?>

THD Başkanı Prof. Dr. Demir: Uzun süre hareketsiz kalmak tromboz nedeni

THD Başkanı Prof. Dr. Demir, "Uzun süreli yolculuklar, venöz tromboz oluşma riskini 2-4 kat arttırır." dedi.

Sağlık - 8 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Türk Hematoloji Derneği (THD) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, uzun süre hareketsiz kalmanın tromboz nedeni olduğuna ve uzun süreli yolculukların venöz tromboz oluşma riskini 2-4 kat arttırdığına dikkati çekerek, 6-8 saatten uzun süreli hava yolculukları başta olmak üzere tüm yolculuklar için her 1-2 saatte bir ayağa kalkılması ve yürünmesi, seyahat esnasında sigara kullanmaktan kaçınılması, rahat giysilerin tercih edilmesi, oturma pozisyonunun sık değiştirilmesi ve sıvı kaybının önlenmesinin önerildiğini bildirdi.

Demir, Dünya Tromboz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, trombozun dünyada en sık görülen 3 ölümcül kalp-damar hastalıklarının (kalp krizi, inme-felç ve venöz tromboembolizm) ortak mekanizmasında ve bu hastalıkların oluşumunda yer alan sessiz bir klinik tablo olduğunu belirtti.

Trombozun, atar ve toplar damar içinde kan pıhtısının oluşması ve kan akışını engellemesi durumuna verilen isim olduğunu anlatan Demir, şu bilgileri verdi:

"Damar tıkanmasına bağlı olarak organ yetersizlikleri, sakatlıklar ve ölüm meydana gelebilmektedir. Dünyada ölüm nedenlerinin ilk sırasında tromboza yol açan kalp-damar hastalıkları gelmektedir. Akut koroner sendrom (kalp krizi ve benzeri olaylar) ve inmeler toplum tarafından iyi bilinen kalp-damar hastalıklarıyken, toplardamar tıkanıklığı (venöz tromboembolizm-VTE) konusunda yeterli bilgi birikimi ve farkındalık mevcut değildir. VTE hem bacak derin damarlarında (derin ven trombozu-DVT) hem de akciğer damarlarında (pulmoner emboli-PE) ortaya çıkabilmektedir. VTE de sakatlığa ve ölüme yol açabilir. Özellikle hastanede yatan hastaların en önemli ölüm nedenlerinin başında pulmoner emboli gelmektedir."

Demir, ABD ve Avrupa'da, VTE ile ilgili olaylar yüzünden AIDS, meme kanseri, prostat kanseri ve motorlu araç kaza kaynaklı ölümlerin toplamından daha çok insanın hayatını kaybettiğini belirterek, derin ven trombozunun yıllık görülme sıklığı binde 15 iken, pulmoner embolinin binde 9 olduğunu ifade etti. Demir, bunun yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığına ve erkeklerde kadınlara göre daha fazla görüldüğüne işaret etti.

VTE oluşumunu kolaylaştırıcı risk faktörlerini "geçici" ve "kalıcı" risk faktörleri şeklinde açıklayan Demir, kalıcı risk faktörlerinin çoğunlukla ailesel olduğunu, aile bireylerinde var olan bir genetik bozukluğun kişiye geçmesi ile VTE oluşumuna yatkınlık sağlandığını anlattı.

"VTE'nin önlenmesi küresel bir sağlık önceliği olmalı"

Prof. Dr. Demir, uzun süre hareketsiz kalmanın tromboz nedeni olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Uzun süreli yolculuklar venöz tromboz oluşma riskini 2-4 kat arttırır. 6-8 saatten uzun süreli hava yolculukları başta olmak üzere tüm yolculuklar için her 1-2 saatte bir ayağa kalkılması ve yürünmesi, seyahat esnasında sigara kullanmaktan kaçınılması, baskı oluşturmayan rahat giysilerin tercih edilmesi, bacakların sık olarak kasılıp gevşetilmesi, oturma pozisyonunun sık değiştirilmesi, sıvı kaybının önlenmesi ve bu amaçla tercihen alkol içermeyen sıvıların içilmesi, varis çoraplarının kullanımı ve uzun süreli hareketsizliğe yol açabilecek yatıştırıcılar ile alkol kullanımından kaçınılması önerilir."

Hastalığın işaretleri olan, bacakta pıhtı nedeniyle oluşan derin ven trombozu (DVT) ile akciğerlere oluşan pulmoner embolinin (PE), birbirinden farklı olduğuna değinen Demir, DVT'nin bacak ağrısı, hassasiyet ve şişlik yaparken, PE'nin nefes darlığı, göğüs ağrısı, nefes almada güçlük ve öksürük ve bazen kanlı balgam yapabildiğine değindi.

Demir, bacak ve akciğerlerde anormal kan pıhtısı oluşumunun önlenebileceğinin ve tıbbi testlerin tanıyı doğrulamak için gerektiğinin altını çizdi.

Muhabir: Andaç Hongur

Haftanın Öne Çıkanları

'Stresli ortamda çalışmak unutkanlık sebebi'

2017-10-06 14:37 - Sağlık

Başbakan Yıldırım, Türkiye-İzlanda maçını izledi

2017-10-07 01:32 - Spor

Hafriyat kamyonu ile minibüs çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

2017-10-06 15:32 - Asayiş

Antalya'da kadını darbeden iki polisten biri tutuklandı

2017-10-05 19:47 - Genel

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi sonuçlandı

2017-10-05 16:43 - Ekonomi

FETÖ'nün 'hususi'lerine operasyon

2017-10-06 13:43 - Genel

Yolcu otobüsünde 139 kaçak göçmen yakalandı

2017-10-05 21:37 - Gündem

Arap Birliği'nden BM'nin Yemen raporuna tepki

2017-10-09 10:22 - Dünya

'Bağımsızlığın olmasını önleyeceğiz'

2017-10-08 15:07 - Dünya

Türk-Mısır İş Forumu kasımda yapılacak

2017-10-06 18:53 - Genel

İlgili Haberler

Sağlık Bilimleri Üniversitesi 9 ülkede eğitim veriyor

11:53 - Sağlık

Türk bilim insanlarından gözdeki sarı nokta hastalığı için özgün ilaç

11:32 - Sağlık

Motosiklet kazasında hayatını kaybeden gencin organları vasiyeti üzerine bağışlandı

11:28 - Sağlık

Bakan Memişoğlu: Aile hekimlerinin taramalarında 662 bin vatandaşta kardiyovasküler risk belirlendi

22:13 - Sağlık

Tütün endüstrisinden gençlere yeni nesil saldırı: elektronik sigara

12:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı'na ilişkin yargılama sürdü

01:08 - Gündem

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon ilk galibiyetini aldı

00:37 - Spor

Devler Ligi'nin ikinci haftası 9 maçla başladı

00:28 - Spor

Küresel Sumud Filosu'nun Gazze'ye ulaşmasına 175 deniz mili kaldı

23:57 - Dünya