?>

Terapi ile yutmayı yeniden öğrendiler

Serebral palsi, MS ve inme rahatsızlıkları nedeniyle katı ve sıvı gıdaları almada yutma sorunu yaşayan hastalar, 8 haftalık terapiler sayesinde yutmayı öğreniyor.

Sağlık - 6 yıl önce

Ankara

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak ve Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Yutma Polikliniğinde, serebral palsi, MS ve inme rahatsızlıkları nedeniyle katı ve sıvı gıdaların alımında sorun yaşayan hastalar, uzman hekimler ve terapistler eşliğinde yutmayı yeniden öğreniyor.

Merkeze başvuran en küçük hastalardan 10 yaşındaki serebral palsili Emre Demirhan Bozkuş, aldığı eğitimler sayesinde artık en sevdiği makarna ve pizzayı rahatlıkla yiyebiliyor.

Anne Sibel Bozkuş, Demir'in 6 aylık serebral palsili olarak dünyaya geldiğini ve bebekliğinden itibaren sürekli yutma sorunu yaşadıklarını söyledi. Yutma terapisi ile 8 haftalık bir eğitim aldıklarını ifade eden anne Bozkuş "Yemek biriktirme problemimizde çok fazla düzelme gördük. Katı yiyecekleri yemeye başladı. Yemek yerken artık öğürmüyor, kusmuyor, boğulmuyor." dedi.

Demir'in yemek sorununu aşması nedeniyle çok mutlu olduklarını dile getiren anne Bozkuş, "Babası ile birlikte çok mutluyuz. Demir'e yemek yedirirken birimiz sürekli ayakta oluyorduk çünkü sürekli boğulma riski yaşıyordu. Şimdi babası oturup pizza yedirebiliyor." diye konuştu.

"En çok su içmeyi özledim"

Multiple skleroz (MS) rahatsızlığıyla 7 yıldır mücadele eden 46 yaşındaki Hakan Çimenli, su içerken bile zorlandığını belirtti. Rahatsızlığının ilerlemesiyle son 2 yıldır beslenme sorunu yaşadığına işaret eden Çimenli, "Uygulanan terapiden çok memnun kaldım. Bir nefes, güneş, bir insan için ne kadar önemliyse yutmanın da o kadar önemli olduğunun farkına vardım." dedi.

Yutma terapisinin birçok kişi tarafından bilinmediğini anlatan Çimenli, terapiyle MS hastalarının beslenme sorunlarını aşabileceklerini aktardı. Çimenli, yutma güçlüğü yaşadığı dönemde en çok su içmeyi özlediğini vurguladı.

Beyin felci geçirdikten sonra yutma sorunu yaşayan Osman Garip, "Felç geçirdim, boğazım kapandı. Yemek yiyebilirim sanıyordum ama su bile içemedim. Bir ay kadar burnumdan beslendim. Yutma terapisi sayesinde her şeyi yemeye başladım." diye konuştu.

"Hastaların tat ve çiğneme fonksiyonları sağlanıyor"

SBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, yutmanın doğumdan ölüme kadar geçen süre içerisinde hemen hemen tüm canlıların en önemli fonksiyonlarından birisi olduğunu söyledi. Yaşam süreci içerisinde farklı nedenlerle yutma bozukluğu ile karşı karşıya kalınabildiğini ifade eden Gerek, fizik tedavilerle bunları çözebilmenin, rehabilite edebilmenin mümkün olduğuna dikkati çekti.

Prof. Dr. Gerek, çocukluk döneminde görülen yutma bozukluklarının genellikle sendromik rahatsızlardan kaynaklanabildiğini ifade ederek erişkin dönemdeki yutma bozukluklarının ise özellikle inme geçiren hastalarda yutma fonksiyonunu sağlayan sinirlerin çalışmamasına bağlı olarak ortaya çıkabildiğini belirtti.

Omurgadaki eklemin yutak yoluna baskı yapması yoluyla gelişen tümörler ve bazı nörolojik hastalıkların da yutma ile alakalı problemler oluşturduğunu anlatan Gerek, "Terapilerle hastaların tat duygusunu alması ve çiğneme fonksiyonlarını yerine getirmesi sağlanıyor. Mideye gıdaların farklı yollarla ulaştırılması mümkün ancak uygun olanı doğal beslenmedir." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erkek tenisinin en iyileri Londra'da korta çıkacak

2019-11-09 12:44 - Spor

Güney Koreli edebiyatçılardan Türkiye'ye tanıtım çağrısı

2019-11-14 18:07 - Kültür Sanat

Galatasaray Gaziantep deplasmanında kazandı

2019-11-10 01:12 - Spor

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na açık mektup; TAÇ DEĞİL, KARA KALPAK...

2019-11-10 13:01 - En Son Yazılar

Bodrum'da düzensiz göçmenlerin bulunduğu bot battı

2019-11-09 15:07 - Gündem

Yemen Dışişleri Bakanlığı Aden'de yeniden çalışmalarına başlıyor

2019-11-10 11:07 - Dünya

Yemen'de savaştan bu yana 2 milyon kadın göç etti

2019-11-15 10:47 - Dünya

Çinli finans devi ICBC yöneticisinden Türkiye'ye övgü

2019-11-14 13:32 - Ekonomi

Akciğer Kanseri Farkındalık Günü

2019-11-15 12:39 - Genel

'UNESCO'yu ileriye taşıyacak her inisiyatifte Türkiye'ye güvenebilirsiniz'

2019-11-13 23:42 - Dünya

İlgili Haberler

Uzmanından yaprakları maydanoza benzetilen zehirli baldıran otu konusunda uyarı

12:48 - Sağlık

Nakil için okulunu donduran oğlunun ciğeriyle hayata tutunan baba, çifte bayram yaşadı

12:43 - Sağlık

Uşak'ta sağlık çalışanları her ay 2 bin hastanın evine misafir oluyor

12:23 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, "Sağlıklı Yaşlanma" programını hayata geçiriyor

12:18 - Sağlık

Kalbi 6 kez duran genç hasta 6 gün sonra "ikinci hayatı"na uyandı

13:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:23 - Dünya

Madleen gemisindeki aktivist Acar, İsrail ordusunun gemiye beyaz renkli bir sıvı döktüğünü söyledi

03:18 - Dünya

UEFA Uluslar Ligi'nde İspanya'yı penaltılarla 5-3 yenen Portekiz şampiyon oldu

01:02 - Spor

Trump'tan Los Angeles'taki olaylar karşısında 'düzeni sağlamak için sert olacağız' mesajı

00:23 - Dünya

ABD'de Ulusal Muhafız birlikleri, sınır protestolarını bastırma göreviyle Los Angeles'a ulaştı

22:23 - Dünya