Trabzon'da kadınlar atık kumaş parçalarını oyuncağa dönüştürüyor

Trabzon'daki tekstil atölyelerinden temin edilen atık kumaşlardan bebek ve hayvan figürleri üreten kadınlar, ürünleri satışa sunarak aile ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.

Çevre-Hayat - 6 ay önce

Trabzon
İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen "Her Okulun Projesi Olsun" projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Halk Eğitimi Merkezi ve Trabzon Sınırlı Sorumlu Birlik Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi işbirliğinde "Oyuncağa Dönüşen Kumaşlar Projesi" hayata geçirildi.
????
Kooperatif organizesinde, Trabzon Botanik Park'ta yer alan atölyede bir araya gelen 40 kadın, yaklaşık 6 aydır atık kumaşlardan hem geri dönüşüme katkı sağlamak hem de gelir etmek için oyuncak üretiyor.
Kursiyerler, parça kumaşlardan hazırladıkları bebek ve hayvan figürü kalıplarının içini yine kumaş kırpıntılarıyla dolduruyor.

Yelek, elbise ve etek gibi kıyafetler dikilen, yün ipten saç, toka ve çorap örülen bebekler ile hayvan figürleri, mayısta düzenlenecek sergide satışa sunulacak.
Ortahisar Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giyim Üretim Alanı usta öğreticisi Filiz Kalaycı, tekstilde üretim sırasında ortaya çıkan atık kumaşları değerlendirmek için proje hazırladıklarını söyledi.
Oyuncakların kalıplarını tasarlayıp üretimini gerçekleştirdiklerini belirten Kalaycı, bebek ve hayvan figürlerinden oluşan oyuncaklarda seri üretime başladıklarını anlattı.

Kalaycı, kursiyerlerin ürünlerin satışından gelir elde edeceğini, düzenleyecekleri ilk serginin gelirini ise Lösemili Çocuklar Vakfı ile yardım kuruluşlarına bağışlayacaklarını ifade etti.
Kursta oyuncak yapımını öğrenerek bu işten gelir elde etmek isteyenlere kooperatif tarafından satış konusunda destek verileceğini vurgulayan Kalaycı, şunları kaydetti:
"Kursiyerlerimizin hemen hemen hepsi oyuncak yapmayı öğrendiler. Kesmeyi, biçmeyi, dikmeyi, kaşını, gözünü işlemeyi. Bir anlamda da bizim kültürümüz, biz bu oyuncaklarla büyüdük. Çocuklarımız plastik oyuncaklarla değil hem çevre dostu hem de sağlıklı, gelişmelerini destekleyecek oyuncaklarla büyüsünler istiyoruz. Bir amacımız da o. Kendi kültürümüzü çocuklarımıza aktarmak istiyoruz."

"Bez bebek kültürünün unutulmaması için yola çıktım"

Kursa katılan Sevim Emir, bez bebek kültürünün unutulmaması için yola çıktığını söyledi.
Emir, bebekler için örgü toka ve çorap yaptığını ifade ederek, hem duyarlılığı artırmak hem de yeni nesle çevre bilincini aşılamayı istediklerini belirtti.
Merve Üstün de atölyelerden temin edilen atık kumaşları oyuncaklara dönüştürdüklerini, çocukların organik ürünlerle oynamasını istediklerini kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Keledoş: Van'da asırlardır sofraları süsleyen lezzet

2026-02-21 13:27 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çevre bilinci vatan bilincidir

2026-02-20 16:07 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan çiftçilere müjde: 'Kırsalda bereket, küçükbaşa destek' projesini devreye sokuyoruz

2026-02-21 22:12 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu an dünyada Türkiye rüzgarı esiyor

2026-02-23 19:43 - Siyaset

Yanından ayırmadığı kuzusunu parka da misafirliğe de götürüyor

2026-02-22 14:28 - Magazin

Hatay kömbesi

2026-02-21 12:42 - Kültür Sanat

Savaşın ortasında 90 gün: AA'dan "Frontline" belgeseli

2026-02-24 12:13 - Dünya

İstanbul'da maç sırasında top çarpan martı, kalp masajıyla hayata döndürüldü

2026-02-23 17:23 - Çevre-Hayat

Sırt Çantası Seçim Rehberi: Günlük Kullanımdan Seyahate Doğru Model Nasıl Bulunur?

2026-02-23 13:29 - İnsan-Hayat

Kurban Bayramı 2026 Tatili Planlama ve Destinasyon Rehberi

2026-02-20 08:21 - İnsan-Hayat

İlgili Haberler

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya