?>

Terör örgütü YPG/PKK'nın zulmü şüpheli ifadesinde

Gaziantep'te terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik soruşturmada kapsamında yakalanan şüpheli kadın, örgütün zulmünü anlattı.

Genel - 5 yıl önce

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik soruşturma kapsamında jandarma ekiplerince Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde aralık ayında yakalanan Z.C'nin (26) ifadesi ortaya çıktı.

Hakkındaki soruşturma devam eden Suriye uyruklu Z.C'nin savcılığa verdiği ifadede, örgüt hakkında detaylı bilgiler verdi.

Suriye'de Aynularap (Kobani) yakınlarındaki köyde ailesiyle yaşadığını ve terör örgütü YPG/PKK'nın köylerine geldiğini anlatan Z.C, "Evde yalnız olduğum vakit 3 örgüt mensubu evimize geldi. Şahıslardan biri sarıldı, beni öpmeye çalıştı. 'Biz sizi özgürleştireceğiz' şeklinde sözler söyledi ve örgüte katılmam konusunda ikna etmeye çalıştılar. Ben örgüte katılmak istemediğimi söyleyince, beni ve ailemi öldürmekle tehdit ettiler." ifadesini kullandı.

Daha sonra durumu ailesine anlattığını aktaran Z.C, şöyle devam etti:

"Annem ve babam 'sakın gitme' dediler. Yaklaşık bir ay sonra aynı örgüt mensupları yine eve geldi. Beni ailemle tehdit edip, zorla alarak Aynularap'ın içinde bulunan örgütün kampına götürüp bir odaya koydular. Burada yaşları 10-15 arasında değişen erkek çocuklar vardı. Bu çocuklar annelerinin yanına gitmek için ağlıyorlardı. Onları da zorla getirmişler. Yaklaşık bir saat sonra beni çağırdılar. Beni ikna etmeye çalıştırlar, kod isim vermek istediler, kabul etmedim, 'ailemin yanına gitmek istiyorum' dedim. Kabul etmediğim için beni bir hafta odaya kilitlediler. Her gün gelip ikna etmeye çalışıyorlardı. Çaresiz kaldığım için örgüte katılmayı kabul ettim."

Daha sonra bir köye götürüldüğünü, örgütsel ve silahlı eğitim verildiğini ifade eden Z.C, eğitimin ardından sözde mezuniyet töreni düzenlendiğini ve yemin ettirildiğini bildirdi.

"Yemin etmeyince 'cezaevine' koydular"

Z.C, zorla alındığı ve ailesini göstermedikleri için yemin etmediğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yemin etmeyince 'cezaevine' koydular. Burada benim gibi yemin etmeyen köylerden topladıkları 9 kişi daha vardı. Ben bu hapishanede yaklaşık bir hafta kaldım. Her gün gelip ikna etmeye çalışıyorlardı. 'Evin' kod isimli örgüt mensubu bana bağırarak, 'kendi iradenle söz vermezsen bu hapishaneden çıkamazsın, sana yemek ve su vermeyiz' dedi, diğer örgüt mensupları da bana baskı yaptılar ama kabul etmedim. Bir hafta sonra 'Evin' kod isimli kadın, beni Aynularap'a getirdi ve beni cepheye götüreceğini söyledi. Ben yemin etmediğim için bana ceza vermek için cepheye götürecekti."

Zorla silahlı çatışmanın yaşandığı bölgeye götürüldüğünü belirten Z.C, "5-6 kişi erkek 5-6 kişi bayan vardı. Bunların içinde benim gibi yemin etmeyen kişiler de vardı. Evin, başımızdaki sorumluya Kürtçe, 'biz bunları zorla getirdik, bunlara dikkat edin kaçmasınlar' dedi." ifadelerini kullandı.

"Buradan ya ölü ya da yaralı çıkabilirsiniz"

Daha sonra çatışmaya katıldığını ve diğer kadınların da kendisi gibi savaşmayı bilmediğini anlatan Z.C, "Yanımda bulunanlardan biri vuruldu ancak kimse yardıma gelmedi. Bir süre sonra yaşlı bir adamın gelip vurulan kişiyi aldığını gördüm. Örgüt mensupları bize 'buradan ya ölü ya da yaralı çıkabilirsiniz.' dedi." şeklinde bilgiler verdi.

Örgütten kurtulmak için kendisini ayağından vurduğunu, dışı toprakla sıvanmış panelvan tipi araçla taşındığını ve araçta kendisi gibi yaralı olduğunu belirten Z.C, gözlerini açtığında Türkiye sınırında olduğunu ve daha sonra yakalandığını kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı sağlığı tehdit ediyor

2020-05-18 18:57 - Çevre-Hayat

Türk teknoloji şirketinden Apple'a ihracat başarısı

2020-05-18 20:00 - Ekonomi

YTB ve UID'den Fransa'daki mülteci kampına yardım

2020-05-18 21:37 - Dünya

Süs bitkisi yetiştirdiği konteyner ekmek kapısı oldu

2020-05-14 16:17 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gençlere 19 Mayıs mesajı

2020-05-18 23:02 - Gündem

Bereketli toprakların ülkesi: Türkiye

2020-05-15 15:37 - Gündem

Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı sağlığı tehdit ediyor

2020-05-18 18:22 - Sağlık

Noterliklerde 'tek-çift' uygulaması sona erdi

2020-05-13 17:35 - Genel

Red Bull Chess Masters'a Tania Sachdev geliyor

2020-05-13 17:36 - Genel

Bolu'da sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı

2020-05-18 16:32 - Gündem

İlgili Haberler

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Muğla ve Adana'daki orman yangınları kontrol altına alındı

20:33 - Gündem

Trump'tan "Ukrayna'nın Rusya karşısında kazanma şansı yoktu" değerlendirmesi

20:13 - Dünya

Netanyahu, Hamas ateşkes anlaşmasını kabul etse bile Gazze'yi işgal edeceklerini söyledi

20:07 - Dünya

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, CHP Genel Başkanı Özel'in açıklamalarına tepki

19:37 - Siyaset

Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarındaki silahların tesliminde ilk aşama başladı

19:22 - Dünya