?>

Terk edilmiş kuyular, küresel metan emisyonlarının gizli kaynağı haline geldi

Küresel iklim politikaları ve karbon azaltım hedefleri gündemdeki yerini korurken, terk edilmiş petrol ve doğal gaz kuyuları ile kömür madenlerinden salınan metan miktarı, geçen yıl dünya genelinde 8 milyon tona ulaştı.

Ekonomi - 11 saat önce

Ankara

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) 2025 Küresel Metan Takip Raporu'nda, sadece terk edilmiş kömür madenlerinden kaynaklanan metan salımının geçen yıl yaklaşık 5 milyon ton, petrol ve doğal gaz kuyularından ise 3 milyon ton olduğu ifade edildi.

Buna göre, ABD'nin tek başına, terk edilmiş petrol ve gaz kuyularından kaynaklanan toplam salımın yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğu kaydedildi.

????

Raporda, "Fosil yakıt sektörü, günümüzde insan faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonlarının yaklaşık üçte birinden sorumlu. Petrol, gaz ve kömürdeki rekor üretim, sınırlı azaltım çabalarıyla birleşerek emisyonları yıllık 120 milyon tonun üzerinde tuttu. Bu yıl ilk kez Küresel Metan Raporu'na dahil edilen terk edilmiş kuyular ve madenler, 2024'te bu emisyonlara yaklaşık 8 milyon ton katkıda bulundu." ifadelerine yer verildi.

IEA uzmanları, bu tesislerin çoğunun geçmişte doğru şekilde kapatılmadığını ve sızdırmazlık uygulamalarının yetersiz olduğunu vurgularken, "Yeni terk edilen sahalar daha yüksek risk taşıyor. Metan, yıllarca atmosfere sızmaya devam edebilir." uyarısında bulundu.

Terk edilmiş kuyuların büyük kısmının karasal alanda bulunduğu ve dünya genelinde 8 milyonun üzerinde terk edilmiş kara kuyusu olduğu belirtilen raporda, ABD’nin tek başına 4 milyon kuyuyla listenin başında yer aldığı ifade edildi.

IEA, bu sahalardan kaynaklanan emisyonların, zamanında kapatılmaları ve izlenmeleri halinde büyük ölçüde önlenebileceğine dikkati çekti. Bununla birlikte, mevcut durumda terk edilmiş tesislerden kaynaklanan toplam metan salımı, küresel fosil yakıt sektöründeki en büyük 4 kaynak arasında yer alıyor.

Raporda, bu kuyuların çoğunun yıllarca denetimden uzak kaldığı, geçmişte faaliyet yürüten şirketlerin iflas etmiş ya da "izlerinin kaybolmuş" olması nedeniyle sorumluluk zincirinin belirsizleştiği ifade edildi. Bu da, özellikle gelişmiş ülkelerde bile düzenleyici otoritelerin harekete geçmesini zorlaştıran başlıca faktörler arasında yer alıyor.

"Basit çözümler" emisyonların yüzde 90'ından fazlasını önleyebilir

IEA verilerine göre, basit mühendislik çözümleriyle bu emisyonların yüzde 90’ından fazlası önlenebilir durumda. Kuyuların kapatılması, beton sızdırmazlık uygulamaları ve izleme sistemlerinin kurulması gibi müdahalelerle, bu görünmeyen emisyon kaynağı kontrol altına alınabilir.

IEA'nın değerlendirmesine göre, bu emisyonların önlenmesi yalnızca çevresel açıdan değil, ekonomik açıdan da avantajlı durumda bulunuyor.

Raporda konuya ilişkin, "Birçok durumda bu sızıntıları durdurmak, doğrudan metan gazını tekrar ekonomik değere dönüştürme potansiyeli taşıyor. Bu da yatırımı geri kazandıran bir fırsat yaratıyor." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, metan gazının iklim üzerindeki etkisinin karbon dioksite göre yaklaşık 80 kat daha güçlü olduğuna dikkati çeken uzmanlar, bu emisyonların önlenmesinin kısa vadeli küresel ısınmayı yavaşlatmak için en etkili adımlardan biri olduğunu vurguladı.

IEA'nın çağrısında, bu alanlarda yapılacak düzenlemelerin sadece geçmişte bırakılmış sorunları çözmeye değil, aynı zamanda mevcut enerji dönüşüm sürecinde "görünmeyen kayıpların" da ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacağı belirtildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Portekiz son 10 yılda 5. defa genel seçime gidiyor

2025-05-16 11:27 - Dünya

Coinbase, müşteri verilerini çalan hackerların 20 milyon dolar fidye istediğini belirtti

2025-05-15 21:23 - Ekonomi

Rus heyetinin başkanı Medinskiy: Fidan ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik

2025-05-16 00:28 - Dünya

NBA play-off'larında Nuggets, Thunder karşısında seriyi 3-3'e getirdi

2025-05-16 10:39 - Spor

İsrail’in gece yarısı başlayan saldırılarında 100'den fazla Filistinli can verdi

2025-05-16 10:33 - Dünya

BM: 2024 yılında silahlı çatışma bölgelerinde 56 bin kayıp vakası kaydedildi

2025-05-16 01:12 - Dünya

Putin, Brezilyalı mevkidaşı Lula da Silva ile telefonda görüştü

2025-05-15 00:17 - Dünya

Basketbol Süper Ligi'nde 30. hafta heyecanı başlayacak

2025-05-16 02:33 - Spor

Terk edilmiş kuyular, küresel metan emisyonlarının gizli kaynağı haline geldi

2025-05-16 11:53 - Ekonomi

AK Parti'nin 'Gençlik Festivali' İstanbul'da yapılacak

2025-05-16 00:07 - Siyaset

İlgili Haberler

THY'nin Kazakistan'ın başkenti Astana'ya uçuşlarının başlamasının 20. yılı kutlandı

22:38 - Ekonomi

Suriye'nin Dünya Bankası'na olan 15,5 milyon dolarlık borcu ödendi

21:08 - Ekonomi

e-ticaret platformu TEMU'nun temsilcileri Ticaret Bakanlığına çağrıldı

20:57 - Ekonomi

Borsa günü yükselişe tamamladı

18:42 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, Karadeniz'de sondaj çalışmalarında sona yaklaşıldığını bildirdi

18:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

BM'den İsrail'in saldırdığı Gazze'deki ölümleri önlemek için küresel eylem çağrısı

23:02 - Dünya

THY'nin Kazakistan'ın başkenti Astana'ya uçuşlarının başlamasının 20. yılı kutlandı

22:38 - Ekonomi

BM, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerini memnuniyetle karşıladı

21:47 - Dünya

Bakan Göktaş: Ülkemizin dört bir yanında aileyi merkez alan projeler hayata geçiriyoruz

21:33 - Siyaset

Suriye'nin ihtiyaç duyduğu insan kaynağı için Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulacak

21:27 - Dünya