?>

TPAO, Hazar Denizi'ndeki Şafak-Asiman Doğalgaz Sahası'na ortak oldu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait kesiminde yer alan Şafak-Asiman Doğalgaz Sahası'na yüzde 30 payla ortak oldu.

Ekonomi - 2 gün önce

Bakü

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, TPAO, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ile British Petroleum (BP) arasında ortaklık anlaşması imzalandı. Törene TPAO Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, BP'nin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölge Başkanı Gary Jones ile SOCAR Başkanı Rövşen Necef katıldı.

Anlaşma kapsamında, SOCAR ve BP, Şafak-Asiman Doğalgaz Sahası'ndaki paylarının yüzde 15'ni TPAO'ya devredecek ve TPAO bu sahada yüzde 30 pay sahibi olacak.

????

SOCAR Başkanı Necef, anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, "TPAO'nun Şafak-Asiman ortaklığına katılmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu stratejik işbirliği, Azerbaycan'ın deniz kaynaklarının değerlendirilmesinde bölgesel ortaklıkların önemini bir kez daha ortaya koyuyor. BP ve TPAO ile birlikte hedefimiz, değerlendirme sürecini hızlandırarak enerji güvenliğini artırmak ve tüm paydaşlara katma değer sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

BP'nin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölge Başkanı Jones ise TPAO ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, "Bu ortaklık, Şafak-Asiman sahasında yürütülecek keşif ve değerlendirme faaliyetlerini hızlandırmamıza yardımcı olacak teknik ve finansal imkanlar sunacak. Bu gelişme, Hazar'da Azerbaycan'ın petrol ve gaz potansiyelini ortaya çıkarmaya yönelik ortak isteğimizi yansıtıyor." dedi.

"Bölgesel enerji işbirliğimizde önemli bir aşama"

TPAO Genel Müdürü Türkoğlu da "Bugün, bölgesel enerji işbirliğimizde önemli bir aşamayı kaydediyoruz. SOCAR ve BP ile birlikte Şafak-Asiman ortaklığına katılmak, TPAO'nun güvenli, çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir bir enerji geleceği inşa etme kararlılığını yeniden teyit ediyor." diye konuştu.

Türkoğlu, bu işbirliğinin SOCAR'ın yerel tecrübesi, BP'nin ileri teknolojisi ve TPAO'nun deniz sahasındaki deneyimini bir araya getirdiğini vurgulayarak, "Amacımız, Hazar Denizi'ndeki bu umut vadeden yapının tüm potansiyelini ortaya çıkarmaktır. Ortaklık, istihdam fırsatları yaratmanın yanı sıra Güney Gaz Koridoru'nun önemini artırarak bölgesel istikrara, enerji güvenliğine ve uzun vadeli ekonomik büyümeye katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Şafak-Asiman Doğalgaz Sahası Bakü'nün yaklaşık 125 kilometre güneydoğusunda, 650 ila 800 metre derinlikteki sularda yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bel fıtığı rahatsızlığına "bilinçsiz müdahale" yapıldığını iddia eden hasta felç oldu

2025-05-28 12:42 - Sağlık

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus medyasının gündeminde

2025-05-31 07:18 - Özel Haber

Moskova Crocus Expo’da dev fuarlar başlıyor

2025-05-31 18:08 - Özel Haber

Rus Milletvekili Aleksey Çepa: Hakan Fidan’a katılıyorum

2025-05-30 17:07 - Özel Haber

MÜSDAV 'Aile Umresi' projesi başlattı

2025-06-02 16:38 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

Kosova'da adrenalin tutkunları çevre kirliliğine dikkati çekmek için nehirde şambrellerle rafting yaptı

2025-06-01 16:57 - Magazin

'Şampiyon Çeşme' bu yıl yine Galatasaray'ın renklerine boyandı

2025-06-01 16:38 - Magazin

10. Yargı Paketi TBMM'de

2025-05-29 16:48 - Siyaset

Londra'da Türk kahvaltısının öne çıkan lezzetleri tanıtıldı

2025-06-01 23:48 - Magazin

Bakan Uraloğlu: 5G Mobil Haberleşme Sistemleri'ni seneye hizmete sunacağız

2025-05-29 14:32 - Teknoloji

İlgili Haberler

Avrupa Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan düşürdü

15:28 - Ekonomi

NATO DIANA Programı'nda yeni çağrılar açıldı

15:13 - Ekonomi

Sıfır Atık Projesi ile 7 yılda 74,5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı

14:48 - Ekonomi

Konut sitelerindeki yeni uygulamalar elektrikli şarj istasyonlarının gelişimini artırıyor

14:22 - Ekonomi

Kurban derilerinin doğru kesilmesi ve muhafazası ekonomiye milyonlarca dolarlık katkı sağlayacak

14:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakan Kurum: Sıfır Atık ile atıkları dönüştürecek, dünyamızı çocuklarımıza daha temiz bırakacağız

15:43 - Gündem

AŞTİ'de Kurban Bayramı yoğunluğu devam ediyor

15:37 - Gündem

Rusya: Ukrayna’nın Rus askeri hava üslerine saldırılarına yanıt uygun görüldüğünde verilecek

15:33 - Dünya

Avrupa Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan düşürdü

15:28 - Ekonomi

Sabiha Gökçen Havalimanı sıfır atık çalışmalarında başarıya ulaştı

15:22 - Gündem