?>

Ticaret Bakanı Bolat: Eylül ayında cari fazla verilmesi bekleniyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ödemeler dengesi verilerine göre eylül ayı itibarıyla cari fazla verilmesinin beklendiğini belirterek, "Cari işlemler hesabında kalıcı iyileşmenin sağlanmasına yönelik çalışmalarımız kararlıkla devam edecektir." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Bolat, sosyal medya hesabından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi.

Verilere göre, geçen yılın ağustos ayında 2,8 milyar dolar, bu yılın temmuz ayında 5,5 milyar dolar olan cari işlemler açığının, yıllık yüzde 77,5, aylık ise yüzde 88,8 düşüşle ağustosta 619 milyon dolar olarak gerçekleştiğine işaret eden Bolat, "Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 6,1 milyar dolar ile yılın en yüksek fazlasını vermiştir. Ağustos ayı itibarıyla 12 aylık cari işlemler açığı 59,1 milyar dolardan 57 milyar dolara gerilemiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise son 12 aylık toplamda 37,5 milyar dolar fazla verilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos ayında cari fazla verilmesinde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının aylık yüzde 32,8, yıllık ise yüzde 26,4 azalarak 7,1 milyar dolar olmasının etkili olduğunu vurgulayan Bolat, "Ağustos ayında hizmet ihracatımız 11 milyar dolar, seyahat gelirlerimiz ise 6,2 milyar dolar olarak gerçekleşerek aylık bazda rekor seviyeye yükselmiştir. Böylece hizmet ve seyahat gelirlerimiz yıllıklandırılmış olarak ağustosta sırasıyla 96,8 milyar dolar ve 45,5 milyar dolar gerçekleşerek rekorunu tazelemiştir." ifadelerini kullandı.

Eylül verilerinde cari fazla beklentisi

Bolat, eylül ayında Bakanlığın geçici dış ticaret istatistikleri kapsamında dış ticaret açığının aylık yüzde 42,4, yıllık ise yüzde 48,1 azalışla 5 milyar dolar olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda eylül ayında cari fazla verilmesi beklenmektedir. Bakanlık olarak mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik desteklerimiz ve yerli üreticiyi korumaya dönük uyguladığımız ithalat politikaları ile cari işlemler hesabında kalıcı iyileşmenin sağlanmasına yönelik çalışmalarımız kararlıkla devam edecektir. Böylelikle bir taraftan Türkiye ekonomisindeki büyüme ortamı sağlamlaştırılacak, diğer taraftan makroekonomik istikrarı kuvvetlendirici yapısal dönüşüm sağlanacaktır. Katma değerli ve inovasyon odaklı üretim ve yatırım, istihdam, ihracat, cari fazla ve adil bölüşüm önceliklerimiz ile Türkiye ekonomisini Türkiye Yüzyılı'na taşıyacak politikaları kararlılıkla hayata geçireceğiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BM'den Libya'da selden etkilenenler için yardım çağrısı

2023-10-05 20:28 - Dünya

Uluslararası Uzay Kongresi 2026'da Antalya'da düzenlenecek

2023-10-06 13:23 - Teknoloji

İTO Başkanı Avdagiç'ten şirketlere "öz kaynak" uyarısı

2023-10-11 12:32 - Ekonomi

Şampiyon VakıfBank, kupasına kavuştu

2023-10-11 23:53 - Spor

Çin Açık tenis turnuvasını Jannik Sinner kazandı

2023-10-05 14:22 - Spor

Gökhan İnler UEFA'nın eğitim programına seçildi

2023-10-10 17:53 - Spor

Hava yolu şirketleri, İsrail uçuşlarını askıya alıyor

2023-10-09 13:13 - Dünya

Fenerbahçe, Süper Lig'de 8'de 8 yaptı

2023-10-08 21:17 - Spor

Tekirdağ'da ağlara takılan lüfer tezgahlarda yerini aldı

2023-10-05 13:12 - Ekonomi

Türk askerinin Lübnan'daki görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkere TBMM'de

2023-10-06 12:12 - Gündem

İlgili Haberler

Memur ve memur emeklisinin zam oranı belirlendi

17:03 - Ekonomi

Rusya'dan Google ve Wikipedia'ya 13 milyon ruble ceza

16:58 - Ekonomi

İzmir ve İstanbul'daki marketlerde fiyat denetimleri sürüyor

16:13 - Ekonomi

İzmir'deki marketlerde fiyat denetimleri sürüyor

15:58 - Ekonomi

İzmir'de marketlerde fiyat denetimleri sürüyor

15:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Aksakallı'yı kabul etti

21:03 - Gündem

Süper Lig'de 7 kulüp PFDK'ye sevk edildi

20:02 - Spor

İsrailli gazeteci, Gazze'de Filistinli gazetecilerin öldürmesini sevinçle karşıladı

19:32 - Dünya

Datça'da sahilde dinlenen fok için bölgeye güvenlik şeridi çekildi

19:12 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırıları Avrupa siyasetinde istifalara neden oldu

18:38 - Dünya