?>

Ticaret Bakanlığının güvensiz ürün denetimleri hız kesmeden sürdürülüyor

Ticaret Bakanlığınca devreye alınan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi'yle (TAREKS), 2011 yılından bu yana, ithalatta toplam 49 milyar sanayi ürünü denetlenirken uygunsuz ya da güvensiz bulunan toplam 424 milyon ürünün ülkeye girişi önlendi.

Ekonomi - 19 saat önce

Ankara

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ile yapılan Gümrük Birliği doğrultusunda AB ile aynı ürün güvenliği sisteminin Türkiye'de de uygulandığı belirtildi.

AB'deki mevzuat ve uygulama değişikliklerinin kısa sürede hukuk sistemine kazandırıldığına işaret edilen açıklamada, mevzuat hükümleri kapsamında oyuncaktan yapı malzemelerine, tıbbi cihazlardan anne bebek ürünlerine, ayakkabıdan tekstil ürünlerine kadar geniş bir ürün grubunun risk esaslı olarak ithalatta ürün güvenliği denetimine tabi tutulduğu bildirildi.

Açıklamada, mevzuata aykırı, tehlikeli, sağlığa zararlı ve güvensiz ürünlerin ülkeye girişinin engellendiğine, insan, hayvan, çevre sağlığını ve imalatçıları uygunsuz ithal ürünlerin oluşturduğu haksız rekabetten koruyacak adımların kararlılıkla atıldığına dikkat çekildi.

Bu kapsamda, dış ticarette ürün güvenliği denetimlerinde etkinliği artırmak amacıyla Bakanlıkça TAREKS'in hayata geçirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"TAREKS'in devreye alındığı 2011 yılından bu yana ithalatta toplam 49 milyar sanayi ürünü denetlendi. Uygunsuz ya da güvensiz bulunan toplam 424 milyon ürünün ülkemize girişi engellenmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan denetimlerle de uygunsuz tarım ve gıda ürünlerinin ülkemize girişi engellenmiştir. Söz konusu denetimler, uygunsuz bulunduğu için ülkeye girişine izin verilmeyen ürünlerin çok ötesinde büyük caydırıcı etki göstermektedir."

Uygunsuz veya güvensiz ürün arz edenlere 5 milyar lira ceza verildi

Açıklamada, ürün güvenliği faaliyetleri, mevzuat uyumu ve kalite altyapısının oluşturulmasının yanında dış ticarette ve iç piyasada mevzuata uygun ürünlerin piyasaya arzının sağlanmasında gözetim ve uygun olmayan ürünlerin piyasaya arzının engellenmesine yönelik denetimlerin yapıldığı kaydedildi.

Piyasaya arz edilmesi hedeflenen, arz edilen, piyasada bulundurulan veya hizmete sunulan tüm ürünlerin güvenli olması ve ilgili teknik düzenlemelere uygunluk göstermesi ve tüm aktörlerin yükümlülüklerine dair düzenlemeler yapıldığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bakanlığımız öncülüğünde 8 farklı yetkili kuruluşuyla ülkemiz piyasasına arz edilen ürünlerin mevzuatına uygun ve güvenli olması için gözetim ve denetim faaliyetleri yürütülmektedir. 2009 yılından bu yana yapılan denetimlerde uygunsuz ya da güvensiz bulunan 708 milyon ürün uygun hale getirtilmiş, piyasaya arzı yasaklanmış veya piyasadan toplatılmıştır. Piyasaya uygunsuz veya güvensiz ürün arz edenlere 5 milyar lira idari para cezası uygulanmıştır."

"e-Ticaretteki gelişmeler de yakından takip ediliyor"

Açıklamada, Bakanlığın, AB'nin teknik mevzuatının ulusal mevzuata aktarılmasından sorumlu olduğunun, bu doğrultuda ürün güvenliği alanında çalışmalara ve kalite altyapısının iyileştirilmesine öncülük ettiğinin altı çizildi.

Başta "CE" işareti, onaylanmış kuruluşlar, piyasa gözetimi ve denetimi, genel ürün güvenliği ve karşılıklı tanıma gibi hususları düzenleyen AB ürün güvenliği mevzuatının uyumlaştırıldığı, ürün gruplarına ilişkin 300'den fazla teknik düzenlemenin iç hukuka aktarılmasının koordine edildiği bildirilen açıklamada, AB üyesi ülkelerle denk bir kalite altyapısının oluşturulduğu vurgulandı.

Açıklamada, e-ticaret alanında kaydedilen gelişmelerin de yakından izlendiği, bu doğrultuda "Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik"in nisan ayı itibarıyla uygulamaya alındığı hatırlatıldı.

