?>

'Trans yağlar erken yaşta hastalık ve ölüm riskini artırıyor'

Doç. Dr. Tanoğlu, "Trans yağ seviyesi yüksek olan bireylerde kalp krizi geçirme riski üç kat daha fazladır ve daha genç yaşlarda artan ölüm riskine neden olmaktadır." dedi.

Sağlık - 6 yıl önce

Istanbul

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trans yağların, vücut ve sağlık için gerekli ve vazgeçilmez yağ asitlerinden olmadığını belirterek, bu yağların, et ve süt ürünlerinde doğal halde eser miktarda bulunabildiğini ancak sağlığı tehdit edecek düzeyde hazır gıdalar içinde bulunabilenlere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Trans yağların en iyi bilinen zararlı etkisinin vücuttaki yağ dengesini bozarak LDL diye adlandırılan "kötü kolesterol" düzeyini arttırması olduğunu dile getiren Tanoğlu, aynı zamanda HDL denilen "iyi kolesterol" düzeyinin azaltarak başta kalp-damar sağlığının da tehdit altında olduğuna işaret etti.

Tanoğlu, bu yağların damar sertliği gelişme sürecini hızlandırdığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Bilimsel çalışmalarla ortaya konulan bir gerçek var ki trans yağ seviyesi yüksek olan bireylerde kalp krizi geçirme riski üç kat daha fazladır ve ne yazık ki bu durum, bireylerde daha erken yaşlarda kalp krizine ve daha genç yaşlarda artan ölüm riskine neden olmaktadır.

Bu hayatı tehdit edici etkilerine ilave olarak trans yağların, obeziteye, karaciğer yağlanmasına, metabolik sendroma, diyabete, inme, alzaymır ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklara, hamilelikte artan düşük riskine, kısırlığa ve hatta göğüs ve kolon kanserine neden olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur."

"Trans yağların kullanılmasının en önemli nedeni düşük maliyet"

Sağlık üzerindeki zararlı etkilerine rağmen hali hazırda trans yağların kullanılmasının en önemli nedeninin düşük maliyet olduğuna dikkati çeken Tanoğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle de hazır patates kızartmalarında, bisküvi çeşitleri, kraker, çikolata çeşitleri, gofret ve benzeri gıdalarda trans yağlar kullanılabilmektedir. Diğer yağlara göre trans yağların ömürlerinin daha uzun olması da gıdalarda kullanılmasına yol açan etmenlerdendir.

Bazı margarin türlerinde, fast food tarzı yiyeceklerde ve fırınlanmış besinlerde de trans yağların bulunabildiği akılda tutulmalıdır. Dünya çapında sağlık otoriteleri trans yağlarının tüketiminin mümkün olduğunca eser miktarlara azaltılması gerektiği konusunda hemfikirdir.

Artan oranlardaki kalp-damar hastalıkları ve bunlara bağlı ölümler yasal düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılmıştır."

Doç. Dr. Tanoğlu, trans yağ konusunda dünyada ve Türkiye'de atılan adımlara da değinerek, "Trans yağların zararlı etkilerinin önlenebilmesi için, günlük tüketilen besinler ve özellikle de hazır gıdalarda kızartmalar yerine ızgara ve haşlamalar tercih edilmelidir.

Yine gıdalarda margarin yerine zeytinyağı, soya yağı, mısır özü yağı gibi doğal sıvı yağlar ve tereyağı tercih edilmelidir.

Ayrıca elbette ki beslenme ile ilişkili hastalık risklerini düşük oranlara indirgeyebilmek için, taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenip, düzenli egzersizi ihmal etmemek gerekmektedir." tavsiyelerinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Şehit Piyade Er Kaya son yolculuğuna uğurlandı

2019-04-07 18:42 - Gündem

Bursaspor çıkış peşinde

2019-04-04 18:03 - Spor

Hasankeyf'te 698 konutun kura çekimi yapıldı

2019-04-02 18:47 - Gündem

'Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu' 25 Ekim'de vizyonda

2019-04-06 00:17 - Kültür Sanat

'YSK'nin bu hukuksuzluğa yol vermesinden rahatsızız'

2019-04-06 19:07 - Siyaset

Huawei Deneyim Mağazası İstinyePark’ta açıldı

2019-04-06 20:13 - Genel

'Venezuela krizi 1 milyondan fazla çocuğu etkileyecek'

2019-04-05 13:17 - Genel

Çiftlikbank iddianamesi kabul edildi

2019-04-09 13:51 - Asayiş

Pentagon’dan F-35 açıklaması

2019-04-03 00:12 - Dünya

Selimiye'de Miraç Kandili coşkusu

2019-04-03 01:52 - Gündem

İlgili Haberler

Kocaeli'de teknoloji destekli tedavilerin uygulandığı merkez diyabetli çocukların hizmetinde

14:17 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu: DSÖ İşbirliği Merkezi'nin Türkiye'de açılması için resmi süreci başlattık

19:57 - Sağlık

"Emzirmek hem anneyi hem bebeği obeziteden de koruyor"

12:57 - Sağlık

Bor kullanılarak geliştirilecek yara örtüsü diyabetik yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlayacak

12:13 - Sağlık

Türkiye geleneksel ve tamamlayıcı tıpta örnek oluyor

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Gazze İçin Sessiz Çığlık" etkinliğine davet

23:37 - Siyaset

Suriye'nin Humus ilinde toplu mezar bulundu

23:32 - Dünya

Bakan Fidan: Sumud Filosu'nun eylemine devletler mümkün olduğu her ölçüde sahip çıkmak durumund

23:13 - Siyaset

Galatasaray, 10 kişi kaldığı derbide Beşiktaş'tan 1 puan aldı

22:28 - Spor

Sumud Filosu'ndaki aktivistler İsrail'in kendilerine uyguladığı şiddeti anlattı

22:13 - Dünya