?>

Ticaret Bakanlığı, zeytinyağı ihracatına yönelik ilave tedbirlerin yürürlüğe konulduğunu bildirdi

Ticaret Bakanlığı, artan dış talep ve dünya fiyatları sebebiyle yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatlarına olan olumsuz etkisinin devam ettiğini, 1 Kasım'a kadar ihracata yönelik ek tedbirler alındığını bildirdi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK) verilerine göre, Avrupa'da yaşanan kuraklık nedeniyle, İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyada zeytinyağı üretiminin 2022/2023 sezonunda yüzde 20 azaldığı, Türkiye'de üretimin yüzde 62 artış gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatındaki hızlı yükselişin yurt içi fiyatlara yansıdığı, zeytinyağı perakende fiyatlarında iç piyasada görülen artışın, son bir yıllık dönemde genel fiyat artışının oldukça üzerinde seyrettiği kaydedildi.

Avrupa Birliği'nin (AB) yüksek gümrük vergilerinden dolayı, Türkiye'nin AB üyesi ülkelere olan katma değerli ve nihai tüketiciye yönelik ambalajlı zeytinyağı ihracatının çok düşük miktarda yapılabilmekte olduğu belirtilen açıklamada, özellikle İtalya ve İspanya'nın Türkiye'den ithal ettikleri dökme ve varilli zeytinyağını işleyerek yeniden üçüncü ülkelere pazarladığına işaret edildi.

Açıklamada, dış talep sebebiyle yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının, ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlanması amacıyla her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 cent kesinti yapılmasını düzenleyen kararın 19 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.

Zeytinyağı sektörüne ilişkin dış ticaret, yurt içi arz, tedarik, yurt dışı ve yurt içi fiyatlar konusunda Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmelerin sektör paydaşlarıyla yoğun temas halinde bakanlıkça yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu çerçevede dünyada azalan zeytinyağı rekoltesinin sebep olduğu artan dış talep ve dünya fiyatları sebebiyle önemli ölçüde yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatlarına olan olumsuz etkisinin devam ettiği kaydedilmiştir. Bakanlığımızca bu şartlar altında yeniden bir değerlendirme yapılarak, önümüzdeki zeytinyağı hasat döneminin başlangıcı olan 1 Kasım 2023'e kadar, dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak ilave tedbirler yürürlüğe konulmuştur. "

Ticaret Bakanlığının söz konusu ilave tedbirlere ilişkin sektör temsilcilerine gönderdiği yazıda 1 Kasım'a kadar zeytinyağı ihracatının durdurulduğunun bildirildiği öğrenildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

En büyük köstebek türü Hakkari'de keşfedildi

2023-07-27 11:58 - Çevre-Hayat

Merkez Bankası rezervleri 113,6 milyar dolara yükseldi

2023-07-27 15:37 - Ekonomi

Koç Holding'den Yapı Kredi açıklaması

2023-07-28 20:09 - Ekonomi

Ordu'da doktoru darbettiği iddia edilen hasta yakını tutuklandı

2023-07-26 15:42 - Asayiş

100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu yarın Sivas'tan başlayacak

2023-07-31 10:47 - Spor

2023 Extreme Kupası Bolu'da başladı

2023-07-29 16:28 - Spor

Ankara'da sıcak hava başkentlileri bunalttı

2023-07-27 17:43 - Gündem

SSB'den yeni yapay zeka destekli proje

2023-07-26 13:48 - Gündem

Ümraniye'de İETT otobüsünde çıkan yangın söndürüldü

2023-07-26 16:02 - Asayiş

Küresel piyasalarda Fed sonrası gözler ECB'ye çevrildi

2023-07-27 09:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Programı 2025 yılı ikinci çağrı sonuçları belli oldu

16:18 - Ekonomi

Güneydoğu Anadolu'nun hububat ihracatı 10 ayda 2,9 milyar dolara ulaştı

14:47 - Ekonomi

Trabzon'daki balıkçı tezgahlarında hamsinin kilogramı 75 liradan satılıyor

14:37 - Ekonomi

Gıdalarda pestisit kalıntılarının maksimum limitlerine ilişkin esaslar düzenlendi

14:23 - Ekonomi

"EU-Türkiye Business Summit" etkinliği Brüksel'de yarın gerçekleştirilecek

14:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Suriye'nin Süveyda ilindeki şiddet olaylarına karışan bazı bakanlık mensupları tutuklandı

19:33 - Dünya

Hakkari'de Zap Suyu'na düşen pikapta yaralanan 4 kişiden 2'si hayatını kaybetti

19:28 - Gündem

Borussia Dortmund'un yıldızı Adeyemi, muşta ve elektroşok silahı taşıdığı için ceza aldı

19:23 - Spor

Ukrayna'daki yolsuzluk skandalında İsrail'e kaçan Mindich'in durumu merak konusu oldu

19:13 - Dünya

Hakkari'de Zap Suyu'na düşen pikaptaki 4 kişi bot yardımıyla kurtarıldı

19:03 - Gündem