?>

TİHEK'ten tesettürlü mayoyla çocukları havuza almayan tatil sitesine üst sınırdan ceza

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), çocukların "tesettürlü mayo" ile havuza girmesini engelleyen tatil sitesi yönetiminin, din ve inanç temelinde ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine hükmederek 204 bin 285 lira idari para cezası uyguladı.

Gündem - 1 ay önce

Ankara

Kurumun kararına göre, 2011 doğumlu H.K. ile 2016 doğumlu S.K, yaz tatillerini geçirmek üzere anne ve babasıyla akrabalarının Tekirdağ'daki bir tatil sitesinde bulunan yazlığına misafir olarak gitti.

"Tesettürlü mayo" giydikleri gerekçesiyle havuza girmeleri engellenen ve sitenin güvenlik görevlileri tarafından havuz bölgesinden uzaklaştırılan çocuklar, durumu ebeveynlerine bildirdi.

Söz konusu uygulamadan vazgeçilmesi için site yöneticileriyle görüşen çocukların ailesinin talebi, "mayo, bikini, şort haricinde tişört, elbise türü kıyafetle havuza girilmesinin yasak olduğu" yönündeki site yönetim kurulu kararı gerekçe gösterilerek reddedildi.

Yaşanan olay nedeniyle tatilini yarıda kesen aile, çocuklarının ayrımcılığa maruz kaldığını ileri sürerek TİHEK'e başvurdu.

Başvuruyu değerlendiren TİHEK, din ve inanç temelinde ayrımcılık yasağı ihlali nedeniyle site yönetimine üst sınırdan 204 bin 285 lira idari para cezası verdi.

Kararın gerekçesinden

TİHEK'in ihlal kararında, Anayasa'da herkesin eşit olduğunun güvence altına alındığı, her türlü ayrımcılığın ise yasaklandığı anımsatıldı.

Anayasa'nın 24. maddesine göre herkesin, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğuna işaret edilen kararda, başvuru konusu olayda hukuki düzenlemelere aykırı hareket edildiği belirtildi.

Somut olayda, ayrımcılık yasağının da ihlal edildiği aktarılan kararda, şunlara yer verildi:

"Site yönetiminin ayrımcılık yasağını ve eşit muamele ilkesini ihlal etmediğini ispat edemediği somut olayda; tesettürlü mayo giyenlerin havuzdan yararlandırılmaması şeklindeki uygulama, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu 4. maddesinde ayrımcılık türleri arasında sayılan doğrudan ayrımcılık olarak değerlendirilmiştir. Somut olayda başvuranlarının din ve inancı nedeniyle sunulan hizmetten diğer kişilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasının engellenerek ayrımcılık yasağının ihlal edildiği kanaatine varılmıştır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adıyaman'da depremzede kadınlar 'Eli Yaman' çarşısında el emeği ürünlerini satışa sundu

2025-03-25 22:43 - Kültür Sanat

Ekonomistler 2025’te de Avusturya'da resesyon bekliyor

2025-03-27 18:08 - Ekonomi

Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı

2025-03-23 08:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Süper Lig'de 29. hafta mücadelesi yarın başlayacak

2025-03-27 10:57 - Spor

Reel Kesim Güven Endeksi martta 104,1'e çıktı

2025-03-25 11:08 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ramazan denetimlerinde 366,5 milyon lira ceza uyguladı

2025-03-29 09:32 - Çevre-Hayat

Bozcaada ve Gökçeada feribot seferleri Ramazan Bayramı tatili için güncellendi

2025-03-28 11:41 - Gündem

Zelenskiy: ABD tarafının Karadeniz'de koşulsuz ateşkesi sağlamasını bekliyoruz

2025-03-27 08:27 - Dünya

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa elemelerinde 2. hafta maçları tamamlandı

2025-03-26 06:02 - Spor

İsrail, Kadir Gecesi’nde Harem-i İbrahim Camisi'ni Müslümanlara açmayı reddetti

2025-03-26 16:32 - Dünya

İlgili Haberler

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi 17. Toplantısı Girne'de başladı

13:08 - Gündem

Pendik'te yanan iş yeri kullanılamaz hale geldi

12:47 - Gündem

İstanbul'da 1 Mayıs'ta gözaltına alınanlardan 36'sı adliyeye sevk edildi

12:38 - Gündem

Trafik kazaları, dünyada her yıl yaklaşık 1,2 milyon kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanıyor

11:27 - Gündem

Manisa'da yolcu otobüsünün devrildiği kazada 16 kişi yaralandı

11:03 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump'tan, 8 Mayıs'ın "Zafer Günü" olarak adlandırılması kararı

13:28 - Dünya

ABD borsaları, gümrük vergilerinin açıklandığı 2 Nisan'daki seviyelerine geri döndü

13:17 - Ekonomi

Otomotiv nisanda 3,1 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu

13:12 - Ekonomi

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi 17. Toplantısı Girne'de başladı

13:08 - Gündem

Türkiye'nin ham çelik üretimi yılın ilk çeyreğinde 9,3 milyon ton oldu

13:02 - Ekonomi