Tıbbi sülük yetiştiriciliğinde keçi kanının verimi artırdığı literatüre girdi

Isparta'da bilim insanları, tıbbi sülük yetiştiriciliğinde keçi kanı kullanılmasının daha doğal olduğunu ve yüksek verim sağlandığını dünya literatürüne kazandırdı.

Teknoloji - 4 gün önce

Isparta
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tıbbi Sülük Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Ceylan, tıbbi sülüklerin asırlardır geleneksel tıpta kullanıldığını söyledi.
????
Son yıllarda sülük salgılarının modern tıpta kullanımına yönelik bilimsel verilerin arttığını ve Türkiye'de geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına ilişkin yasal düzenlemeler yapıldığını belirten Ceylan, "Göllerden toplanan sülüklerin, çeşitli hastalıkları bulaştırabileceği riskini önlemek için, sadece üretim çiftliklerinden elde edilen sülüklerin kullanımına izin verildi. Bu durum tıbbi sülük yetiştiriciliğini bir anda gündeme taşıdı." dedi.
Yetiştiricilikte en kritik başlıklardan birinin besleme süreci olduğunu ifade eden Ceylan, sülüklerin steril koşullarda temin edilen kanla beslendiğini ve doğru kan türünün üretim verimliliğini doğrudan etkilediğini anlattı.
Ceylan, tıbbi sülüklerde verimi artırmak amacıyla TÜBİTAK destekli "Tıbbi Sülük Yetiştiriciliğinde Görülen Deformasyonların Nedenleri ve Sülüklere Etkilerinin Araştırılması Projesi"ni yürüttüklerini kaydetti.
Proje kapsamında farklı hayvan kanlarını eş zamanlı olarak incelediklerini dile getiren Ceylan, şöyle devam etti:
"Yaptığımız araştırmada keçi kanının, yaygın kullanılan sığır kanını dahi geride bıraktığına ilişkin önemli bulgular elde ettik. Keçi kanı, yetiştiricilikte sorunları azaltan ve verimliliği artıran bir seçenek olarak öne çıktı. Doğal keçi kanı kullanılarak yapılan sülük üretiminde diğer kan tiplerine kıyasla daha yüksek büyüme performansı elde edildi ve sülüklerin sağlığı daha üst düzeye çıktı. Bu durum, üretim periyodunda daha çok sayıda sağlıklı sülüğün kısa sürede büyütülmesi anlamını da taşımakta."

Teke Yöresi için ekonomik fırsat

Teke Yöresi'nde keçi varlığının güçlü olduğuna dikkati çeken Ceylan, bu sonucun bölge için ekonomik fırsat oluşturabileceğini kaydetti.
Keçi kanının, üretim sürecinde kimyasal kullanımını azaltabildiğini belirten Ceylan, "Sığır kanıyla yapılan yetiştiricilikte pıhtılaşmayı önlemek için kimyasal madde kullanılması gerekirken, keçi kanı bu ihtiyacı ortadan kaldırarak daha doğal bir üretim modeli sunuyor." diye konuştu.
Çalışmanın uluslararası literatüre kazandırıldığını dile getiren Ceylan, "Elde ettiğimiz bulgular yalnızca ülkemiz için değil, dünya ölçeğinde de önemli. Çalışmamız alanında saygın bir dergi olan Aquaculture International'da (Avrupa Su Ürünleri Yetiştiriciliği Derneğinin resmi dergisi) yayımlandı ve sektörün kullanımına sunuldu." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Atış poligonuna bitkin halde gelen tilki 'Barut' polislerle dost oldu

2026-02-20 14:47 - Magazin

Bakan Bayraktar ile Rusya Başbakan Yardımcısı Novak Rusya ve Türkiye enerji işbirliğini görüştü

2026-02-20 20:56 - Özel Haber

Ankara ve Moskova, Güney Kafkasya’yı görüştü

2026-02-20 17:08 - Özel Haber

İngiltere hükümeti, eski Prens Andrew'u kraliyet tahtı varisliği sırasından çıkarmayı değerlendiriyor

2026-02-21 09:21 - Magazin

Rüya tabiri isteyen de takma dişi kaybolan da 112'yi aradı

2026-02-21 11:28 - Magazin

'Cemre Vakfı Tanıtım Programı' AKM'de yapıldı

2026-02-20 19:13 - Kültür Sanat

Belediyenin yapay zeka asistanı ile vatandaşlar arasında gülümseten diyaloglar yaşanıyor

2026-02-21 12:47 - Magazin

NYT: ABD ordusu, Katar'daki El-Udeyd üssünden yüzlerce askeri tahliye etti

2026-02-21 00:27 - Medya

Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı 16. Olağan Mütevelli Heyeti Toplantısı yapıldı

2026-02-20 23:32 - Kültür Sanat

Keledoş: Van'da asırlardır sofraları süsleyen lezzet

2026-02-21 13:27 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Türk Telekom ve ZTE'den 5G akıllı cihaz ve sürdürülebilir teknolojilerde işbirliği

20:02 - Teknoloji

Anthropic, Pentagon'un talebini reddetti, yapay zekası Claude zirveye yerleşti

14:27 - Teknoloji

Atık ısıyı elektrik enerjisine çeviren, endüstriyel üretime uygun nano seramik folyo geliştirildi

13:27 - Teknoloji

Demir cevherinin analizi için yerli referans malzeme üretildi

13:18 - Teknoloji

Yapay zekanın savaş ortamında kullanımı hukuki soru işaretlerini büyütüyor

12:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Kiev'de iftar programına katıldı

00:08 - Dünya

Hollanda'da Cami Meydanı'nda düzenlenen sokak iftarına yaklaşık 1500 kişi katıldı

00:02 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

İçişleri Bakanı Çiftçi, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığını ziyaret etti

23:32 - Gündem

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Soylu Edirne'de iftar programında konuştu

23:13 - Gündem

Tahran’ın çeşitli noktalarında toplanan halk, ABD ve İsrail saldırılarını protesto etti

23:07 - Dünya