?>

Ticaret Bakanlığı, yerli üreticiyi dampingli ithalattan korumak için yeni kararları uygulamaya aldı

Bakanlık tarafından halihazırda 130 dampinge ve sübvansiyona karşı tedbir alınırken ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin yeni tebliğler de yürürlüğe girdi.

Ekonomi - 2 ay önce

Ankara

Ticaret Bakanlığı, dampingli ithalattan kaynaklanan zararların önüne geçmek amacıyla yeni kararları uygulamaya alırken ithalatta haksız rekabetin önlenmesine yönelik bazı tebliğler yürürlüğe konuldu.

????

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yerli üretici ile milli üretimi haksız ticaret ve dampingli ithalattan korumaya yönelik çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Uluslararası ticaret kurallarıyla yürütülen soruşturmalar sonucu, yerli üreticinin haksız rekabete karşı güçlü şekilde korunduğu vurgulanan açıklamada, böylelikle dampingli ithalattan kaynaklanan haksız ticaretin ve zararın önüne geçildiği ifade edildi.

Açıklamada, bu kapsamda halihazırda 130 dampinge ve sübvansiyona karşı tedbir alındığı, ayrıca 9'ar üründe 14 nihai gözden geçirme ve 23 damping soruşturmasının devam ettiği bildirildi.

"Soruşturmalar mevzuat çerçevesinde yürütülecek"

Söz konusu soruşturmaların nasıl başlatıldığına ilişkin bilgi verilen açıklamada, "İthalatta haksız rekabetin önlenmesi hakkındaki mevzuat çerçevesinde, şikayet üzerine veya gerektiğinde resen yapılabilen inceleme sonucunda, dampinge konu olan ithalatın ve bu ithalattan kaynaklanan maddi zararın varlığı konusunda yeterli delillerin bulunması durumunda soruşturma açılabilmektedir." ifadeleri kullandı.

Açıklamada, ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin yakın dönemde 2025/7, 2025/8, 2025/9 ve 2025/10 sayılı tebliğlerin yayımlandığı hatırlatıldı.

Bu tebliğlerle başlatılan soruşturmaların mevzuat çerçevesinde yürütüleceği belirtilen açıklamada, soruşturmaya ilgili taraf olarak katılmak isteyenlerin belirtilen sürelerde Ticaret Bakanlığı'na başvurmaları gerektiği, soruşturma tamamlanana kadar mevcut dampinge karşı önlemin yürürlükte kalacağı kaydedildi.

"Milli üretim" vurgusu

Açıklamada, söz konusu tebliğler kapsamında Çin, Endonezya, Hindistan, Malezya, Pakistan, Tayland, Vietnam menşeli "sentetik veya suni devamsız liflerden iplikler (kesik elyaf ipliği)" ithalatında yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemlerin gözden geçirilmesine yönelik bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı aktarıldı.

Yerli üretim dalı tarafından yapılan başvuru üzerine Çin menşeli "güneş panelleri için bağlantı kutuları", "sodyum glukonat" ve "fotovoltaik paneller için alüminyum çerçeveler" ithalatına yönelik de bir damping soruşturması başlatıldığına dikkati çekilen açıklamada, "Ticaret Bakanlığı, adil olmayan uygulamalara ve haksız rekabete karşı yerli üretimin, milli üretimin yanında yer almaya ve istihdam hedefleri doğrultusunda ithalat politikalarını etkin bir şekilde düzenlemeye devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

7. Etnospor Kültür Festivali'nde hayatını kaybeden Gazzeli çocuklar anılıyor

2025-05-22 20:12 - Spor

7. Etnospor Kültür Festivali başladı

2025-05-22 14:17 - Spor

Avrupa Güreş Federasyonu'nda ilk Azerbaycanlı üye: Yusif Abbasov

2025-05-24 07:06 - Özel Haber

Rusya’da dijital ruble gündeme getirildi

2025-05-26 07:34 - Özel Haber

Çaykur Rizespor, Beşiktaş'ı deplasmanda yendi

2025-05-25 21:23 - Spor

Altmışlık "delikanlılar" sokak basketbolunun vazgeçilmezleri oldu

2025-05-23 11:48 - Çevre-Hayat

İmalatçı KOBİ'lere 30 milyar liralık yeni destek paketi müjdesi

2025-05-23 09:12 - Ekonomi

Eyüpspor, Süper Lig'de Antalyaspor'u ağırlayacak

2025-05-24 00:18 - Spor

HOMETEX Ev Tekstil Fuarı kapılarını açtı

2025-05-20 16:43 - Ekonomi

Galatasaray Teknik Direktörü Buruk AA'nın konuğu oldu

2025-05-26 15:07 - Spor

İlgili Haberler

İngiltere'de işsizlik son 4 yılın en yüksek seviyesinde

14:13 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı'ndaki üçlü pist uygulamasıyla bir saatte 81 uçak havalandı

13:58 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump'a göre Hindistan'la ticaret anlaşması çok yakın, AB ile mümkün

13:52 - Ekonomi

Ata mirası dondurma 30'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor

13:37 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı bu yıl da "Dünyanın En İyi Havalimanı" seçildi

13:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İngiltere'de işsizlik son 4 yılın en yüksek seviyesinde

14:13 - Ekonomi

İngiltere'de oy kullanma yaşı 16'ya düşürülecek

14:08 - Dünya

Rusya: Üçüncü tur müzakereler için Ukrayna'dan teklifleri bekliyoruz

14:03 - Dünya

İstanbul Havalimanı'ndaki üçlü pist uygulamasıyla bir saatte 81 uçak havalandı

13:58 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump'a göre Hindistan'la ticaret anlaşması çok yakın, AB ile mümkün

13:52 - Ekonomi