?>

Tescilli Bursa bıçağı üreticileri Kurban Bayramı öncesi yoğun mesai yaptı

Tarihi yaklaşık 700 yıl öncesine dayanan, kalitesi, uzun ömrü ve keskinliğiyle ünlü, coğrafi işaret tescilli Bursa bıçağı üreticileri, Kurban Bayramı öncesinde yurt içi ve yurt dışından gelen talepleri karşılayabilmek için yoğun çalıştı.

Çevre-Hayat - 3 gün önce

Bursa

Bursa Büyükşehir Belediyesince 2014 yılında başvurusu yapılan ve 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen Bursa bıçağı, yurt içinin yanı sıra Fransa, İngiltere, Suudi Arabistan, Lübnan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden rağbet görüyor.

????

Bursalı bıçakçılar, özellikle tescil belgesinin alınmasından sonra gelen taleplere yetişmekte güçlük çekiyor.

Ramazan Bayramı'ndan sonra başlayan hummalı çalışmada kurban bıçağı taleplerini karşılamak için çaba gösteren esnaf, önce makasla çelik ham maddeyi şekillendiriyor. Damgalama ve ısı işleminin ardından parlatma, sap takma ve bilemeyle bıçaklar kullanıma hazır hale getiriliyor.

"Özellikle Arap ülkelerinde fazla satılır"

Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Fatih Adliğ, iyi bir süreç geçirdiklerini söyledi.

Adliğ, Ramazan Bayramı'yla siparişler aldıklarını ve Kurban Bayramı'na kısa süre kala siparişlerin çoğunu teslim ettiklerini belirterek, "Güzel bir süreç geçirdik. Esnafımız gayet mutlu bir sezon geçirdi çünkü malımız satıldı. Bursa bıçağının öneminin öne çıktığı belli oldu. Bu süreçte herkes gayet rahattı. Mallarını yetiştirdiklerini tahmin ediyorum. Birçoğu da yetiştirdi. Tabii ki yetiştiremeyen esnafımız olmuştur ama o da istisnadır." dedi.

Yoğun bir süreci geride bıraktıklarını anlatan Adliğ, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 10 milyon adetlik satış olmuştur. Yıl boyunca bunun 3-4 katı satış oluyor. Yani her sektörün olduğu gibi bizde de sezonluk olanlar var. Bağ sezonu var, fındık sezonu var. Her sezonda ayrı bir bıçak satıyoruz diyebiliriz. Bunu da topladığımızda büyük rakamlara ulaşıyoruz. Bütün bıçak türlerini Bursa'da biz üretebiliyoruz. Her sektöre hitap edebiliyoruz. Her türlü bıçak üretiyoruz. Peynir, kasap, şef gibi bıçakları üretiyoruz. Yıl boyunca ortalama 50 milyon adet üretim yapıyoruz. Bugün Fransa'da bile Bursa bıçağı satılıyor. Sonuç itibarıyla Bursa bıçağı kaliteli bir bıçaktır. Özellikle Arap ülkelerinde fazla satılır. Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün'e bıçak gönderiyoruz."

Adliğ, kentte yaklaşık 80 bıçak üreticisinin bulunduğunu ifade ederek, "Herkes birbiriyle koordineli çalışır. İşimizin aksadığı yerde başka esnafla işbirliğinde oluruz, onunla devam ederiz." dedi.

Son dönemde Bursa bıçağının tanıtımı için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Adliğ, bu tanıtımlarla taleplerin de arttığını vurguladı.

Kentte 35 yıldır Bursa bıçağı üretip satışını yapan Selami Şirin de kalitesi dolayısıyla Bursa bıçağının birçok kişi tarafından tercih edildiğini söyledi.

Bileme ve satın alma konusunda vatandaşlara tavsiyede bulunan Şirin, "Satış ve bileme için imalatçıları tercih etmeleri gerekiyor. Doğrama için 1-2 numara, kesim için 3 numara bıçaklar tercih edilmeli." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya'da "Mevlüde Genç Madalyası"na bu yıl futbolcu İlkay Gündoğan layık görüldü

2025-05-28 13:03 - Spor

Bel fıtığı rahatsızlığına "bilinçsiz müdahale" yapıldığını iddia eden hasta felç oldu

2025-05-28 12:42 - Sağlık

Yapay zeka projeleri için fon taleplerinde ciddi artış

2025-05-28 13:08 - Teknoloji

Bor madeni ve biberiye özünden ağız bakım suyu geliştirildi

2025-05-27 12:42 - Sağlık

Bakan Uraloğlu: 5G Mobil Haberleşme Sistemleri'ni seneye hizmete sunacağız

2025-05-29 14:32 - Teknoloji

D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

2025-05-27 11:42 - Sağlık

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus medyasının gündeminde

2025-05-31 07:18 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasayı aziz milletimizin envanterine katmakta kararlıyız

2025-05-27 17:43 - Siyaset

Çeviri Sepeti ve Eylül Çeviri kurucusu Cihan Kılıç Aydın: Çeviri sektörü değer görmeyi hak ediyor

2025-05-30 00:08 - Özel Haber

Türkiye MS Derneği, MS'in az bilinen belirtilerini yapay zekayla anlattı

2025-05-28 14:02 - Sağlık

İlgili Haberler

Kuşadası'nda ortaokul öğrencileri endemik bitkilerin önemine sergiyle dikkati çekti

16:33 - Çevre-Hayat

Libya'nın başkenti Trablus'taki son çatışmalar kurban pazarlarını olumsuz etkiledi

16:07 - Çevre-Hayat

Diyanet Bayram Gazetesi'nin 10'uncu sayısı çıktı

15:47 - Çevre-Hayat

Muş Ovası'nda karpuz fideleri toprakla buluştu

14:52 - Çevre-Hayat

İspanya'dan Mekke'ye at sırtında ulaşan hacı adayları Kabe'de gözyaşı döktü

14:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Beşiktaş Kulübü Başkanı Adalı: Dikilitaş projesi kulüp için tarihi bir fırsat

18:13 - Spor

PFDK'den 5 Süper Lig kulübüne ceza

18:07 - Spor

MİT'in operasyonuyla yakalanan terör örgütü DEAŞ'ın sözde sorumlusuna tutuklama talebi

17:57 - Gündem

Tekirdağ'da ormanlık alanlara girişler 4 ay süreyle yasaklandı

17:43 - Gündem

ECB, Bulgaristan'ın Avro Bölgesi'ne katılımına yeşil ışık yaktı

17:38 - Ekonomi