

2019-04-05 15:17 - Çevre-Hayat

Yıkılan duvarlar arasında anılarda enkaz altında kaldı 

2019-04-11 14:39 - Genel

Türk Eximbank, İslam Kalkınma Bankası ile iş birliğini çeşitlendiriyor

2019-04-06 14:06 - Ekonomi

Vakıf Katılım Adıyaman Şubesi açıldı

2019-04-09 16:41 - Ekonomi

Diyarbakır’da patlama: 1 ağır yaralı

2019-04-07 20:42 - Asayiş

Libya'daki UMH'den 'Hafter'e bağlı güçlerle mücadele edeceğiz' mesajı

2019-04-07 02:47 - Dünya

Pakistan'da pazar yerinde patlama: 8 ölü

2019-04-12 11:32 - Dünya

ASELSAN kızılötesi dedektörleri millileştiriyor

2019-04-07 15:44 - Gündem

İlgili Haberler

Dedesinin icadı temassız müzik aletini tanıtmak için dünyayı geziyor

12:13 - Kültür Sanat

2025 Necip Fazıl Ödülleri açıklandı

20:44 - Kültür Sanat

Filistinli sanatçı, Gazze halkının saldırılarla değişen hayatlarını heykellere yansıtıyor

14:27 - Kültür Sanat

Bitpazarlarından topladığı 5 binden fazla kahve fincanıyla koleksiyon yaptı

12:32 - Kültür Sanat

Satala Antik Kenti'nde Mısır Tanrıçası İsis'in bronz büstü bulundu

22:27 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Eden Hazard, Premier Lig Şöhretler Müzesi'ne seçildi

19:48 - Spor

Dünya Bankası, emtia fiyatlarının 2026'da 6 yılın en düşük seviyesine gerileyeceğini öngördü

19:07 - Ekonomi

Ümraniye'de istinat duvarının yıkılması sonucu yol çöktü

18:53 - Gündem

Türk Yıldızları, Kırklareli semalarında gösteri uçuşu yaptı

18:02 - Gündem

Nvidia'nın piyasa değeri 5 trilyon doları aştı

17:47 - Ekonomi