Söz konusu yönetmelik kapsamında, Türkiye'de faaliyet gösteren e-ticaret platformları, çevrim içi aracı hizmet sağlayıcılar ile ülkedeki nihai kullanıcılara ürün sunan internet sitelerinin, AB'deki yükümlülüklerle benzer şekilde, ürün listelemelerinde ilgili uyarılara, güvenlik işaretlerine, ürün görsellerine, üretici, ithalatçı veya Türkiye'de yerleşik iktisadi işletmecinin kimlik ve iletişim bilgilerine yer vermeleri gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, bu yönetmeliğin 8 Bakanlıkça uygulandığı vurgulandı.

Açıklamada, aracı hizmet sağlayıcıların, vatandaşların ürün güvenliği ile ilgili hususlarda hızlı şekilde geri bildirim yapabilmelerine olanak tanımak, yetkili kuruluşlardan gelen içerik kaldırma taleplerini yerine getirmek amacıyla "ürün güvenliği temas noktası" oluşturmalarının sağlandığı ifade edildi.

"Gereken her adım kararlılıkla atılıyor"

Yetkili kuruluşlarca uygunsuz olduğu belirlenen ürünlerin bildirim yapıldıktan sonra en geç 24 saat içerisinde yayından kaldırılmasının yasal bir zorunluluk olduğuna değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aksi halde, söz konusu ürünler Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından erişime kapatılmaktadır. Bakanlığımıza zaman zaman yapılan geri bildirimlerden, denetime konu olmadan, iktisadi işletmecilerin mevzuata istinaden kendiliğinden gereklilikleri yerine getirdikleri, mesela aracı hizmet sağlayıcıların uygunsuz olduğu ortaya çıkan ürünlerin satışını sonlandırdığı, imalatçı ile sözleşmeyi feshettiği görülmektedir. Yönetmelik hükümleri hem yerli hem de yabancı iktisadi işletmeler ve aracı hizmet sağlayıcılar için geçerlidir. Böylece, ülkemizde yerleşik iktisadi işletmelerin hem yurt dışından gönderilen, güvensiz olma ihtimali bulunan ürünlere karşı hem de yurt içinde olup da düzenlemelere uymayanlara karşı haksız rekabetten korunması amaçlanmaktadır. Bundan sonraki süreçte de yapay zeka destekli olarak geliştirdiğimiz yeni denetim altyapısıyla hem denetim kapasitemizi artıracak hem de kaynaklarımızı daha verimli kullanarak daha hızlı, hedefe odaklı ve önleyici denetimler gerçekleştireceğiz. Ürün güvenliğinin sağlanması ve e-ticaret alanında güvenli bir piyasa yapısının oluşturulması için gereken her adım kararlılıkla atılmaktadır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş ile Kocaelispor, Süper Lig'de 41. maça çıkacak

2025-09-29 00:17 - Spor

ABD'nin Michigan eyaletinde kilisede düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi öldü, 8 kişi yaralandı

2025-09-29 00:23 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Federasyon defterinin bizim için kapandığını BM'ye ilettik

2025-09-29 00:02 - Dünya

Moldova'daki seçimlerde 3 parti ve 2 blok parlamentoya girdi

2025-09-29 08:07 - Dünya

Erciyes Kayak Merkezi'nde kurtarma ekipleri tatbikatlarla yeni sezona hazırlanıyor

2025-09-29 12:27 - Çevre-Hayat

Can Holding'e yönelik soruşturmada haklarında gözaltı kararı verilen 12 zanlı yakalandı

2025-09-29 09:42 - Gündem

Nitelikli dolandırıcılık şebekesine yönelik Tekirdağ merkezli operasyonlarda 41 şüpheli tutuklandı

2025-09-29 08:27 - Asayiş

Makine çevirisi hız ve erişimi artırsa da doğru ve bağlamsal çeviri için insan dokunuşu vazgeçilmez

2025-09-29 12:17 - Teknoloji

Sisler altındaki Karadeniz yaylalarından dönüş yolculuğu başladı

2025-09-29 11:37 - Çevre-Hayat

Kızılay'dan "altın kan" için zamana karşı yarış

2025-09-29 12:08 - Sağlık

İlgili Haberler

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi'nde sigortacılığın dijital geleceği konuşuldu

20:23 - Ekonomi

TCMB ile Gambiya Merkez Bankası arasında mutabakat zaptı imzalandı

19:43 - Ekonomi

TCMB, İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu toplantısına ev sahipliği yaptı

19:03 - Ekonomi

Avrupa Sigorta Birliği Direktörü Jensen: Dijital araçlar bizi dönüştürüyor

16:22 - Ekonomi

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi başladı

15:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump'ın Gazze girişimlerine ilişkin ortak açıklama

01:47 - Gündem

KKTC'nin seçmen sayısı 218 bin 313 oldu

01:42 - Dünya

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze Planını Hamas'a iletti

01:37 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Arap mevkidaşlarıyla telefonda Trump'ın Gazze planını görüştü

00:28 - Gündem

Trump'ın Gazze planına dünyadan tepkiler

00:22 - Dünya